pixel

Frugtplanter skal være del af Københavns grønne lommer

Pluk æbler i parken og hindbær ved legepladsen.

apple tree æbletræ

Nyplantede buske og træer skal så vidt muligt være spiselige eller bære spiselige frugter, så de grønne områder udnyttes endnu bedre, og københavnerne i hverdagen kan få glæde af at have lokale fødevarer ikke langt fra hoveddøren.

Omtrent sådan lød et forslag stillet af SF på Københavns Rådhus tidligere på året, og et enigt Teknik- og Miljøudvalg syntes så godt om den idé, at udvalget bad sin forvaltning om at udarbejde et detaljeret oplæg til, hvordan sådan en vision kunne blive til virkelighed. 

Dét har forvaltningen nu gjort, og konklusionen er kort sagt, at det er en fin idé.

Derfor bliver politikerne nu anbefalet, at frugter bliver en større del af Københavns grønne områder — og alle skal have lov at plukke både bær og frugter og tage dem med hjem eller spise dem på stedet.

Børnefødder og opstamning

I dag finder man hovedsageligt frugtbærende planter i naturområder som Amager Fælled, men Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) vurderer, at der også er muligheder for den slags grønt i f.eks. parker, på kirkegårde og ved legepladser.

Sidstnævnte har TMF ellers bevidst undgået hidtil, da nedfalden frugt tiltrækker hvepse — og små børn og hvepse anses ikke for en optimal sammensætning. Måske er det de grønne klimatider, der i det nye oplæg får TMF til at vurdere, at frugttræers herligheder nu opvejer risikoen for, at flere små barnefødder bliver plantet oven i arrige hvepse.

I byens gader er frugttræer dog ikke velegnede. Det skyldes ikke mindst, at frugttræer typisk kun bliver 3-5 meter høje, og derfor er de ikke egnede til at blive opstammet til gadebrug. Når man 'opstammer', fjerner man de nederste sidegrene for at de ikke skal stikke ud i biler, cyklister og gående.

Derfor skal man altså regne med, at det især bliver i byens parker, man i fremtiden kan møde nyplantede æble-, pære- og kirsebærtræer —  og planter som f.eks. ribs, hindbær, solbær og stikkelsbær. Også deciderede naturområder, og områder ved f.eks. skoler og daginstitutioner, er dog med i oplægget.

TMF har indstillet til politikerne, at de godkender det endelige oplæg, og hvis dét som forventet sker her sidst i oktober, vil frugtbærende buske og planter blive inddraget i fremtidige, kommunale planer om begrønning.

Hvor meget der generelt vil komme af dén, er naturligvis en anden sag.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling