pixel

Amerikansk hæder til Tivoli Hjørnet

Tivoli-bygning vinder prestigefuld arkitektur-pris, men byggeriets fase II er slet ikke sat i gang endnu.

Tivoli Hjørnet

Det er efterhånden mere end to år siden, at Tivoli slog dørene op for 'Tivoli Hjørnet' der føjede både et hotel, forretninger og madhal til det lille forretningsimperium mellem Indre By og Vesterbro, som den gamle have fra 1844 har udviklet sig til over årene.

Udformningen af byggeriet lod Tivoli i sin tid de amerikanske arkitekter hos Pei Cobb Freed & Partners stå for, og dét valg har Tivoli nok ikke fortrudt.

Byggeriet er nemlig netop blevet præmieret med en af arkitekturverdenens mere fornemme priser: AIA-prisen som hvert år uddeles af det amerikanske arkitekturinstitut, der har eksisteret siden 1857.

Tivoli Hjørnet et ét af otte byggerier der modtager hæderen i år — og det får bl.a. prisen for, som det hedder, at 'fremkalde den voldgrav og fæstning der engang omringede byen'.

Ifølge AIA er bygningen også både en 'portal og et kurvet spejl der tilbyder en indgang til haven, mens den forstærker byens livlighed' — og siden byggeriet blev færdiggjort har det 'hurtigt fundet sin plads i københavnernes kollektive bevidsthed'.

I sin begejstring får AIA også erklæret, at et flertal af den københavnske befolkning er medlemmer af Tivoli. 

Er fortiden allerede ved at fortabe sig lidt — og man ikke helt kan huske, hvad der tidligere var på det gamle hjørne her skråt over for Hovedbanegården — så skal man tænke på Hard Rock Café, en lav bygning med et "Tivoli Jackpot" skilt over døren, og en lang hvid mur, der gemte på balkan-resturanten Hercegovina med buffet og mavedans.

Flere kurver på vej

Det nye Tivoli Hjørnet prises for at være et billede på dansk designkultur: Mod gaden er bygningen 'animeret og velkommende', mens bagsiden er et billede på hygge og social harmoni.

Men byggeriet er slet ikke færdigt endnu. Vinklen hvor Vesterbrogade møder Bernstorffsgade er den der netop har modtaget en pris, men bygningens svungne former skal fortsætte lidt længere nede ad Vesterbrogade — på den anden side af den gamle hovedindgang.

Dét betyder et snarligt farvel til den lave bygning der i dag huser en filial af den jyske restaurantkæde Hereford Beefstouw.

Datoen for nedrivning og byggestart er dog endnu ikke fundet — blandt andet har den nye cityring skabt lidt udfordringer for at gå i jorden til det nye byggeri, da metro-rørene løber præcis under, hvor der i dag spises Angus-bøffer og drikkes Rioja. 

Tivoli barsler desuden med en større plan om at omdanne hele Vesterbro Passage til en bypark og er i dialog med Københavns Kommune om mulighederne.

P.t. er en større analyse af de trafikale konsekvenser i gang — resultaterne forventes fremlagt for politikerne i juni. 

Læs reportage fra Tivoli Hjørnet (fra 2018).

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling