pixel

Ikke helt som andre kiosker

Ny biks i Griffenfeldsgade er gået fra koncepterne i et canadisk kryds mellem kiosk og café.

depanneur griffenfeldsgade bænke

Fakta

Depanneur

Griffenfeldsgade 17, Kbh N

Mandag-Fredag 8-23
Lørdag 10-23
Søndag 10-18

Se mere på Depanneur.dk

En depanneur er et fransk-canadisk begreb, der nok bedst kan oversættes med "ven i nøden". Griffenfeldsgades nyeste kiosk/kaffebar/hang-out lukker først klokken 23 og vil gerne være sådan en ven.

Lige som de små lokale depanneurs i Montreal, bikse hvor man kan få alt, ikke mindst alkohol – i mange år som det eneste sted udenom Quebecs statsmonopol.

Enhver københavner, der husker tiden før den nye lukkelov, har samlet på steder, der kunne levere varen, også sent. Og vil så nok ikke blive imponeret af bredden af udbuddet på de smukke, snedkerskårne hylder hos den nørrebroske fortolkning af det canadiske koncept. Det er stadig 7-Eleven, du lige stikker hen efter en halv liter sød kl. sent om natten.

Men Depanneur har så de lidt skævere og gourmet-agtige varer, såsom ansjoser i sexede dåser, spændende øl og specialristet kaffe. Og det lidt rå, slagter-agtige lokale har en vennesæl vibe, der indbyder til en kop mokka og en snak. Så man kan hænge lidt, drikke vin og øl, se en fodboldkamp, hvis den er på TV. Eller få sig en svingende skål morgenmad fra klokken 8:00.

Det du går og mangler

Alt på hylderne er nøje udvalgt. Det er håndplukket og hipt. Noget på grund af varetype, andet på grund af udseende, noget sågar canadisk, forklarer Mads Henriksen bag disken. Han er en de seks, der sammen har startet Depanneur. Der er ikke nogen fransk-canadiere imellem dem.

»Nogle af drengene har boet i Canada, og blev vild med ideen om en depanneur. Vi gik efter at have de ting, som folk kan gå og mangle,« siger Mads, og indrømmer:

»Men det må altså også gerne være pænt.«

Man kan nu også købe Prinzen Rolle-chokoladekiks, eller tamponer i løssalg for en daler.

Hipsterne kommer

Griffenfeldsgade er, hånden på hjertet, nok en af de sidste grimme gader på Indre Nørrebro. Den er sammensat, rodet og præget af mange års uro og laissez-faire. Sådan en broget gade, der ligger midt mellem færdselsårer, pulserende af eget liv, egen logik og puls. Med kælenavnet Lille Mogadishu og lige op af nyrenoverede, stadig komplicerede Folkets Park.

Men Depanneur er ikke alene i en lille tsunami af tjekkethed og rå coolness, der er skyllet over gaden. Lige ved siden af ligger for eksempel Fætter Fætter, en smart, lille bar, der har slået sig op på toast og "seriøst god vin", som brødbaren selv siger.

Og placeringen har vist sig som skabt til et lille populært åndehul. Særligt, når solen går ned over Assistensen og rammer facaden lige ved bænkene foran Depanneur. Det har biksen nydt godt af i sin første sensommer, for hvem nyder ikke at få solens sidste stråler serveret med en kop et eller andet?

Byens enkelte andre rustikke kiosker med håndplukkede produkter og unik stemning bliver i øvrigt ikke helt set som konkurrenter. Da Magasinet KBH nævner Kihoskh på Vesterbro, der bugner af varer og på en god, varm dag forvandler sit hjørne på Sdr. Boulevard til et veritabelt hipster-hotspot, bliver vi hurtigt afbrudt:

»Ja, men vi har alkoholbevilling,« konstaterer Mads Henriksen med et smil. Længe leve Canada.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling