pixel

Er Rådhuspladsen klar til udeservering?

På byens mest centrale plads kan man i dag ikke tage plads ved et bord og nyde en forfriskning. Men behøver det at være sådan?

En fransk hotdog med det hele eller en whopper på bænken hører i dag til de primære kulinariske muligheder på Rådhuspladsen.

Men kunne man forestille sig, at man midt på hovedstadens centrale plads kunne nyde en sildemad eller et glas vin, mens man betragtede det pulserende liv?

Det spørgsmål har medlem af Teknik- og Miljøudvalget Louise Theilade Thomsen (V) tænkt over og samtidig bedt Teknik- og Miljøforvaltningen undersøge, om det er muligt at anvende dele af Rådhuspladsen til udeservering.

Servering på tværs af gaden

I deres svar skriver forvaltningen, at det i dag er praksis, at en restauration skal have facade ud mod en plads, før udeservering kan komme på tale.

Udeserveringen skal altså være i forlængelse af restaurationens egen facade, som vi kender det fra andre populære pladser i byen som Kultorvet og Gråbrødre Torv.

Da der ikke er nogle beværtninger, som har facade direkte ud til Rådhuspladsen, vil en ansøgning om udeservering ikke umiddelbart blive godkendt, selvom det – som altid – vil afhænge af den konkrete ansøgning.

Mens det i mange andre storbyer er normalt, at der er udeservering andre steder end blot umiddelbart foran restauranten eller caféen, er Københavns praksis altså noget mere restriktiv, og på selve Rådhuspladsen er der i dag kun givet tilladelse til, at to pølsevogne og to mindre mobile madboder kan mætte sultne københavnermaver.    

Selvom Rådhuspladsen ikke har restauranter direkte ud til pladsen, er det dog — som så meget andet her i livet — et definitionsspørgsmål.

For eksempel finder man Hard Rock Café lige på den anden side af Vester Voldgade.

Gaden skiller godt nok caféen fra Rådhuspladsen, men da den i dag er lukket for biler, mens en sammenkobling lader vente på sig, er det nu blot cyklister, man skal holde øje med, hvis man ønsker at flytte sin fadøl til Rådhuspladsen.

Her kunne det i teorien lade sig gøre at rykke dele af udeserveringen over på byens største plads, hvis altså ansøgningen fik grønt lys af forvaltningen.

Ifølge forvaltningen vil det dog kræve en større praksisændring, som kan sprede uforudsigelige ringe i vandet.

"Dette vil få betydning ikke blot for Rådhuspladsen, men også for alle andre steder i byen, hvor restaurationer søger om tilladelse til udeservering," lyder vurderingen. Ergo vil en tilladelse på Rådhuspladsen åbne for en ladeport af andre ansøgninger. 

Andre steder i byen finder man dog allerede eksempler på restauranter, der har plads til udeservering på den anden side af gaden.

Det gælder for eksempel langs Sortedam Dossering på Nørrebro, langs Christianshavns Kanal eller lige rundt om hjørnet fra Rådhuspladsen ved Frederiksholms Kanal.

Derfor er en fremtidig mulighed for kaffe eller vin langs Rådhuspladsens kantzone måske ikke helt så urealistisk, som forvaltningens svar i første omgang kunne tyde på.

Københavnerne elsker udeservering

Samtidig tyder det på, at københavnerne er overordentligt glade for at sidde under åben himmel.

I hvert fald viste en nylig undersøgelse, som Megafon lavede for Københavns Kommune, at hele 96 procent af 1.000 adspurgte københavnerne synes, at det er positivt at bo i en by med udeservering.

Mere end halvdelen mente, at udeservering hører til i en storby, og lige godt samme antal så gerne, at der kom flere af dem til. 

Så man kunne snildt forestille sig at udsigten til ophold med vådt og tørt på Rådhuspladsen, der trods sin centrale beliggenhed i dag mest af alt bruges som transit-zone fra Strøget til Vesterbrogade, blev taget vel imod.

Netop fremkommelighed er dog ofte en grund til at afvise ophold af mere permanent grad på pladsen.

En ansøgning om et julemarked på Rådhuspladsen er netop blevet afvist med den begrundelse. Ligesom man gerne vil holde Rådhuspladsen fri til at "afholde arrangementer med kort frist, som demonstrationer og større folkelige fejringer".

Vilkårene for midlertidige arrangementer som demonstrationer eller koncerter er dog også ændret de senere år. 

En metrostation, et område med træer og snart også Dragespringvandets nye, centrale placering betyder alt sammen, at pladsen bliver noget mere trang end tidligere. 

Om det er for trangt til udeservering, må tiden vise. På Magasinet KBH hilser vi altid en diskussion om Rådhuspladsens fremtidig anvendelse velkommen.

Noget kunne dog tyde på, at de politiske vinde blæser i en anden retning. Et snævert politisk flertal stemte tidligere på ugen for, at byens beværtninger fremover skal lukke ned for den udendørs servering kl. 22 søndag-torsdag – mod tidligere kl. 00.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

David Busk
Det ville være oplagt at have udeservering på rådhuspladsen, da det netop er der hvor der ikke er naboer der ville kunne være generet af larm.
Bente Henriksen David Busk
Der er rigeligt med udeservering i byen, så endnu et sted er der slet ikke behov for. Hvorfor i alverden skal hvert et fortov og hver en plads plastres til med barer, borde og stole. Fatter ikke ideen

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling