En shoppingby i Vanløse

Vanløses eget storcenter bliver alligevel til noget – og nu bygges et helt boligkvarter oven på det.

apollovej storcenter boliger

Siden 2010 har vanløsianere på vej til og fra metroen eller S-toget været tvunget til at passere en grå og rå byggeplads. I begyndelsen et løfte om en ny og moderne bymidte, senere et smerteligt minde om det butikscenter, Vanløse aldrig ville få.

Galleria skulle have været i to etager, med taglandskab og et 40 meters kontortårn udsmykket af Per Arnoldi. I 2012 ramte byggeriet en mur, da pengene slap op efter opførelsen af to kældre og en halv stueetage, og siden har projektet ligget i koma – sammen med resten af de forkromede planer for fremtidens Vanløse Bymidte, der dog aldrig nåede at gå i jorden.

Men nye investorer har vækket patienten, endda i en helt ny og spektakulær indpakning, hvor shoppingcenteret kun indtager en birolle. Nu kommer der flere lag med boliger oven på.

Fakta

Shoppingcenter ved Vanløse Station

Apollovej, Vanløse

Storcenter- og boligbebyggelse på i alt 40.000 m2.

Butikkerne udgør 20.000 m2 i to etager. Lejlighederne 15.000 m2 fra 3.-6. etage – almene boliger skal udgøre 3.750 m2.

Polyform Arkitekter har tegnet bolig-delen af projektet, mens H+ Arkitekter står for center-delen.

Bygherre er Solstra Capital, der deler investeringen med britiske Tristan Capital.

Både center og boliger forventes færdige i foråret 2017.

Spise, shoppe, bo

Det er investeringsselskabet og Bella Center-ejeren Solstra Capital, der i et partnerskab med britiske Tristan Capital har overtaget byggeriet. Der skal blive større og mere end det indkøbscenter, Vanløse oprindeligt blev lovet:

»Vi ønsker ikke "bare" at bygge endnu et shoppingcenter, men vil gerne være med til at skabe et helt nyt kvarter i Vanløse med butikker, restauranter og beboelse. Et moderne kvarter, som opfylder det, Vanløses borgere har brug for og efterspørger i deres dagligdag,« siger Oscar Crohn, partner i Solstra Capital.

For fremtiden skal man altså kunne spise, shoppe og bo på ét og samme sted lige ved Vanløse Station. Det skal lejlighederne fra 3. til 6. sal, placeret ovenpå storcentrets to etager med tilhørende caféer og restauranter, sørge for. Det hele integreret med parkeringspladser i kælderen og et hævet grønt torv med legeplads og udeservering, der i første sals højde både skal invitere til ophold og fungere som transit mellem centeret og stationen.

Byggeriet af selve butikscenteret er for nyligt blevet genoptaget, mens opførelsen af boligerne, som ikke var en del af det oprindelige projekt, må en ny tur igennem lokalplansmøllen, for at få byggetilladelse. Det er planen, at både center og boliger står indflytningsklar i foråret 2017.

Bjergby i Vanløse

Det er Polyform Arkitekter, der har tegnet stregerne til det lille ny Vanløse-kvarter på storcentrets tag. En sydlandsk bjergby, kalder de projektet på Apollovej, og måske er sammenligningen ikke helt hen i vejret.

Højt over gaden kommer boligerne til at omkranse en grøn gårdhave. Fra gårdhaven giver udvendige trappeforløb direkte forbindelse til de mange butikker og restauranter, og på den måde håbes at skabe et bymiljø, der lever de fleste af døgnets timer.

Antallet af boliger er endnu ikke offentliggjort, men ud af et samlet areal på små 40.000 kvadratmeter er 15.000 reserveret det højt anlagte bofællesskab – godt en tredjedel planlægges som almene boliger.

Lydhør for lokale

Centerarealet udvides fra de oprindelige 18.000 til 20.000 kvadratmeter, og sikkert er det, at det tidligere Galleria også tager navneforandring i processen. Inden længe oprettes en Facebook-gruppe, der skal tage de lokale med på råd – og det gælder ikke nødvendigvis kun, når der skal findes et nyt navn.

»Vi ønsker i høj grad at være lydhøre overfor, hvilke ønsker de lokale i Vanløse har for den nye bydel«, siger Oscar Crohn.

Den samlede pris for projektet vil Solstra ikke ud med, men inden man valgte at udbytte kontorer med boliger, blev investeringen anslået til omkring 750 millioner kroner.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Vanløse
Villabydel melder sig ind i kampen med nyt kontorkompleks: To høje tårne med roterende restaurant på toppen.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.
læservision
København
Få mere sollys ud af vintermånederne ved at skabe bakker i de klassiske københavnerkarreers vindstille gårde.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Ørestad
Nordens største bank er flyttet ind i sit nye kæmpedomicil ved siden af DR Byen og Koncerthuset.
  • Byens Rum
  • Vesterbro
Der er serveret i Tivoli Food Hall i forlystelseshavens nye bugtende glashjørne – snart åbner også de store restauranter, luksushotellet og tagterrassen.
close logo

Vi overlever for mindre end prisen på en kop kaffe

Kære læser, støt Magasinet KBHs arbejde ― fra kun 20 kr. / måned