pixel

Usikkerhed om nyt gågadekvarter efter salg af Danske Bank-hovedsæde

Sidste års plan for Laksegadekvarteret kan blive revideret, efter 15 bygninger er blevet solgt til tysk pensionsselskab. De nye ejere holder dog fast i idéen om at åbne og levendegøre det lidt hemmelige kvarter.

laksegade gangbro visualisering

Det er mindre end et år siden, at vi blev præsenteret for de konkrete planer for, hvordan det søvnige sidegadekvarter omkring Laksegade i Indre By skulle omdannes til et hipt beboelses- og shoppingområde med fokus på nordisk design.

Nu er de planer i princippet kastet op i luften. 

Efter kun fire år som ejer har det britiske investeringsselskab Standard Life Aberdeen videresolgt Danske Banks hovedkvarter, der ud over det majestætiske palæ ud mod Holmens Kanal omfatter ikke mindre end 14 sammenhængende bygninger i kvarteret omkring Laksegade.

Køberen er det tyske pensionsselskab ÄVWL, der nu vil samarbejde med blandt andre danske Thylander Gruppen om udviklingen af området.

Standard Life Aberdeens planer for kvarteret inkluderede at omlægge de smalle gader til gå- og sivegader, indrette butikker i gadeplan, etablere lejligheder i de tidligere bankkontorer og at hovedrenovere en af de tre monotone 60’er-kontorbygninger ud mod Bremerholm.

Et stort parkeringshus i Asylgade fra 1969 skulle også erstattes med et nybyggeri, der passer bedre ind i områdets dominerende 1800-talsstil.

Idéen var desuden, at butikkerne i området under navnet ‘Nordic Designer’s Village’ alene skulle fokusere på design og dermed skille sig ud fra butikkerne på det nærliggende Strøget og Magasin.

Usikkerhed om konkrete planer

Hvor stor en del af disse konkrete planer, der ender med at blive ført ud i livet under de nye ejere, er endnu uvist, lyder det fra Kristian Krogh, administrerende direktør for Thylander Gruppen.

»Lokalplanen fra oktober sætter rammerne for, hvad der kommer til at ske. Men om det lige bliver 'Nordic Designers' Village', som tidligere var planerne, ved jeg ikke endnu,« siger Kristian Krogh til Magasinet KBH og uddyber:

»Tingene ændrer sig jo hele tiden, som vi også ser netop i disse dage. Det er ikke til at sige med sikkerhed, hvordan landskabet ser ud om nogle år, når Danske Bank er rykket til deres nye hovedkvarter (i Postbyen, red.), og vi går i gang.«

Kristian Krogh tør for eksempel ikke love, at konkrete planer som nedrivningen af parkeringshuset i Asylgade stadig er på tegnebrættet:

»Det er fortsat muligt, at P-huset vil blive revet ned og erstattet af et nyt byggeri. Men det er jo heller ikke gratis. Der er nødt til at være økonomi i det.«

God tid til planlægning

Han understreger dog, at de nye ejere fortsat tror på idéen om at omskabe det hidtil lidt hemmelige kvarter til en mere åben og levende, ny bydel. Man ønsker samtidig, at det skal ske med respekt for områdets sjæl og beliggenhed, ligesom man vil sikre, at det ikke bliver et rent gå i byen-kvarter, der ligger dødt hen i dagtimerne.

»Den nye ejer skal som udgangspunkt eje området til evig tid. Det er deres opgave at skabe et stabilt afkast til deres kunder, og de vil ikke lave noget forhastet, men noget som også gavner byen,« siger Kristian Krogh.

Der er fortsat god tid til at lægge nye planer for området. Danske Bank lejer sig fortsat ind i bygningerne og rykker efter planen først ud i 2023, når det nye hovedkontor på Postgrunden står klar. 

Den nu tidligere ejer af bygningerne, Standard Life Aberdeen, har angiveligt tjent en formue på salget. Det britiske selskab betalte i 2016 1,4 milliarder kroner for bygningerne, og ifølge EjendomsWatch har ÄVWL her fire år senere måttet hoste op med omkring 2,1 milliarder kroner. 

Det er dermed en af de største ejendomshandeler i Københavns historie.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling