pixel

Fællesskabet kommer i centrum i Papirøens almene boliger

Bofællesskaber og ungdomsboliger dominerer i kommende alment boligbyggeri på Papirøen ved Københavns Havn.

papirøen oversigt

Vi kan ikke med sikkerhed sige, at de kommende almene boliger på Papirøen i Københavns Havn bliver de bedst beliggende af slagsen i landet. Men mon ikke de kommer tæt på?

Det almene boligbyggeri, der efter planen skal opføres i øens sydlige hjørne med udsigt over Christianshavn og Arsenaløen, kommer til at rumme i alt 85 boliger fordelt på 22 ungdomsboliger og 63 familieboliger. Hovedparten af familieboligerne skal etableres som bofællesskaber, og der er i det hele taget lagt op til, at fællesskabet er i fokus i byggeriet. 

Fra boligerne bliver der adgang til en stor, fælles taghave i førstesalshøjde, og der etableres et stort fællesrum og køkken med udgang til taghaven samt fællesrum med køkken på alle byggeriets øvrige etager.

De unge får i gennemsnit 42 m2 at leve på, mens Papirøens nye familieboliger i snit lander på godt det dobbelte: 93 m2

Huslejen for standardstørrelserne forventes at lande på henholdsvis 4.020 og 10.350 kr. 

Karakteristiske høje tage

Bygningerne er tegnet af arkitektfirmaet Cobe, der også har været med til at udarbejde masterplanen for Papirøen — eller Christiansholm, som den officielt hedder.

Byggeriet kommer til at bestå af to gavlbygninger og en længebygning, der tilsammen danner en vinkelformation omkring taghaven.

Ligesom det øvrige byggeri på øen vil de almene boliger få de karakteristiske, høje “christiansholmertag”. Facaderne vil blive beklædt med en blanding af tegl og rå beton.

Borgerrepræsentationen skal her i juni tage stilling til opførelse af byggeriet og den kommunale medfinansiering, der er en del af at bygge alment. For ungdomsboliger og familieboliger af denne størrelse, skal kommunen bidrage med 10% af byggesummen — godt 18 millioner kroner.

Ved vedtagelsen af lokalplanen for området fik det Det Konservative Folkeparti ført til protokol, at man ikke ønskede, at der blev stillet krav om almene boliger på Christiansholm. Men man kan forvente, at et politisk flertal nu vil godkende det nye byggeri. 

Ender det med et ja, vil de almene boliger — lige ved indgangen til øen — begynde at rejse sig allerede sidst på året. 

Papirøen har fået sit tilnavn, fordi Pressens Fælleskøb i en årrække brugte øens lagerhaller til opbevaring af papir. Senere har øen lagt haller til et højt elsket madmarked og en genhusning af Experimentarium.

Det var oprindeligt planen, at Papirøens store slagnummer, det spektakulære svømmebad tegnet af japanske Kenga Kuma, skulle stå klar i 2021, men økonomiske og logistiske udfordringer samt arkæologiske udgravninger har udskudt den forventede åbning til 2024.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling