pixel

Farvel til designet besørgelse: Politikere fravælger københavner­toilettet

Producenten bag Københavns Kommunes særligt designede toiletbygninger er gået konkurs. Fremover skal nødtørft forrettes i standardiseret form.

københavnertoilet

Du kender sikkert de grønne københavnerbænke, og du har sandsynligvis siddet på mere end én af dem. 

Du har formentlig også gået på et natmørkt fortov i lyset fra den ikoniske københavnerlampe, ligesom du har smidt dit affald i en af de grønne cylinderformede københavnerkurve.

Men har du også forrettet din nødtørft på et københavnertoilet?

Hvis du er ligesom os her på Magasinet KBH, har du formentlig dybe, skeptiske rynker i panden lige nu? Københavnertoiletter? Findes der virkelig et særligt københavnertoilet?

Det korte svar er: Ikke meget længere. 

Københavns Kommunes politikere har nemlig besluttet, at byens gader og pladser fremover skal udstyres med standardiserede toilethuse i stedet for de specialdesignede københavnermodeller, man har opstillet siden 2016.

Årsagen vender vi tilbage til, men lad os først lige få besørget et mere presserende anliggende: At svare på, hvad et københavnertoilet egentlig er.

Det nye og det gamle

Her er det korte svar, at det er kompliceret. Fra 2007 til 2016 var københavnertoilettet en oval bygning beklædt med falsede stålplader og toppet med et let skrånende tag. Den lille bygning rummede både et handicapvenligt toilet og et separat pissoir.

Dette "gamle" københavnertoilet var designet af toiletproducenten Danfo og White Arkitekter og er stadig opstillet mange steder i byen — blandt andet på Enghave Plads, Gråbrødre Torv og Christianshavns Torv.

I 2015 fik kommunen så designet et nyt københavnertoilet af Decona og Kollektet. Toiletbygningens ovale form var bevaret i den nye model, der i stedet for stålplader var beklædt med lodrette lameller i stål, var forsynet med udvendigt pissoir og havde et fladt tag, der kunne opsamle regnvand til pissoiret. 

Det nye københavnertoilet fandtes også i en større model med to toiletter i fuld størrelse.

Toiletter i disse nye modeller blev opstillet rundt om i byen fra 2016 og frem, og de kan blandt andet findes ved promenaden langs Havnegade og ved Ved Stranden i Indre By, lige over for Christiansborg Slotskirke.

Tiden løber ud

Siden da er producenten af de nye toiletbygninger imidlertid gået konkurs, og produktionstegningerne er gået tabt. Teknik- og Miljøforvaltningen har via et EU-udbud forsøgt at finde en alternativ producent, men uden held. 

Udfordringen er, at man både skal have udarbejdet nye tegninger, og at såvel kommunen som producenten påtager sig en større risiko ved at vælge specialdesignede toiletbygninger, som der kun er én mulig aftager af. 

Samtidig er tiden ved at løbe ud for en ny rammeaftale, hvis kommunen overhovedet vil have mulighed for at opstille nye toiletter i løbet af 2021. Der er i alt budgetteret med otte nye offentlige toiletter i årets løb.

Forvaltningen anbefalede derfor, at man smider de fine fornemmelser og går på jagt efter en producent, der kan levere mere standardiserede toiletbygninger, og det har Teknik- og Miljøudvalget nu godkendt.

Hvordan de nye standard-københavnertoiletter kommer til at se ud, vil tiden vise, men forvaltningen lægger op til, at de kan komme til at ligne de eksisterende og velkendte toiletbygnigner fra Danfo, der allerede står overalt i byen.

Så måske ender afskeden med det nye københavnertoilet blot med, at vi skal byde velkommen tilbage til det gamle.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling