pixel

Cobe former fremtidens Brøndby Strand med fem nye højhuse

Den københavnske tegnestue Cobe har vundet konkurrence om at omdanne stort område på den københavnske Vestegn.

cobe, brondby strand

Cobe Arkitekter har vundet konkurrencen om at omdanne et af den københavnske Vestegns nok mest karakteristiske boligbyggerier: de modernistiske højhuse ved Brøndby Strand. 

Cobes forslag blev valgt af et enigt bedømmelsesudvalg — foran konkurrenter fra Vandkunsten og Henning Larsen Architects.

Siden november 2021 har de tre hold arbejdet på at udvikle forslag til en plan for bydelen 'Brøndby Strand Parkerne', og team Cobe vandt, fordi de overbeviste dommerne om, at de kunne skabe bedre sammenhæng i den i dag meget opdelte bydel, der er barn af 60'er- og 70'er-modernismen i Danmark. 

Boligområderne skal nu bindes sammen af nye forbindelser og mødesteder — blandt andet med en helt renoveret bymidte.

Blandet, ikke maskine

Cobes forslag har i særlig grad fokuseret på Brøndby Strands bymidte, der i dag fremstår både nedslidt og som et levn fra start-70'erne.

Det eksisterende center skal rives ned og erstattes af nye karréer, hvor både rækkehuse, etageejendomme med butikker i stueetagen og mindre højhuse med boliger indgår. Der er med andre ord tale om langt mere blandet byggeri end de 'lejlighedssiloer' i punkthuse og stokbyggerier der var populære i start-70'erne, hvor et hus var en isoleret 'maskine man boede i', og man tog bilen på arbejde.  

De nye karréer skal gå under navnet 'Brøndby Strand-blokke' fordi bydelens forskellige bygningstyper skal integreres i én og samme karré.

Om de nye 'blokke' vil rage 16 etager op — ligesom de oprindelige højhuse — vil tiden vise. Selv skriver Cobe, at de ønsker skalamæssigt at respektere den særegne, modernistiske arv samtidig med, at de introducerer en ny og mere menneskelig og intim skala. 

Områdets bymidte skal friskes op — blandt andet med et nyt handelsstrøg og en ny folkeskole, der skal fokusere på verdenskultur. Dét er særligt rammende for Brøndby Strand Parkerne, hvor man kan finde repræsentanter for cirka 80 forskellige nationaliteter blandt bydelens 7.500 beboere.

Fem nye højhuse i spil

Brøndby Strand Parkerne er Danmarks største og længste modernistiske montagebyggeri udført efter en samlet plan — opført med 1970'ernes mest avancerede, præfabrikerede betonelementsystem.

I 2021 blev fem af områdets 12 højhuse revet ned, da analyser afslørede en for høj koncentration af miljøgiften PCB i bygningerne. Derfor var en af opgaverne i konkurrencen at give et bud på, hvordan tomterne kunne anvendes, når de 12 huse var væk.

Cobe foreslår at bebygge dem med fem nye og moderne højhuse, der skal omgives af grønne byrum, der bringer bebyggelse og grøn park tættere på hinanden. Et andet centralt element i Cobes forslag er bearbejdningen af den godt to kilometer lange Esplanadepark, der er placeret foran de nu ikoniske højhuse, der er tilbage.

I dag er parken omkranset af volde på begge sider, hvilket bidrager til et lukket — og utrygt — miljø. I forslaget bliver store dele af voldene fjernet, og i stedet skal der bygges nye rækkehuse og punkthuse ind i det tilbageværende voldanlæg.

De nye boliger får til formål "at have et øje på parken" og er — sammen med en forbedret belysning — Cobes forslag til at øge trygheden langs den aflange park.

Resten af 2022 er sat af til at bearbejde Cobes vinderforslag til en endelig udviklingsplan for 'Fremtidens Brøndby Strand'.

Vild aktivitet på Vestegnen

I disse år buldrer byggeaktiviterne på Vestegnen afsted, og omdannelsen af Brøndby Strand er ikke det eneste, der bliver skruet på i byen.

I den nordvestlige del af Brøndby har kommunen kig på erhvervskvarteret "Kirkebjerg", der allerede nu er ved at omdanne sig selv til et nyt boligområde med 2.000 indbyggere.

I Albertslund er et nyt boligkvarter med plads til 4.500 mennesker ved at blive opført på dagligvaregiganten Coops gamle grunde

I Høje Taastrup er en stor udvikling af området mellem byens centrum og indkøbscenteret City 2 i gang. Høje Taastrup C — som bydelen kommer til at hedde — får plads til 1.500 boliger, 100.000 m2 etagemeter erhverv og 4.000 arbejdspladser – samt verdens længste skatepark.

Langs S-togets linje B er der ved Rødovre Station et nyt højhuskvarter under opførelse — og der bliver stadig brygget på større byggeplaner for området ved Rødovre Centeret.

Og endelig er det værd at nævne Folketingets plan om at udbygge Avedøre Holme i Hvidovre, hvor ni kunstige erhvervsøer i fremtiden skal brede sig ud i Køge Bugt. En projekteringslov for dét projekt skulle være på trapperne.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling