pixel

Nyt centrum for valbyske børn på vej

Vedtages ny lokalplan endeligt, vil en vej i Valby få tre daginstitutioner på stribe.

Saxtorphsvej institution

Det er efterhånden en klassisk problemstilling i København:

Antallet af københavnere vokser — også de mindste af dem, og dermed behovet for dagsinstitutioner at sende dem i.

Dét gælder også i Valby, og de københavnske politikere har netop sendt en plan for yderlige en institution i bydelen i høring.

Nærmere bestemt skal en ny institution vokse frem på Saxtorphsvej, hvor der allerede i dag ligger to af slagsen: Arken og Nabohuset.

Det er en stor græsplæne imellem de to, der ifølge planen skal lægge grund til — og dermed vil tre børnehuse komme til at ligge lige ved siden af hinanden og danne en veritabel børneby. 

Mere udvikling i området

Saxtorphsvej ligger i et villakvarter lige nord for Grønttorvet og området omkring Kulbanevej, som også undergår store forandringer for tiden.

Så sent som i mandags vedtog Københavns Kommune en lokalplan, der muliggør et nyt boligområde, der skal knytte Grønttorvet sammen med en ny park i området: Kulbaneparken. Også her er en dagsinstitution indskrevet i planerne.

Ifølge kommunens befolkningsprognoser er der i Valby Nord — lige ovre på den anden side af togskinnerne fra den kommende park — behov for endnu en dagsinstitution allerede fra begyndelsen af 2023.

Valby Lokaludvalg så dog helst, at Saxtorphsvej ikke bliver tættere bebygget, og at institutionen får en anden placering — eller i det mindste at byggeriet bliver nedskaleret.

Svaret fra kommunen lyder dog, at man uden held har afsøgt andre løsninger i Valby — fordi de enten var for usikre eller havde for lange udsigter.

Fokus på trafik

Netop på grund af frygten for et for tætpakket villakvarter, og dermed mere trafik, stemte Det Konservative Folkeparti imod planen. Det samme gjorde Dansk Folkeparti.

De øvrige partier stemte dog for, og dermed blev lokalplanen for den nye daginstitution sendt videre til næste led i processen: Den offentlige høring hvor alle kan komme med kommentarer til sagen.

Såfremt huset vedtages endeligt efter høringen, vil lokalsamfundet den for institutionens åbningstid kunne benytte sig af de nye friarealer, f.eks. legepladser, som bliver offentligt tilgængelige.

Det er et greb som Københavns Kommune i stigende grad benytter sig af ved nye skole- og institutionsbyggerier. På den måde skabes der også fællesfaciliteter til kvarteret uden meromkostninger, og institutionerne bliver en mere naturlig del af nærmiljøet.

Bygningen er tegnet af partnerskabet Trust, som blandt andet består af arkitekterne hos Nøhr & Sigsgaard og KANT.

I 2016 vandt Trust en rammeaftale med Københavns Kommune om at bygge og ombygge en række skoler og daginstitutioner — blandt andet udvidelsen af den prisvindende 'Skolen i Sydhavnen'.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling