pixel

Hvor i byen skal 750 nye skraldeøer stå?

Flere hundrede nye containere i gadebilledet skal hjælpe københavnerne med at sortere mere affald. Men hvor skal de stå?

Affaldssortering i Københavns Kommune

I dag bliver 45 procent af al husholdningsaffald sorteret. Om tre år skal det tal være nået op på 70.

Sådan lyder målsætningen for Københavns Kommune, der vil have københavnerne til at blive bedre til at sortere skrald.

Mens andre kommuner har indført gebyrer for forkert sorteret affald, har Københavns Kommune tidligere prøvet med gulerod og givet tilskud på op til 400 kr. til københavnere, der ville sætte et affaldssorteringssystem op derhjemme.

Nu prøver kommunen at opildne til sorteringen ved at flytte den helt ud i gadebilledet. Og politikerne vil have de lokales hjælp til at finde ud af, præcis hvor det skal foregå.

Svar interaktivt

Ifølge kommunen er der 34.000 boliger, som ikke har plads til alle typer affaldsbeholdere i deres egen gård. Det skal 750 offentligt tilgængelige sorteringspunkter råde bod på.

Øerne af affaldsløsninger skal ikke erstatte de runde skraldespande med den grønne "Ren Kærlighed til KBH"-indpakning, men derimod supplere de eksisterende affaldsløsninger i byens gårde og indkørsler.

Men hvor i byen er behovet størst? Og foretrækker københavnerne at aflevere deres affald på vejen, når de skal købe ind? Eller måske på vej til metroen?

Det vil Københavns Kommune høre fra københavnerne selv på hjemmesiden Maptionnaire.

Her finder man et kort over byen, hvor man kan plotte sin drømme-placering ind.

Inspireret af ildebrandshuse

Hvor i byen de 750 nye affalds-punkter skal installeres, ved vi altså ikke endnu. Men vi kender formen på de beholdere, der vil indtage gaderne, og som skal rumme københavnernes pap, glas og plastik med mere.

Affaldsbeholderne, der løb med sejren i Københavns Kommunes designkonkurrence, er udformet af C.F. Møller Architechts i samarbejde med Alexandra Instituttet.

De er inspireret af Københavns såkaldte ildebrandshuse — de karakteristiske skråtagede byhuse fra 1700-tallet, der stadig kan ses på blandt andet Gråbrødre Torv.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling