Trafiklys i fortovet

Kan australiernes stoplys under sålerne også redde københavnske fumlegængere med snuden i telefonskærmen?

trafiklys fortov melbourne

Smombies bliver de kaldt. Smartphone zombier, der kommer stavrende hen ad gaden med bøjet nakke og øjnene klistret til skærmen på mobilen.

De uopmærksomme fodgængere, der har for travlt med at skrive beskeden eller fange pokémonen til at kigge op og orientere sig, er ikke bare til gene for omgivelserne men også til decideret livsfare for dem selv, hvis de fortsætter for rødt lys og direkte ud foran en bil.

Down Under har Australien de seneste år oplevet en kraftig stigning af tilskadekomne fodgængere i trafikken, og det får nu de to største byer Sydney og Melbourne til at afprøve en ny type trafiksignaler nede i selve fortovet ved fodgængerovergangene.

Fortovstrafiklysene er selvfølgelig synkroniseret med den almindelige rød-mand-stå, grøn-mand-gå oppe i øjenhøjde. Meningen er, at det ekstra røde lys nede fra under sålerne skal vække smombierne og minde dem om at stoppe, kigge op og følge med i trafikken omkring dem.

Flere forskellige typer

Sværest at overse er trafiklyset i fortovet fra Melbourne i delstaten Victoria, hvor to fodgængere om dagen ryger på hospitalet og næsten en hver uge aldrig bliver udskrevet igen.

Et helt panel af otte lysende fliser er støbt ned i belægningen på hver side af krydset Little Collins Street og Swanston Street og lyser konstant op i rødt eller grønt. Fodgængerovergangen er en af de travleste i Melbourne og også udvalgt til byens prøvekanin i et år fordi, det er en af dem, hvor flest overser eller vælger at ignorere trafiksignalet – telefon i hånden eller ej.

Sydney tester sit smombie-stoplys i to travle kryds, men har valgt en lidt mindre dominerende type med rækker af seperate spots langs kantstenen og i fortovet. De lyser kun rødt og slukker, når der er grønt.

De samme spots som i Sydney kendes allerede fra tyske byer som Augsburg, hvor de bliver prøvet af ved fodgængerovergange med mange passerende sporvogne. For nylig har også den lille hollandske by Bodegraven meldt sig på banen med et enkelt lyskryds, hvor en lokalt udviklet variant skal stoppe Candy Crush-spillende fumlegængere med en lang tynd LED-lysstribe for deres fødder.

I Sydkorea er trafiksignaler i fortovene blevet testet i flere år og med gode resultater. Med til historien hører, at de også fanger opmærksomheden hos for eksempel børn, syns- og hørehæmmede foruden alle dem, der er distraherede uden at kunne skyde skylden på mobiltelefonen.

Se Melbournes nye fortovstrafiklys i aktion i denne video fra statslige Transport Accident Commision (TAC):

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.
læservision
København
Få mere sollys ud af vintermånederne ved at skabe bakker i de klassiske københavnerkarreers vindstille gårde.

seneste
byens liv

close logo

Vi overlever for mindre end prisen på en kop kaffe

Kære læser, støt Magasinet KBHs arbejde ― fra kun 20 kr. / måned