pixel

Vanløse på det mentale bykort

Udkantsbydelen Vanløse kortlægges set fra fortorvet med ny udstilling.

kbh magasin

Fakta

'Gå løs – Kortlægninger af Vanløse'

Indtil 8. december 2013

Kulturstationen Vanløse
Frode Jakobsens Plads 4

Værker af Henriette Heise, Amel Ibrahimovic, Lasse Krog Møller og Bettina Camilla Vestergaard.

Der er gratis adgang.

”Vi er jo lidt ude på landet her. Der er mange steder, hvor øjnene kan stikke af.”

Ja, Vanløse er faktisk næsten lidt ude på landet. Ordene stammer fra Bettina Camilla Vestergaards værk 'Steder i mørket'. Her fortæller seks beboere fra den udkantskøbenhavnske bydel, hvor de mener, mørket har sin berettigelse. Og mørke er der som bekendt mere af, når man kommer væk fra byens lys – det ser man også på Vestergaards fotografier, der ledsager beskrivelserne: Øde gader og mørke trækroner, men med spor af liv bag ruderne.

Mørkefortællingerne er en del af udstillingen 'Gå løs' på Kulturstationen Vanløse. Fire kunstnere har fået til opgave at kortlægge bydelen i øjenhøjde som modtræk til de kunstige linjer, man trækker på et almindeligt bykort.

»Jeg ville gerne skabe et andet billede af Vanløse end det, der fandtes i forvejen,« siger kurator Louise Trier og fortæller:

»Jeg har boet herude nogle år og lagde mærke til, at når jeg cyklede rundt, kunne jeg ikke finde ud af, om jeg var i Vanløse, Rødovre, Husum eller Brønshøj. Man støder på markant arkitektur, men der er sjældent nogle klare grænser. De diffuse bystrukturer er en overset måde at beskrive forstæderne på.«

gaa_loes_2.jpg

Vilde gæs og tissemandstegninger

Udstillingen er spredt rundt omkring i Kulturstationens bygning, der blandt andet rummer bibliotek og borgerservice, og et par af værkerne kan forveksles med permanent udsmykning, hvis man ikke lige ved, hvad man leder efter.

Amel Ibrahimovic har fået lov at tegne på væggene i bibliotekets trappeopgang. Det er fine motiver fra den kroatiske naturpark Kopacki rit, hvor gæs fra Damhusengen flyver på træk.

Endnu mere flygtig er Henriette Heises installation 'Vagt og skygge', hvor hun har ryddet en passage for interiør og diskret belagt en menneskehøj vægflade med fliser. Når lyset falder ind gennem glasdøren, kastes forskellige skyggeformationer på væggen, hvor ubrugte søm, pletter og skoledrenges halvfrække skriblerier er blottet. Det er en abstrakt fortolkning af kortlægningstemaet, men giver et sjovt og anderledes blik på rummet.

gaa_loes_3.jpg

Vanløse som tidskapsel

Den århusianske kunstner Lasse Krog Møller har været på rundtur i Vanløse med sit kamera og et gammelt turistkort for at dokumentere bydelens alternative monumenter – hvilket her dækker over et bredt spektrum af pudsige genstande i byrummet.

De små kvadratiske billeder viser blandt andet et mystisk Træhestmonument (en kæmpe træhest i en forhave), et Solsidemonument (en parasol på et sneklædt fortov) og et hjertevarmende Hensynsfuldhedsmonument (et tabt tørklæde bundet om et skilt).

”… jeg forestillede mig at Vanløse var en tidskapsel, der var gravet ned engang i 60’erne og først for nylig gravet frem igen for den undrende eftertid,” skriver kunstneren om mødet med den retro-agtige bydel.

gaa_loes_4.jpg

Lokal-megalomani

Der sker nu ellers ting og sager i Vanløse. Eller – der planlægges i hvert fald på flere grunde i bymidten omkring stationen, hvor både et shoppingcenter og et totårnet kontorhøjhus med en roterende restaurant i toppen er på tegnebrættet.

Højhusene er endnu ikke kommet så langt af økonomiske årsager, og selvom man kan få øje på byggekranen (en slags ambitionsmonument?) fra Kulturstationens gård, er også det Per Arnoldi-udsmykkede shoppingcenter GalleriA forsinket betydeligt, senest udsat til foråret 2015.

Denne små-absurde og lokal-megalomane byplanlægningshistorie er også baggrund for udstillingen:

»Shoppingcentre kan være fine, men den arkitektoniske idé om noget, der rager op, er et interessant valg i forhold til, hvordan byen ellers ser ud. Det er ikke noget der skaber mere liv, for livet er jo nede på jorden. Hvis man gerne vil gøre noget godt for byen, skal man tænke i jordhøjde,« fastslår Louise.

gaa_loes_5.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling