pixel

Byggestart i Jernbanebyen: Syv bæredygtige bygninger skyder op

Byggeriet af syv træbyggerier er netop skudt i gang i Jernbanebyen. De skal vise verden, hvordan man kan bygge sunde og billige kvalitetshuse uden at være en klimasynder.

living places, byggeri, jernbanebyen

Hvordan sikrer man, at fremtidens boliger bliver opført med bæredygtige materialer, der belaster klimaet mindre — uden at gå på kompromis med kvaliteten?

Dét spørgsmål forsøger blandt andre Effekt Arkitekter og Velux Gruppen at besvare.

Spørgsmålet bliver dog ikke besvaret i en teoretisk afhandling, men på mere praktisk manér: Ikke langt fra metroens nuværende servicestation, lige i hjertet af Københavns kommende bydel, Jernbanebyen, skal syv bygninger vise resten af verden, hvordan fremtidens bæredygtige byggeri skal se ud.

Fem åbne pavilioner og to komplette huse bliver nu opført og skal anvendes som en midlertidig udstillingsmodel i 1:1, der skal vises frem til hele verden, når København er verdens "Arkitekturhovedstad" i 2023.

Under navnet BoligVærkstedet skal de syv bygninger overbevise den globale byggebranche om, at fremtidens boliger kan bygges billigt og med et lavt CO2-aftryk — og stadigvæk bevare et højt ambitions- og komfortniveau.

BoligVærkstedets syv boliger er første eksempel på et nyt koncept — Living Places — der udstikker en række principper for fremtidens boligbyggeri. Blandt andet skal fremtidens boliger være sunde at bo i, de skal være til at betale, de skal være enkle og kunne skaleres op og ned i størrelse — alt efter behov. 

Disse principper har til formål at bevise, at det er muligt at bruge bæredygtige byggematerialer, design og byggeteknikker til at skabe boliger, der er sunde for både mennesker og miljøet.

77% mindre CO2-udledning om året

Interessen for bæredygtigt byggeri skal ses i lyset af, at byggeri, drift og vedligehold af boliger på globalt plan anslås at stå for 39 procent af den samlede menneskeskabte CO2-udledning.

Hvis man bryder de 39 procent op, stammer de 11 fra produktion af byggematerialer og boligbyggeri, mens hele 28 procent stammer fra energi, der bliver brugt til at opvarmning og belysning, når boligen står færdigopført.

Det er denne statistik, som Living Places-principperne søger at ændre på ved at skabe kvalitetsboliger med bæredygtige materialer.

Hver bolig bliver skabt af præfabrikerede modulelementer i træ, der bliver produceret og klargjort ét sted — og efterfølgende sendt ud til byggepladsen. Det er en byggemetode, der er både hurtigere og mindre klimabelastende end traditionelle byggemetoder.

Og når bygningen står færdigopført, er der også væsentlige CO2-besparelser at hente ved at bruge træ frem for betonelementer. Helt konkret vil én af eksempelboligerne i præfabrikeret træ udlede mindre end 4 kilo COper mpr. år. — eller hvad der svarer til 77 procent mindre end hvad et standard dansk enfamiliehus udleder på årlig basis.

Brugen af træ skaber også et mere behageligt og sundt indeklima i boligen, sammenlignet med beton. 

Og hvis husene en dag skal rives ned, vil byggematerialerne relativt let vil kunne skilles ad og genbruges til et nyt byggeri.

Således ønsker Living Places-principperne at bidrage til en mere bæredygtig livscyklus for fremtidens husbyggeri — fra første træfældning til nedtagning af de præfabrikerede træelementer, der siden skal genbruges til et nyt byggeri. 

Behov ændrer sig, men hvad med boligen?

Vores ønsker og behov til vores bolig ændrer sig over tid. Familieforøgelser, skilsmisser, bonusbørn. Der kan pludseligt opstå et behov for mere — eller mindre — plads i hjemmet.

Derfor er det også blandt Living Places-principperne, at boligerne skal være skalérbare.

Med andre ord skal man kunne skifte en væg ud — eller skabe plads til en ekstra etage, et stort opholdsrum, eller omvendt fjerne ubrugte overskudskvadratmeter i boligen — frem for at skifte bopæl.

København får titlen som Arkitekturhovedstad så snart det gamle år rinder ud og bliver til 2023. De syv bygninger forventes at stå færdige i Jernbanebyen i februar 2023. 

Living Places-principperne er udtænkt, designet og udviklet i et partnerskab mellem Effekt Arkitekter, MOE Ingeniører, Enemærke & Petersen og Velux Gruppen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling