pixel

Dublin

Byen der gi'r en omgang.

kbh magasin

Fakta

LAND Irland
BY Dublin
INDBYGGERE 1.050.000
GRUNDLAGT 841
HØJDE OVER HAVET 20 m.
SPROG Irsk-gælisk og engelsk.
VALUTA Euro

FLY TIL DUBLIN

SAS har daglige forbindelser, og en returbillet fås fra 1.300 kr. Norwegian flyver mandag, onsdag og fredag og har en retur for under en plovmand hvis du er tidligt ude.

PRISNIVEAU

Cirkapris i centrum af byen:
En pint: 35 kr.
Et hovedmåltid: 110 kr.
Taxi på tværs af byen: 75 kr.

Fakta

VÆRD AT SE OG GØRE

The Long Room

Et af verdens smukkeste og mest ærefrygtindgydende lokaler er det gamle bibliotek på Trinity College med sine endeløse rækker af marmor­-byster, træreoler og fine skrivelser. Det er egentlig den 1.200 år gamle og farverige bibel Book of Kells der er hovedattraktionen, men det er ­omgivelserne du aldrig glemmer.

Temple Bar Live Food Marked

Oplev den søde drøm om de forjættede torvehaller på Israels Plads virkeliggjort! På et lille torv midt i Temple Bar tropper lokale økologiske småproducenter op hver eneste lørdag året rundt og tilbyder alt hvad et glad madhjerte kan begære – og lidt til. Fyld maven med østers og hotdogs – og kufferten med chutneys og most.

Hurling

Irernes dyrkelse af deres arv og egenart kommer bedst til udtryk i deres glæde ved besynderlige keltiske sportsgrene som de er de eneste i verden der ved findes. Mandfolkeidrætten hurling er et lynhurtigt sammensurium af hockey, rugby og fodbold der trækker fulde huse (82.300!) på det topmoderniserede stadion Croke Park.

Naturen

Ud over hyggen er Irlands mest berømte attraktion i virkeligheden naturen. Og der er ikke langt fra Dublin til de ikoniske landskaber af grønne bakker og vilde klippekystlinjer. Tag f.eks. toget de 15 kilometer til den idylliske fiskerby-forstad Howth, og lad gåbenene klare resten.

Guinness Storehouse

Irlands største turistattraktion
er slet ikke så tosset. I den labert ombyggede lagersilo aktiveres
alle sanser i sporet på det sorte gulds brygning og historie der er tæt vævet sammen med Dublins. Lær at skænke den perfekte Guinness, nyd den til byens bedste udsigt fra panoramabaren på
toppen, og fortab dig i det afsindige souvenirudvalg.

Fakta

SPISE, DRIKKE, SHOPPE

Renæssance til bangers

Du kommer til at lede længe efter en Lê Lê eller en Paté Paté, men uden  at være decideret sexede er byens mellemklasse­restau­ranter solide til prisen.

Lokal fastfood kan være en helbredstruende ud­fordring (løb skrigende bort når du spotter en Apache Pizza!), men med opblomstringen af de såkaldte gastropubs, er der aldrig langt til traditionel irsk bondeføde med ambitioner. Bangers and mash (pølser med mos), shepherd’s pie og irish stew har fået en yderst ­velsmagende renæssance.

Guiness, selvfølgelig

Nationalbryggen Guinness er en selvfølge, og giv ikke op på forhånd selv om du aldrig rigtig har forstået den flade, bitre og mættende drik med det cremede skum.

Det er kun i Irland at den kulsorte øl ikke brygges på licens, og Guinness smager bare bedre i moderlandet. Det tager kun en enkelt pint at vænne sig til smagen og to at elske den.

Knap så eksotisk, men lige så vanedannende, er den lokale ale Smithwick’s (udtales smiddicks hvis de ikke skal dø af grin i baren), der i øvrigt slår Guinness på alderen: Smithwick’s har 300-års jubilæum i 2010, Guinness fyldte 250 i 2009.

Whiskey-nydere kommer naturligvis ikke uden om bysbarnet Jameson.

Shop det fulde uld-udstyr

Med mindre du har en forkærlighed for tweed, byder Dublin ikke på de store shopping-specialiteter. Men Irlands handelscentrum kan med sine tre sammenhængende gågadeområder sagtens tilfredsstille enhver casual shopper på citybreak.

Øens travleste handelsgade er mainstream-strøget Henry Street lige nord for Liffyen. Ved at krydse floden vandres ind i undergrunds-coole Temple Bar med sit udvalg af skæv mode, gallerier, vinyl-pushere og tegneserie-dealere. Yderligere stik syd ligger det storbysmarte SoDa-område og modegaden Grafton Street med det eksklusive stormagasin Brown Thomas.

Fakta

KLIMA: Altid småvådt

Det er ikke tilfældigt, at Dublin er stor på indendørs hygge, og at alle butikker i byen også sælger paraplyer. Nedbørsmængden er godt nok ikke noget særligt målt i millimeter, men til gengæld regner det nærmest altid en lille smule, og det hele året rundt.

Den Grønne Ø har ikke de store temperaturudsving i de milde vintre og kølige somre og rammes sjældent af ekstremt vejr. Men det er ikke usædvanligt at opleve fire årstider på en dag, så påklædning efter forholdene er ikke altid så enkelt.

Irlands eneste storby er ikke en af de smukkeste, smarteste eller mest spændende hovedstæder på planeten. Men det er svært at finde en der er hyggeligere og mere imødekommende.

En økonomisk optur i lyntempo har sørget for at byen ikke længere er en art levende bymuseum af småforarmet irsk folklore. Det moderne og internationalt orienterede Dublin med mokka- og sushi-barer på hvert eneste gadehjørne emmer dog stadig af rustik arbejderklasse-charme og smittende pub-atmosfære.

Københavnere kan hurtigt føle sig hjemme i den lave by med den afslappede stemning og overskuelige størrelse, der faktisk blev grundlagt af vikingerne ved floden Liffeys munding ud i Det Irske Hav. Indbyggertallet og arealet er også nogenlunde 1:1 med den danske hovedstad. Visuelt er der nu store forskelle.

Random byplanlægningDublin fik først status af hovedstad i 1922 da det katolske Irland rev sig løs efter mere end 700 års engelsk kolonistyre. Republik­kens urolige fødsel og Dublins eksplosive udvikling de seneste 15 år – fra centrum for et fattigt landsbrugsland til kosmopolitisk kaffe latte-by – har sat sit tydelige præg på byens krop. Den er en ikke særlig køn gang uplanlagt rod at se på.

Bymidten har stadig store katedraler og spredte nyklassiske offentlige bygninger, flere af dem genopbygget efter uafhængigheds- og borgerkrigens ødelæggelser. Men de er omgivet af et miskmask af langt fra lige heldige kontorbygninger og boligbebyggelser fordi meget af den gamle nedslidte georgianske arkitektur blev jævnet med jorden frem for restaureret. Måske for at slette mindet om briternes overherredømme.

Opsvinget har både ført flere generiske domiciler og – særligt i havnekvartererne – mere ambitiøs arkitektur med sig. Det forstærker det tilfældige hulter til bulter-indtryk der netop er den kontrastfyldte attraktion ved en slentretur gennem Dublin. På 10 minutter opleves velholdte georgianske murstenshuse med de flotte farvede døre, betontriste 60’er-ghettoblokke, spritnyt himmelstræbende prestigebyggeri og forladte fabriksruiner.

Dublin_04_fk_Alfonso_Romay.jpg

Alle dubs er kunstnereNæsten hver anden dubliner, eller bare dub, er under 25 år, og det gør Dublin til den yngste hovedstad i Europa. Det er byen ikke blevet udpræget hip af, men livlig er den. Der er altid en kulturfestival at finde, og koncertlivet nyder særdeles godt af nærheden til London.

Ud over mange studerende, er byen proppet med unge udlændinge. Lokket af gunstige skattefordele ligger alle internetgiganternes europæiske hovedkvarterer i Dublin, og det er umuligt at slippe en spytklat i centrum uden at ramme en soldat fra den internationale web-brigade fra Google, eBay og Facebook.

Men det er ikke kun en karriere i de nye massemedier der frister ungdom fra hele kontinentet. Det økonomiske boom har givet gode jobmuligheder inden for servicebranchen, og med stor sandsynlighed er både din receptionist, ekspedient og tjener østeuropæer.

Ifølge legenden er alle irerne selv noget kreativt på grund af byens lave kunstnerskat. Eller taxichauffører. En anden lokalanekdote er nemlig at Dublin har flere taxilicenser end selv New York.

Er man træt i benene, er taxi da også den absolut bedste transportform i byen. Den kollektive trafik er helt til hest (og en frarådelig ballademager-magnet om natten). Cykling kræver lokalføling selv om der findes et besværligt og begrænset bycykel-system. Og det er faktisk lidt af en udfordring at presse prisen over 10 euro per taxatur selv om man skulle ende i en byens mange bilkøer. Næppe noget der vælter et dansk feriebudget.

Guiness_fk_Steve-_Urszenyi.jpg

The craic eller kødrand Dublin har naturligvis masser af fikspunkter for historienørder, og fans af byens mange store litterære sønner rejser ikke forgæves. Især den omvandrende citatgenerator Oscar Wilde og James Joyce, hvis ’Ulysses’ udspiller sig over et døgn i Dublin, markeres behørigt. Men hvis man ikke bryder sig om at gå i byen og få en lille hyggeskid på (eller for den sags skyld en ordentlig kæfert) til lyden af keltisk folkemusik, findes der mange mere oplagte rejsemål end Dublin.

Det er først og fremmest dét man kan her – gå ud. Med over 600 pubber – heraf mange med natbevilling – er det byen for den ultimative pubcrawl, og lokalbefolkningen er festglade og gæstfrie værter. Det berømte irske lune matcher snildt det gode øl fra Guinness og Smithwick’s – afvæbnende, selvironiske og imødekommende er dubs svære at komme skævt ind på. Altså så længe du husker at de ikke er briter!

The craic er det lokale udtryk for kammeratlig og humoristisk barsludder, og herlig craic, god stemning og propfyldte beværtninger er standard i den indre by. Især hvis man dropper det navnkundige Temple Bar-område hvis smalle brolagte stræder forvandler sig til en turistet kødrand i Jomfru Ane Gade-stil når solen går ned.

Nabokvarteret SoDa (South of Dame Street) er rigere på muligheder for at finde lige den pubkombination af noget lokalt, noget ungt og noget tidslomme man kan ønske sig. Hvor turistkortet ender Med mod på at søge en anelse væk fra centrum, er det brogadeagtige Camden Road-område mod syd et must. Her ligger halalslagtere og pork-shops side om side, og barer og spisesteder er mere funky i det. Det er også her man finder Dublins svar på Vega, den tidligere togstation på Harcourt Street der på misundelsesværdig vis er ombygget til spillested og natklub.

Og lige hvor hotellets turistbykort ender, findes den velbevarede hemmelighed The Bernard Shaw. En oldgammel pub der stadig ligner en oldgammel pub, men er blevet overtaget af Dublins sparsomme kreative miljø, med spøjse temaaftener og chikt loppemarked i baggården til følge.

Selv om førstehåndsindtrykket af Irlands hovedstad måske ikke er det store metropolsus, får man altså nok at gøre med at få det hele med når radaren er stillet ind på rette bølgelængde. Dublin er en by man som gæst bliver glad i låget af og har lyst til at blive liiige lidt længere i. Det er hyggen der gør det, for mens vejret altid er halvdårligt, giver byens venligtsindede sjæl en omgang mere. En let omskrivning af et legendarisk Guinness-slogan siger det hele: Dublin is good for you.

Mest læste

relaterede
artikler

KBH har været på alle storbyferiers moder: turen til New York. Og der er to store minusser ved lige netop dén tur: At man skal hjem til København igen, og at man ikke længere har oplevelsen til gode.
Ved Middelhavets østligste kyst ligger en overset metropol i grænselandet mellem jødedom og Jean Paul Gaultier. Tel Aviv byder på chikke butikker, arkitektur der har sat byen på UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder, og 25 kilometer strand der sætter Barcelona i et beskedent landsbylys.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling