pixel

Vanløse har blandet en bjerglandsby oven på storcenteret

På taget af Kronen står et helt boligkvarter klar med almene og private lejeboliger mellem hinanden.

kronen vanløse

Der er god udsigt fra det nyeste boligkvarter i Vanløse. Hele minibydelen ligger nemlig mange etager over jorden oven på butikscenteret Kronen, som åbnede sidste efterår flere år forsinket.

Flyttekasser i vinduerne fra Røverkøb, Dick’s Flytteforretning og Illums Bolighus er tegn på, at de nye beboere kun lige er flyttet ind i de 17 blokke på toppen af storcenteret – og lader også diskret ane, at beboerne er en blandet flok. Tagboligerne er nemlig både almene og private, selvom de udefra ser helt ens ud.

Tagkronen hedder de 118 af dem, der er private udlejningsboliger. Den almennyttige boligafdeling med 40 familie- og ungdomsboliger har fået navnet Planethusene, inspireret af vejnavnene omkring bebyggelsen: Apollovej og Jupitervej.

De to boligformer ligger godt blandet mellem hinanden på taget som et direkte udtryk for det usædvanligt tætte samarbejde mellem et alment boligselskab, FSB, og investeringsselskabet Solstra Capital Partners, der har opført Kronen Vanløse med sin britiske partner Tristan Capital Partners.

Én elevator og tre udvendige trapper fra Vanløse Torv fører op til det nye tagkvarter, som søger inspiration i fjerne landes topografi.

»Idéen er, at det er en bjerglandsby. Man har arbejdet med at lægge boliger så tæt på hinanden som muligt, og så er der tænkt i stisystemer med små listige rum og opholdszoner,« forklarer Toke Larsen, som er projektudvikler i FSB.

Bjerglandsby per vindmøllekran

De 17 tagblokke, udformet af Sangberg Architects, forhøjer centeret med op til tre etager og er i eloxeret aluminium med detaljer i træ. I gråvejret går facaderne næsten i ét med himmelen.

Alle boligerne har enten altan eller have. Byrummet mellem taghusene – for det er et helt almindeligt offentligt tilgængeligt rum heroppe – er indrettet med stier, legepladser, bittesmå forhaver og tremmetrapper til anden sal. Ovenlysvinduerne til centeret nedenunder fylder også en del.

Det er første gang, man har lavet en minibydel oven på et tag, og det var på mange måder ret besværligt, fortæller Toke Larsen fra FSB:

»Centeret var jo ikke oprindeligt designet til, at der skulle være noget på taget. Så man har forstærket søjlerne hele vejen ned igennem, for at det skulle kunne bære. Teknisk var det svært, og regnvand var en udfordring. Hvis det regner meget, er det mange ekstra tons, der trykker ned på centeret.«

»Alting skulle desuden hejses herop – vi havde sådan en kran stående ude på vejen, som man bruger til vindmøller. Selve boligerne ankom i færdigbyggede moduler, som blev hejst op og sat på plads,« forklarer projektudvikleren.

Blandingsforhold med ja-hat

Udefra er det kun små diskrete FSB-skilte, der afslører, hvilke boliger er almene. Ruminddelingen indenfor er også den samme – kun er der forskel i materialerne på for eksempel bordplader og gulve.

»De almene boliger er delvist subsidieret af de private; vi ville aldrig have haft råd til at købe byggefelterne og opføre byggeriet. Men det var vigtigt for os at blande de almene og private blokke for ikke at skabe “den dårlige ende”, hvor det hedder sig, at al balladen kommer fra,« forklarer Toke Larsen.  

Superbillige er de almene boliger dog ikke. Den 3-værelses lejlighed, Magasinet KBH kigger ind i, koster 12.000,- om måneden. Den tilsvarende private koster 17.000,- at leje. Men sådan er priserne i nybyggeri, siger Toke Larsen, som er godt tilfreds med både samarbejde og resultat:

»Solstra har gået til det med ja-hatten på og har ikke set det som en hæmsko at skulle lave almene boliger, selvom de ikke tjener penge på det,« siger han.

»Jeg glæder mig til at vise over for omverdenen, at det fungerer at blande alment og privat.«

Nyt samlingspunkt i Vanløse

"Kronen – din nye nabo" står der på den gigantiske fladskærm, som hænger på siden af centeret, synligt fra Vanløse Station. Fra perronen strækker bygningen sig langt i begge retninger i mørke mursten nederst og lyst aluminium øverst og i firkantede, uforudsigelige former. I den øverste del kan man se ind på de nyindrettede lejligheder og på motionsudøverne i Fitness World.

På Vanløse Torv foran hovedindgangen til Kronen siver en ordentlig ladning mennesker ud fra stationen, hver gang toget kommer ind. Den brogede menneskemasse fletter sammen med, og styrer udenom, to Hus Forbi-sælgere, to facere fra Børns Vilkår og en håndfuld duer. En del går også direkte ind i Kronen eller op ad trapperne til tagbyen.

Der er livligt ved Vanløse Station, og med både center og boliger stablet oven på hinanden på et areal, hvor der tidligere bare var godshåndtering, er forventningen, at der kommer endnu mere liv – hele døgnet. Toke Larsen har i hvert fald store forhåbninger til bylivet og særligt torvet i første sals niveau langs stationen:

»Jeg forventer mig, at terrassen bliver et sjovt areal også for beboerne, og så håber jeg for centeret og for Vanløse, at den bliver et samlingspunkt, hvor man kan komme og tage en eftermiddagskaffe eller en kold øl,« siger han.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling