pixel

Børneliv med direkte adgang til Kalvebod Fælled

Børnene i ny daginstitution i Ørestad får byens vel nok bedste adgang til grønne områder.

Daginstitution i Ørestad Syd ved Kalvebod Fælled

I bunden af Ørestads Boulevard markerer Den Røde Port starten på de vandrestier, som leder igennem den fredede Kalvebod Fælleds naturområde.

I dag står den høje træport lidt isoleret. Men snart vil den få nogle meget unge mennesker som nabo.

En ny daginstitution vil nemlig kile sig ind mellem metroens endestation og Ørestad Syds nybyggeri på den ene side — og naturen på den anden.

Mellem metro og fælled

Det er den aller-sydligste spids af Ørestad, der skal lægge jord til den kommende daginstitution til bydelens mange nye beboere.

For ti år siden boede her omtrent 6.500 mennesker, men i dag er Ørestads indbyggertal vokset til mere end 21.000. Det betyder også flere og flere børn i området — og man er ikke færdig med at bygge endnu.

Tager man i fremtiden metroens linje M1 ud til den nye institution, skal man blive siddende helt til endestationen Vestamager.

Men derfra vil der så kun være 200 meters gang til hoveddøren.

Og lige ovre på den anden side af hegnet om institutionens nye gård og legepladser vil Kalvebod Fælled strække sig fladt ud mod Køge Bugt.

Naturlegepladser i baghaven

De små, nye gæster i børnehuset kan se frem til at nyde godt af Ørestads måske bedste salgsargument: Nærheden til det grønne. 

Lige om hjørnet er der allerede i dag en del legemuligheder for små københavnere på Kalvebod Fælled.

Få hundrede meter fra daginstitutionen ligger en stor bålplads af kampesten, hvor popcorn i net og brød på pinde kan tilberedes.

Og på Himmelhøj Naturlegeplads et stykke længere nede ad Kalvebod Sti kan man klatre på Amagerarken — et stort skib som man kan bestige.

Men også inde på den nye institution vil der være noget at tumle med for de små: Legepladser, boldbaner, hængekøjer og trampoliner omgivet af gummibelægning er en del af pakken. 

Det samme er en legeplads på taget komplet med en rutsjebane, hvor børnene kan rutsje direkte fra taget og ned i en sandkasse.

Lige midt imellem

Den nye daginstitution vil ligge på grænsen mellem tæt bebyggelse af høje karréer mod vest i Ørestad Syd — og Amagers kolonihaver og villaer mod øst.

Bjerg Arkitektur har tegnet et hus, der med sine fem etager og 2.900 kvadratmeter lægger sig midt imellem.

Også med materialevalget har de gjort sig umage for både at matche de moderne karréer og den grønne fælled.

Børnenes hus er beklædt med en træfacade med grønne planter på stueetagen, bede på toppen og frugtbuske rundt om. Bygningens vinduer er højere end både børnehavebørn og deres forældre.

Dermed skiller huset sig ganske markant ud fra Metroselskabets grå hovedkontor — og de glatte og mere strømlinede facader på Ørestad Syds øvrige bygninger.

For alligevel også at skabe et spor til omgivelserne er stueetagen i hovedbygningen i tegl. Det samme er facaden på en lavere sidebygning.

Sammen med en skærm af glas omkring og imellem dem, agerer de to bygninger skjold mod støj fra boulevarden. Trafikstøjen her overstiger nemlig den grænse, der er for daginstitutioner.

Derfor er institutionen også placeret så nordligt på grunden som muligt — ud til Ørestads Boulevard — så der bagved skabes plads til, at børnenes leg kan foregå uforstyrret af trafikken.

Til gene for naturområdet?

Lokalplanen, der skal gøre byggeriet muligt, er i øjeblikket i offentlig høring.

Indtil videre er kun rullet ét høringssvar ind. Det kan bedst beskrives som et klart og tydeligt nej tak.

"Jeg modsiger mig byggeriet. Det vil være til gene for både naturområdet og beboer i nærområdet," skriver borgeren.

Er man enig eller uenig i den antagelse, har man indtil 5. april til at give sin mening til kende.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling