pixel

Guide: Bologna

Alle vil til Rom, Firenze eller Venedig, så smukke Bologna kan man få næsten helt for sig selv

Porticos in Bologna

Fakta

LAND Italien
BY Bologna
INDBYGGERE 400.000
GRUNDLAGT 1.000 f.kr.
HØJDE OVER HAVET 54 m.
SPROG Italiensk
VALUTA Euro

FLY TIL BOLOGNA

Kun SAS flyver direkte til Bologna og kun fire dage om ugen.
Regn med omkring 2.500 kroner for en retur.
Hvis du kan leve med en mellemlanding undervejs, er der dog fx 7-800 kroner at spare med Czech Airlines.

PRISNIVEAU

Cirkapris i centrum af byen:
Overnatning, *** hotel: 650 kr
En hovedret, mellemklasse: 50 kr
En halv liter (god) husets rødvin: 30 kr
Én rejse med offentlig transport: 8 kr

Fakta

VÆRD AT SE OG GØRE

Gå en tur

Bolognas største charme er de mange, mange gamle gader og arkader. Bare gå rundt og kig og oplev en både smuk og levende by der langt fra er overrendt af turister.

I Due Torri

Bolognas vartegn, De To Tårne, er svære at overse. Pilskæve står de midt i centrum som eneste minde om dengang Bologna var tårnenes by med ikke mindre end 180 af slagsen. Det højeste af dem på knap 100 meter (tre gange Rundetårn) er åbent, og udsigten fra toppen er den lidt nervepirrende opstigning værd.

Montagnola Marked

Hver lørdag er der stort marked omkring Montagnola-parken. Den ene halvdel er fyldt op af urban cool second hand tøj til alle de studerende, mens der på den anden side af Via Irnerio er marked for Familien Italien med BHer til en tyver og alt godt til køkkenet.

Spis en is hos Sorbetteria Castiglione

Formodentlig verdens bedste is, og den bliver lavet fra bunden i butikken. Man kan ikke helt forstå at en chokoladeis kan smage meget af chokolade eller at pistacieis kan være så cremet og smage så rent. Får Københavns populære Paradisis til at virke som en rumænsk pendant til Frisko. Via Castiglione 44

Madmarked omkring Via Clavature

Bologna er kendt i Italien for sin gode mad. Og det siger ikke så lidt. Ja, Spaghetti Bolognese er fra Bologna (her hedder den al Ragù), og det er Mortadella-pølsen også. Gå en tur rundt blandt alle madbutikkerne omring Via Clavature og se asparges på størrelse med penalhuse og duft til oste der i al evighed vil få dig til at afsværge mellemlagret danbo.

Piazza Santo Stefano

Den er trekantet, der er ingen biler i nærheden, og for enden står en kirke der i virkeligheden er en masse små kirker og gårdrum der er smeltet sammen over århundrederne.

En capuccino på Piazza Santo Stefano er en mild oplevelse. Antikmarkedet hver anden weekend (ikke i juli og august) trækker fuld plads, og her er udendørs koncerter med jævne mellemrum.

Madonna di San Luca

Kirken på en bakketop lige uden for Bologna er ikke så sindssygt interessant i sig selv, men gåturen derop under verdens længste sammenhængende arkade på 3,5 kilometer er både køn og god motion. Koldt vand, panini og god udsigt over bakkerne belønner den tapre klatrer.

Cantina Bentivoglio

Lidt af en institution i Bologna og en hybrid mellem vinbar og jazzklub. Vinkortet er langt, rigtig langt, og dråberne indtages under århundreder gamle hvælvinger. Bentivoglio serverer også mad, men den kan ikke konkurrere med byens ‘rigtige’ restauranter. Prøv også caféen/baren Le Stanze der ligger to minutter væk og er indrettet i et gammelt kapel. Via Mascarella 4

Fodbold

Bolognas stolte sønner, I Rossoblù (de rødblå), er netop rykket tilbage i Serie A efter tre år i Serie B, så fodboldhoveder kan planlægge den forlængede weekend, så den passer med besøget fra Inter, Milan, Juventus eller en af de andre store.

Flere byer

Bolognas glæder til trods, kan man godt blive sulten på nye oplevelser efter et par dage. Og så er det godt at man er i landets geografisk bedst placerede by, sådan rent turistmæssigt. Firenze, Venedig, Verona, Padova, Parma, Ferrara, Modena og Ravenna. Alle kan de nås med tog på mellem en halv og halvanden time, så der er god mulighed for maleriske dagture ud af byen.

Appenninerne

Bologna ligger præcis ved foden af Italiens ryggrad, bjergkæden Appenninerne der løber fra Alperne til støvlespidsen. Ti minutter ude af byen kører man i et landskab der godt kan tage kampen op med Toscana. Bløde bakker, rå klippepartier og flere landsbyer end man kan tælle til konkurrerer om opmærksomheden. Lej en bil for en plovmand per dag og kør ind i bjergene uden mål. Stop for kaffe, frokost, lokale markeder og wauwudsigter.

Fakta

SPISE, DRIKKE, SHOPPE

Særklasse-pasta

Vi er i ‘Italiens mave’ hvor maden er særlig god, så der er nok at gå i gang med. Ingen nævnt, ingen glemt, så få i stedet et tip på hotellet hvor receptionisten uden tvivl kan komme med en håndfuld gode anbefalinger. Særligt pastaretterne er ofte i særklasse, og de få turister betyder at man ikke behøver frygte ‘turistmenuer’ der har stået i varmeskabet siden i forgårs.

Spritz

En sikker vinder omkring klokken 17-18 stykker over hele byen. Både studerende i batikbukser og fedtede Converse, og velfriserede forretningsfolk i lidt for glinsende jakkesæt, drikker Spritz som aperitivo. Fås i to varianter: Aparol eller Campari. Der er hvidvin og
danskvand i dem begge; den tredje ingrediens afgør navnet: Den røde Spritz Campari er mere bitter end den orange Spritz Aparol der knækker over i det
søde.

Kan fås helt ned til 1 euro i universitetsområdet, mens de koster det syvdobbelte omkring Piazza Maggiore, den centrale plads. Drikkes bedst på fortovscafé mens man ser aftenlivet vokse frem.

Shopping med gas

Bologna er en rig by, så her er masser af muligheder for at købe lækkert tøj, selv om italienerne har en kraftig tendens til at give den lidt meget gas og ikke er bange for at blande lilla med pink palietter på en almindelig t-shirt.

Prøv området omkring Via D’Azeglio. Spredt rundt i centrum ligger flere små, gode butikker med sjove og smukke designting, og lørdagsmarkedet på Montagnola er stedet man finder den cool
fløjlsjakke fra 70erne.

Bologna er lidt ligesom den kønne, stille pige henne i hjørnet. Det er ikke hende alle drengene bare må have. Det er ikke hende alle de andre piger vil være. Og derfor lever Bologna sit eget, lidt skjulte liv. Den har ingen særlige fortrin der råber højere end alt det andet og ikke noget man bare se. Derfor tager man sig tid, og opdager langsomt at den stille, kønne pige måske i virkeligheden er hende der har mest at byde på.

Helt stille er Bologna nu ikke. Italiens 7. største by med rundt regnet 400.000 indbyggere huser nemlig Europas ældste universitet og ikke mindre end 100.000 studerende. Cirka hver fjerde indbygger er altså studerende ved universitetet, og det sætter sit præg på gadelivet.

Modsat i mange andre italienske byer, er indbyggernes idé om aftenliv ikke at defilere rundt i gaderne med meget velordnet hår og sige buona sera til gud og hver mand inden man er i seng klokken 22. Bologna holder længe åbent, og der bliver talt højt og drukket mange glas vino rosso della casa på byens mange caféer og restauranter – hver aften.

Arkadernes by

Universitetet har formet vore dages hovedstad i delstaten Emilia Romagna på flere måder. Bologna startede livet som en landsby for over 3.000 år siden, blev senere et handelscentrum for etruskerne og var en af Romerrigets største og mest betydningsfulde byer.

Universitetet blev grundlagt i 1088, knap 100 år før byen København, og mens vi oppe i nord primært koncentrerede os om at lære at drikke mjød uden at kaste op, strømmede unge mænd til Bologna for at lære om kunst og videnskab. Så mange at Bologna omkring år 1300 var Europas femtestørste by og dårligt kunne få plads til de mange mennesker inden for bymurene.

Hvad skulle man så gøre? Gadenettet var planlagt af de velorganiserede romere, så mange af gaderne var ikke så smalle som i andre middelalderbyer. Den ekstra plads kunne udnyttes, og det blev den ved at man byggede arkader ud over fortovene og derved fik nogle ekstra kvadratmeter boliger uden at det gik ud over fodgængernes plads på gaden. Ikke så dumt.

I dag kalder italienerne Bologna for arkadernes by. Alene i det gamle centrum, der er Europas næststørste efter Venedigs, kan man gå ikke mindre end 38 kilometer i ly for regn og bagende sol uden at krydse sit eget spor. Og de mange arkader gør Bologna til helt sin egen. På samme tid storslået, hyggelig og intim.

Lidt for intim, mener nogle af indbyggerne selv. I det lange løb kan det nemlig også føles lidt klaustrofobisk at være ‘halvt indendørs’ når man går rundt i byen. Om sommeren, når temperaturen i de nu smalle gader ofte passerer 35 grader, tager en stor del af i bolognesi derfor på landet eller til vandet.

Det rigtige Italien

Det store universitet trækker studerende fra hele Italien og er efterhånden spredt over hele byen. Men dets livsnerve er den lange Via Zamboni som er flankeret af en voldsom mængde imposante bygninger fra middelalder og renæssance.

Hvis man ser bort fra de enkelte scootere og biler, kunne man ligeså godt have gået rundt med blød hat og kappe i år 1500. Ikke ret meget har ændret sig. Og dét er en del af Bolognas charme.

Det er ikke her man finder Roms Colloseum eller Forum Romanum, og det er ikke her man finder Firenzes Ponte Vecchio eller Uffizi gallerier. Derfor overser de fleste turister Bologna, og det er synd for dem. Når man er færdig med Firenzes top-tre sightseeing, så er den på mange måder en mindre interessant by end Bologna lige ovre på den anden side af Appenninerne.

I Firenze hører man mere amerikansk og tysk end italiensk. “Look at that fountain, Doris”, “Das ist eine schöne Brücke, Hansi”. I Bologna er der stadig noget eventyr tilbage. Den uundgåelige sightseeing dobbeltdækkerbus uden tag rullede godt nok ind for et par år siden, men den er som regel halv- eller heltom.

Der er langt mellem parrene på gadehjørnet med den mandlige halvdel iført sok i sandal og med pegefingeren på kortet – og endnu længere mellem de massive flokke af bredskyggede sommerhatte og alt for hvide lægge.

I Bologna er man i det rigtige Italien, og man skal være klar til at bestille sin pasta uden altid at vide præcis hvad der er i den, for der er langt mellem restauranterne hvor tjenerne kan lidt engelsk. Men det er bare med til at forstærke oplevelsen af at den altså er god nok – man er ikke i Las Vegas-kopien af italiensk by.

God mad og mange penge

Bortset fra arkaderne, så kender italienerne selv Bologna for dens mange penge, høje livskvalitet og gode mad. Sidstnævnte siger jo ikke så lidt, når vi nu befinder os i det verdenskøkken som flest mennesker foretrækker.

Det er nok ingen overraskelse at spaghetti Bolognese stammer fra Bologna, men også den herlige Mortadella-pølse så verdens lys her. Og så er her ellers bare et uhørt antal gode restauranter der måske ofte ser beskedne ud udefra, men som kan servere en helt simpel pasta med ærter og champignonsauce der formodentlig vil gøre dig vred på din kantinedame næste gang hun forsøger at servere noget hun kalder en pastaret for dig. Eller endnu mere simpelt: gnocchi (en pasta/kartoffelmoshybrid) med pesto. That’s it, og det smager fantastisk.

At Bologna er en velhavende by, mærker man med det samme. Her er rent og pænt, masser af dyre butikker, og man behøver ikke være ligeså nervøs for sin skuldertaske som man gør i Rom eller Napoli.

Sjovt nok er Bologna også den by i Italien der er gladest for at sætte kryds ved socialistisk bystyre, og sammen med Milano er vi helt i top med hensyn til accept af homoseksuelle – noget der bestemt ikke er givet i andre egne af det katolske land.

De mange studerende og et højt uddannelsesniveau bidrager til at Bologna er både velhavende og tolerant og som regel ligger i top når italienerne laver livskvalitetsmålinger.

Den røde by

De mange euro til trods, er vi så langt fra kedelig bankby som vi kan komme. Bolognas kulturliv er et af de bedste i Italien. Her er et solidt udvalg af teatre, gallerier og udstillinger af alt mellem himmel og jord, og særlig musikscenen er overraskende levende for et land der ellers isolerer sig på den front – Italien deltager for eksempel ikke i Melodi Grand Prix.

I støvlelandet er man som helhed gladest for folkelige schlagere om amore og sød pop om ture til stranden sunget af unge piger i lyserød bikini. Men i Bologna er det anderledes.

Vi er i Italiens jazz-centrum hvor man går på jazzklub og sipper rødvin mens højre fod forsøger at følge trop med gulvbassen. Og vi er formodentlig også i Italiens livligste rockby med internationale koncerter og flere scener til håbefulde studerende med guitar, langt hår og ambitioner om andet end San Remo-festivalen – Italiens eget, lokale Melodi Grand Prix.

Og i sommerhalvårets weekender elsker Bologna at bygge intermistiske scener på Piazza Maggiore eller Piazza Santo Stefano og lade violiner, citarer eller trommer fylde aftenen.

Om aftenen skal man også sørge for at komme ud og slendre rundt i den røde by og se et sted der nu er ganske forandret. At Bologna kaldes den røde by skyldes nemlig ikke kun kærligheden til socialistiske borgmestre, men også at en meget stor del af dens bygninger er bygget af røde sten. Når byen tænder for gadelamperne, kaster murene derfor et varmt lys tilbage på de store, glatslidte kampesten der udgør gadebelægningen i det meste af byen.

Resultatet er malerisk, italiensk romance som ikke fås meget mere autentisk mellem Bolzano og Palermo. Og som kun bliver endnu bedre af at man kan nyde den med hånden om et glas af de glimrende, lokale vine lavet på San Giovese-druen.

Mest læste

relaterede
artikler

KBH har været på alle storbyferiers moder: turen til New York. Og der er to store minusser ved lige netop dén tur: At man skal hjem til København igen, og at man ikke længere har oplevelsen til gode.
Ved Middelhavets østligste kyst ligger en overset metropol i grænselandet mellem jødedom og Jean Paul Gaultier. Tel Aviv byder på chikke butikker, arkitektur der har sat byen på UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder, og 25 kilometer strand der sætter Barcelona i et beskedent landsbylys.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling