pixel

Nybyggeri i Valby stoppet efter klage

Sag om hvad man kan tillade sig at indrette i gadeplan på Valby Langgade, kan have principiel betydning for butikslivet i hele København.

botilbud, model, Valby Langgade

Valby Langgade er en livlig handelsgade, og det skal den helst blive ved med at være, hvis man spørger de lokale handelsdrivende.

I flere af lokalplanerne for området findes derfor i dag bestemmeler om, at stueetagerne skal bruges til udadvendte funktioner som handel eller restaurationer. 

Og netop dé bestemmelser forbryder opførelsen af et nyt handicapbosted sig imod, mener flere lokale beboere og politikere.

Nybyggeriet med 26 boliger til unge på Valby Langgades mest livlige strækning med caféer, butikker og restauranter blev ellers både godkendt og påbegyndt tidligere på året.  

Men efter at have modtaget en konkret klage er opførelsen af byggeriet nu blevet indstillet af Planklagenævnet, der er landets vagthund, når det handler om at holde øje med, at politisk vedtagne planer bliver overholdt som aftalt — også selv om planerne måske ikke er helt nye længere. 

Byggetilladelsen fra marts er nu inddrevet, og byggeriet kan først startes op igen, når og hvis en ny bliver givet.

Om en planlagt indvielse af det nye bosted i 2023 kan lade sig gøre er derfor usikkert.

Lommepark som kompromis

Den gældende lokalplan for området er fra 1993 og indeholder altså en bestemmelse om, at der skal være serviceerhverv i stueetagen i denne del af byen.

Oprindeligt forsøgte man politisk at imødekomme det lokale ønske om liv i gadeplan ved at skabe en lille lommepark på den del af grunden som vender ud mod Valby Langgade. 

Her kunne bænke og træer flugte med bylivet langs gaden som et alternativ til en butik eller café inde i bygningen. 

Politikerne i Københavns Kommune mente, at den lille plads kunne skabe liv, selvom der ikke var en butik eller en bager i den nye bygning bag den.

Derfor stemte et flertal for at give en dispensation, der betød, at man kunne se bort fra lokalplanens krav om at lave serviceerhverv i gadeplan. 

Enkelte politikere var dog skeptiske over for dispensationen, da man mente, at den kunne danne præcedens for mere åbne fortolkninger af lokalplaner andre steder i byen. Med andre ord: At krav om at skabe nye butikker i stueplan kunne blive tilsidesat af udviklere, der mente at kunne tjene flere penge ved f.eks. at indrette lejligheder i stueetagen i stedet. 

Derfor kan sagen potentielt også have betydning for byudviklingen i resten af København.

Konservative og Venstre stemte oprindeligt imod projektet i Valby — netop fordi man frygtede, at en dispensation ville påvirke bylivet på Valby Langgade negativt.

Alle andre partier stemte dog for at give dispensation, og derfor gik byggeriet i gang.  

Men det mener en gruppe lokale altså, at Københavns Kommunes politikere slet ikke har hjemmel til, og at de enten skal respektere den gældende lokalplan — eller må lave en helt ny, hvor offentligheden skal høres. 

Når det står i lokalplanen, at der skal være serviceerhverv i stuen, så der kan skabes liv på gaden, så skal det også være sådan — mener de lokale klagere altså.

Planklagenævnet skal nu afgøre hvem der har ret — med mulige konsekvenser for, hvordan byens stueetager fremover bliver indrettet.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling