pixel

Bryghusprojektet hedder BLOX

Den markante kommende nabo til Den Sorte Diamant på havnefronten har fået et nyt navn, der svarer til formen.

blox bryghusprojektet

Et engelsk ord, stavet alternativt og kun med kapitæler – hvis vi spillede "navngivning af byggeprojekter"-bingo, var der fuld plade til BLOX.

Det halvt færdige, stjernearkitekttegnede multihus ved Københavns havnefront har i ti år været kendt som Bryghusprojektet, fordi det ligger på Bryghusgrunden. På denne, den sidste ledige grund langs byens inderste havnestrækning mellem Langebro og Knippelsbro, gik prestigeprojektet efter længere polemik endelig i jorden i 2013. Det skal stå klar i 2017, og derfor var det efterhånden på tide med et rigtigt navn til bygningen. Og fonden Realdania, der står bag byggeriet, mener at "BLOX" matcher både form og funktion.

Arkitektonisk, fordi huset er bygget op omkring en række blokke, stablet forskudt oven på hinanden. Indholdsmæssigt, fordi BLOX skal rumme mange forskellige funktioner, der ligesom klodser bygger ovenpå og understøtter hinanden.

Kort
BLOX på Christians Brygge

Lidt af det hele

»Vi synes, vi er landet på et navn, der på den ene side er så mundret, at man kan sige det uden at knække tungen, og samtidig siger noget væsentligt om det, der er projektets vision. Vi håber, det bliver et navn, som folk tager til sig,« siger Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania Byg.

Stakken af store grønttonede blokke, der bliver nabo til Den Sorte Diamant, er udtænkt på Rem Koolhaas' tegnestue OMA. Og hollænderne fører vejbanen lige gennem multihuset, som man også kommer til at kunne spadsere igennem ad åbne passager på flere leder.

Indenfor bliver BLOX en blanding af kontorer, boliger, kultur, forretninger og spisesteder. I midten af det hele flytter Dansk Arkitektur Center ind med udstillingslokaler, boghandel og café for at blive katalysator for et københavnsk vækstmiljø for arkitektur, design og byggeri.

Fakta

BLOX

Christians Brygge, Kbh K

Et multifunktionelt byggeri med en blanding af erhverv, kultur, spisesteder og boliger.

Nyt hjem og udstillingssted for Dansk Arkitektur Center.

Tegnet af hollandske OMA for Realdania.

I alt 26.000 m2 (de 17.000 over jorden) foruden udendørsområder på 5.500 m2.

Byggestart i 2013, forventes færdigt i 2017.

Inkl. en plads og en bro

På de øverste etager bliver der plads til 22 lejligheder med tagterrasser, og i kælderen et fuldautomatisk parkeringsanlæg der rummer 350 biler.

Over 5.000 af udendørskvadratmetrerne rundt om BLOX er også indraget i projektet til blandt andet en plads med udeservering, en promenade på havnesiden og store legepladser.

Med til de allernærmeste omgivelser hører fra 2018 formentlig også en ny gang- og cykelbro lige for enden af Vester Voldgade, Langebros Lillebror, som også er på Realdanias regning og en del af den samlede vision for BLOX.

 

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Indre By
Byggeriet af Københavns næste bro over havnen er i gang – du kan gå og cykle ved siden af Langebro fra sensommeren 2018.

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.
læservision
Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.

seneste
byens rum