pixel

Der flyder en håndbygget øde ø rundt i Københavns havn

Og du kan bruge den, som du har lyst.

fokstrot copenhagen islands

Lille, rund og med et enkelt træ i midten ligner den vittighedstegningernes øde ø gjort til virkelighed. Men man behøver ikke være langskægget skibbruden for at tage helle på den håndbyggede platform, når den flyder i havneløbet.

Kajakroere, havnebadere, solslikkere, lystfiskere og engangsgrillere, der går i land på plankerne efter et hvil eller for at hygge under det knap seks meter høje lindetræ, bruger nemlig den kunstige ø nøjagtigt, som den er tiltænkt. Som et nyt slags fælles københavnsk byrum, der ligger ude på vandet og vipper.

Den lille ø hedder CPH-Ø1 og er skabt af den australske arkitekt Marshall Blecher sammen med det snedkererende designstudio Fokstrot fra Sydhavnen.

Den blev sat i søen i sensommeren sidste år i Sluseløbet, hvor Fokstrot bor og har bygget den. Ved værkstedet i Slusen har træøen også overvintret, men når foråret kommer, og bladene på linden springer ud, starter den en tour rundt til forskellige lokaliteter i Københavns havn – første stop bliver den populære havneknejpe La Banchina på Refshaleøen.

Små øer, store ideer

CPH-Ø1 er 20 kvadratmeter stor og tømret med bådebyggeteknikker og bæredygtigt træ på en stålkonstruktion.

Og så er den prototypen på, hvad bagmændene håber bliver til en hel flåde af de kunstige øer, som københavnerne kan udforske og udnytte. Et netværk af flytbare og flydende offentlige rum i havnen, de kalder Ø KBH eller Copenhagen Islands.

CPH-Ø2, -Ø3, og -Ø4 kunne for eksempel være en flydende scene, en flydende have og en flydende sauna. De næste måske en sail-in café eller en muslingefarm.

De fleksible platforme kan ligge spredt over hele havnen med skiftende aktiviteter alt efter placeringen, årstiden og hvad de lokale ø-brugere finder på. Eller de kan rykkes sammen til en flydende ø-park, en parkipelago, i forbindelse med festivaler og særlige lejligheder.

Samlet eller hver for sig er idéen, at øerne kan styrke allerede populære samlingssteder i havneløbet men også finde vej til mere oversete hjørner og hive københavnerne med sig. Som en måde at demokratisere havnen og bringe livet ud på vandet.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens liv