pixel

Endelig start på Vanløses to tårne ... måske

Det 11 år gamle V360-projekt lever stadig. Kun formalia mangler nu, før kranerne kan rulle på plads. Men kan ny byrumsplan senere komme i vejen?

vanløse, v360, be arkitekter

Historien om Vanløses to tårne er muligvis ikke et Tolkien-eventyr værdigt — dertil mangler lokalområdet for meget trolddom, bjerge og hobitter.

Men når det kommer til sejlivede byggeprojekter, der efter elleve år endnu ikke er gået i jorden, har Vanløse på sin helt egen måde skabt en lokal saga —  eller forbandelse om man vil.

I hvert fald har vi på Magasinet KBH igen og igen bildt os selv ind, at nu måtte det ske — for blot at konstatere, at det ikke gjorde det.

Men nu skulle det være (næsten) sikkert og vist: V360 — som projektet hedder — har nu den ene fod over målstregen og vil snart modtage den eftertragtede 'byggetilladelse'.  

Kom ikke, forsvandt ikke

Eventyret tog sin start i 2012, da boliginvestor og Vanløse-borger Flemming Fenger præsenterede sin idé om to nye "tårne" — samtidig med at planerne for to andre, nye byggerier i Vanløses bymidte blev lagt frem.

Foruden v360 drejede det sig om projekterne Hjørnestenen og indkøbskomplekset Galleri A.

Mens Hjørnestenen senere blev sparket helt til hjørnet, skiftede Galleri A navn til Kronen Vanløse, fik ny investor og blev rent faktisk opført.

Imens kæmpede Fengers investorgruppe en sej, mangeårig kamp for også at få gang i byggekranerne på den anden side af Vanløse Station, hvor V360 var udset til opførelse.

Tårnene skulle ifølge planerne have 8 og 11 etager, huse en restaurant på toppen, dagligvarebutikker, fitness og café i stueetagen, mens de øvrige etager skulle rumme hotellejligheder og kontorer.

Begejstringen i nabolaget var til at overse, og hårde ord om projektet var længe et fast indslag i lokalavisen og i de nabohøringer, der af flere omgange gange blev afholdt.

Dét førte i 2018 til et nyt, revideret projekt og en ny byggeansøgning — som dog siden blev udsat af corona-nedlukningen.

I foråret 2022 kunne politikerne så vedtage en ny, revideret lokalplan, som dog igen førte så mange kritiske svar med sig i en nabohøring, at den blev sendt til eftersyn nok engang.

Kræver ny tilladelse

Og her står vi så i 2023. 

Én af dem, der undrer sig over hvad projektets nuværende status overhovedet er, er medlem af Borgerrepræsentationen Mikkel Skovgaard fra Enhedslisten.

I et spørgsmål til embedsmændene i Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker han svar på, hvornår forvaltningen forventer, at byggetilladelsen, som altså oprindelig blev søgt i 2018 — hele seks år efter projektet første gang blev præsenteret — bliver givet.

Forvaltningen svarer, at byggesagen stadig er under behandling, men at man nu afventer "nødvendigt materiale fra bygherren".

Der skulle dog nu blot være tale om formalia, da visse tidligere tilladelser er udløbet, mens den langstrakte sag har stået på.

Den 11. januar i år meddelte Holberg Fenger Gruppen, at der ville gå én til tre måneder, før materialet var klar — og dermed bør det ligge på bordet senest i midten af april.

Når dét sker, vil der ikke stå noget i vejen for at projektet kan opføres, og en byggetilladelse vil automatisk blive udløst.

Vil byrumsplan udskyde igen?

Men kan der nu måske alligevel blive spændt ben for Vanløses to tårne her på målstregen?

Sammen med Vanløse Torv og Frode Jakobsens Plads indgår 'Fengergrunden' — som den tomme grund er døbt i folkemunde — i Københavns Kommunes nyligt præsenterede planer om at skabe bedre sammenhæng i Vanløses lettere rodede bymidte. 

Planen inkluderer også en revidering af trafikafviklingen på Vanløse Allé og Jernbane Allé og kan potentielt ende med helt at transformere Vanløses lille centrum.

Et af de store kunststykker i dén plan er nu at inddrage vanløsianerne i spørgsmålene om hvad, hvor meget og hvordan der skal laves om.

Og dét kan blive en udfordring for V360-projektet, der mange gange tidligere er blevet kritiseret for ikke at passe ind i området og spille dårligt sammen med bymidten.

Én af projektets fremmeste kritikere er arkitekt, byrumsforsker og Vanløse-borger Jan Gehl, som i flere årtier har været verdenskendt for sit arbejde med både at studere og designe "menneskevenlige" byrum.

I Berlingske rettede han for to år siden en bredside mod projektet, som ifølge ham var forfejlet i både højde og udtryk.

»Hvis du laver et højt hus, så kan man se det på stor afstand, så skal det også være pænt,« lød det fra arkitekten, som også fremhævede den lave sol og de krasse vindforhold på vores breddegrader som argumenter mod højhuset.

Vanløses analyse af bymidten ventes først klar til sommer næste år, og det er ikke umuligt, at der igen kan komme noget knas i Fengers planer, hvis konklusionerne i analysen ender med at ville tænke byrummet ved V360 ind i en ny og anderledes sammenhæng.  

Sideløbende med den kommende plan for bymidten og de to højhuse, sker der også ting og sager på den anden side af Jernbane Allé.

Her er det kun få år gamle indkøbscenter Kronen på vej mod en ombygning, som skal tilpasse centeret til "områdets behov" — hvilket i dette tilfælde betyder at centeret skal have færre butikker men flere ungdomsboliger, klinikker og kontor.

Ejendomsudvikleren Nrep, som står bag ombygningen, vil samtidig gøre en indsats for at gøre uderummene mere attraktive med en mere åben facade, et nyt torv, et madmarked og en ny legeplads.

Sammen med — måske — V360-højhusene skal det renoverede center altså blive en del af et mere venligt og livligt stationsområde i Vanløse.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Mads Frost

Meget positive ord om kronen, som er i konkurs process. Derfor første sal bliver lavet om til kontorer.

Man skulle have holdt til 1 plans center fra starten af.

I forhold til de 2 tårne foedåt jeg ikke modstanden, det er grimt det vand hul der blevet lavet i alle de år det har stået på. Hvis der skal kunne mme billigere boliger i Kbh, så er man nødt til at bygge op ad.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling