pixel

Nybyggeri på Frederiksberg skruer tiden tilbage

Usædvanligt byggeprojekt i sidegade til H.C. Ørstedsvej er blevet godkendt.

niels ebbesensvej facade

Hvorfor skal moderne byggeri partout være udført som firkantede betonkasser med vinduer fra gulv til loft og påsat tegl i jordfarver? Hvorfor kan man ikke i stedet bygge nye huse, der ligner de gamle karrébygninger i Københavns brokvarterer eller villaerne på Frederiksberg?

Mange tilhængere af klassisk københavnerarkitektur har gennem årene stillet sig selv og andre disse spørgsmål, og på Frederiksberg har en bygherre svaret: “Ja, hvorfor egentlig ikke?”

Et snævert flertal i By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune vedtog i starten af juni at give tilladelse til byggeriet af en usædvanlig ny ejendom, hvis stil kan beskrives som en prunkløs nyfortolkning af nyklassicisme.

Bygningen skal opføres på adressen Niels Ebbesens Vej 29 — lige rundt om hjørnet fra H.C. Ørstedsvej — i et område, der i forvejen er domineret af karrébygninger, byhuse og villaer, som er opført for mindst 100 år siden. 

Med sit høje mansardtag i skifer og zink, partier af lys tegl og lodrette bånd i pudset hvid ligner bygningen på papiret noget, der med lidt patina nemt kunne falde ind i omgivelserne — om end dens sande årgang bliver afsløret af de høje vinduer og de mange altaner.

Nabovilla bevares

Bygningen opføres som en fritliggende beboelsesejendom på fire etager med syv lejligheder fordelt på 870 m2. Lejlighederne får en gennemsnitsstørrelse på 130 m2, og i stueetagen får de alle udgang til egen forhave, mens lejlighederne længere oppe får altaner på facaden eller på toppen af bygningen.

For at give plads til den nye bygning er en kondemnabel villa samt værkstedsbygninger i gården og ud til gaden blevet revet ned, mens nabovillaen på Niels Ebbesens Vej 27 som en del af projektet vil blive renoveret og indrettet til to boliger.

De kommende beboere i ejendommen vil i øvrigt ikke kun få udsigt til statelige, ældre Frederiksberg-ejendomme fra deres vinduer og altaner. Skråt over for ligger nemlig det, der indtil for nylig var en af byens grimmeste facader på H.C. Ørstedsvej 25-27 — en etageejendom fra 60'erne, der efter en nylig renovering er blevet en del pænere at se på, endda helt uden virkemidler fra tidligere århundreder.

Byggeprojektet på Niels Ebbesens Vej har været gennem flere inkarnationer, siden det første gang blev præsenteret for Bolig- og Miljøudvalget i efteråret 2018. Dengang var der lagt op til at nedrive alle bygninger på de to adresser og erstatte dem med to moderne, fritliggende boligejendomme.

Det endelige projekt blev som sagt vedtaget på et hængende hår. Venstre og Konservatives i alt fem udvalgsmedlemmer stemte for, mens Socialdemokratiets Gunvor Wibroe, Thyge Enevoldsen fra Enhedslisten, den radikale Ruben Kidde og Balder Mørk Andersen fra SF stemte imod.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling