pixel

Bryghusprojektet på skinner igen

Nu er der givet endeligt grønt lys for Rem Koolhaas’ omdiskuterede multihus

kbh magasin

Bryghusgrunden, der ligger mellem Vester Voldgade og Frederiksholms Kanal som en af de sidste uudfyldte pladser ved havnefronten, er et af de områder i byen der virkelig kan få københavnere på barrikaderne.

Nu er vejen for Rem Koolhaas planlagte multihus imidlertid endeligt blevet banet, men ruten til godkendelse har været en snørklet af slagsen.

Fakta

Bryghusprojektet

Et multifunktionelt byggeri på 17.000 m2 der kommer til at rumme en blanding af erhverv, restauranter, boliger, legepladser og ikke mindst nyt udstillingssted for Dansk Arkitektur Center.

Projektet er tegnet af den hollandske stjernearkitekt Rem Koolhaas og tegnestuen OMA.

Byggestart foråret 2011. Efter planen skal byggeriet stå klar i 2015.

Bryghusgrunden er den sidste ubebyggede grund ud til havnefronten mellem Langebro og Knippelsbro.

Realdania, Realea og DAC fungerer som samarbejdspartnere på projektet.

Kort
Bryghusprojektet på Christians Brygge

p2f5scwpjuh.jpg

Siden Kongens Bryghus, der både bryggede humle til konger og københavnere, brændte ned i 1960 har området med den eminente placering ved havnefronten levet et liv i limbo.

Halvt parkeringsområde, halvt legeplads, helt ingenting. Mange af de lokale har været glade for det frie område med vildtvoksende træer og legeplads et stenkast fra havnen, men i 2005 købte Realea Bryghusgrunden med henblik på at opføre et arkitektonisk stjerneskud af en bygning.

Stjerner hevet til byen

Nogle af verdens førende arkitekter blev inviteret til at komme med deres bud på et hus af exceptionel arkitektonisk kvalitet som både skulle rumme Dansk Arkitektur Center, lejligheder, kontorer, café, restaurant, lege- og bypladser.

For snuden af blandt andre Renzo Piano, der står bag det markante kunstmuseum Centre Pompidou i Paris, vandt hollandske Rem Koolhaas konkurrencen om at udfylde en af de allersidste byggegrunde i Københavns inderhavn.

p2fcezacir3.jpg

Hollænderens idé var et markant byggeri af kasser stablet mere eller mindre tilfældigt oven på hinanden, og som satte ben på hver sin side af Christians Brygge og dermed tillod biltrafikken at passere direkte igennem bygningen.

Københavns klagesang

Flere priste de arkitektonisk ambitiøse armbevægelser velkomne, men det skortede heller ikke på skeptiske indsigelser. Blandt andet fra Kulturarvsstyrelsen der var bekymret for nærheden til områdets historiske byggerier. Særligt var man bange for at Koolhaas markante byggeri ville tage pusten fra Christian 4.s Bryghus der ligger skråt over Frederiksholms Kanal

Sidste år besluttede kræfterne bag bryghusprojektet derfor i samråd med Kulturarvsstyrelsen at flytte bygningen længere mod havnen for at øge distancen til den royale ølhule. Det betød samtidig at byggeriet ville rykke fem meter udover vandet, og få en havnepromenade, så man kan gå forbi huset langs havnen.

p2fgylwoy0l.jpg

Men alle var stadig ikke glade. Rem Koolhaas byggeri overskred nemlig stadig beskyttelseslinjen der skulle værne om Christian 4.s Bryghus. Så den borgerinitierede protestgruppe Bryghusgruppen gjorde indsigelse til Naturklagenævnet, fordi de mente at byggeriet stadig ville genere den historiske bygning.

beskyttelseslinie_download.jpg

Nu er det dog blevet afgjort at Københavns Kommunes beslutning om at give dispensation til overtrædelse af beskyttelseslinjen ikke kommer til genere Christian 4.s bryghus.

Så nu fortsætter folkene bag med at finpudse de sidste detaljer inden forventet byggestart til foråret. Efter planen vil byggeriet stå klar i 2015.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Indre By
Den markante kommende nabo til Den Sorte Diamant på havnefronten har fået et nyt navn, der svarer til formen.
  • Byens Rum
  • Indre By
Byggeriet af Københavns næste bro over havnen er i gang – du kan gå og cykle ved siden af Langebro fra sensommeren 2018.
  • Byens Rum
  • Islands Brygge
Når sommer kommer kan du dyppe tæerne fra en ny 60 meter lang opholdstrappe ved siden af Havnebadet på Islands Brygge.

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum