Lokale vil gøre Nørre Voldgade til en grøn kile
Central gade mellem Jarmers Plads og Nørreport er præget af kørende og parkerede biler — det vil de lokale gerne lave helt om på.
Prøv at lukke øjnene og forestil dig, at du står midt på Nørre Voldgade.
Den første lyd, der kommer til dig, er næppe fuglefløjt og lyden af biller, der kribler rundt i alverdens træstammer, blomster og græsarter.
Men det kan det måske blive, hvis det står til Indre By Lokaludvalg, som har en vildtvoksende vision.
Sammen med 'Miljøpunkt Indre By & Christianshavn' vil de fjerne både P-pladser og den tunge trafik fra den centrale gade — og bruge den indvundne plads til begrønning.
'Veje' til kravl
Som et indspark til Københavns Kommunes større plan om at skabe mere — og mere sammenhængende — biodiversitet i byen, har de lokale grupper nu kastet blikket på Nørre Voldgade.
Strækningen er centralt placeret og vil med de rette ændringer kunne blive en hovedvej for en helt anden type trafikanter end dem, der fylder i dag. Nemlig det mikrokosmos af blomsterfrø og smådyr, som man gerne vil give bedre vilkår i byen.
Målet er at skabe en større biodiversitet og ultimativt at forbinde Ørstedsparken og Kastellet via en grøn korridor, så det undseelige dyreliv får bedre mulighed for at transportere sig selv rundt — til gavn for sig selv og for menneskene i byen.
Derfor vil man nu nedsætte en projektgruppe, der skal arbejde videre med tankerne — og visionerne er store.
De går samtidig hånd i hånd med den såkaldte 'bydelsplan 2023-2026' for Indre By, hvor de lokale allerede har et erklæret mål om at reducere trafik og parkering på Nørre Voldgade — og også at gøre den til en emissionsfri zone.
De arealer, der bliver frigivet, skal inddrages til biodiversitetsprojekter.
For at kunne gennemføre projektet, vil man sikre sig adgang til at anvende en del af området, som er ejet af Bane Danmark.
Planen er blandt andet at plante flere af de lommeskove, der de seneste år er blevet en del af bybilledet i København.
Man vil også bygge en ny legeplads og etablere et mødested ved navn Hanehuset — opkaldt efter Hanetårnet, som engang stod mellem Jarmers Plads og Nørreport, men som siden for længst er forsvundet. Omridset af det er dog markeret med brosten i asfalten tæt ved Larslejsstræde.
Parkeringspladser og deres adgangsveje fylder i dag godt op på gaden. På stykket af Nørre Voldgade, der løber langs Ørstedsparken, er der i dag omkring 150 P-pladser, og der vil potentielt kunne frigøres mange kvadratmeter til grønne formål.
Grøn ring om hele byens indre
Projektet lægger sig altså ind i en kommunal strategi om at skabe en bedre infrastruktur for fugle og smådyr over hele byen.
Blandt andet skal lommeskove, 'insektøer' og pletter med vild bevoksning gøre det muligt for naturen at brede sig på tværs af byen uden at blive stoppet af asfaltørkener.
Efter Nørre Voldgade ser man lokalt gerne, at også H.C. Andersens Boulevard bliver en grøn korridor, så Ørstedsparken bliver forbundet med voldanlægget på Christianshavn.
Kastellet, Østre Anlæg, Botanisk Have, Ørstedsparken og volden på Christianshavn er alle dele af Københavns gamle voldanlæg, og man ønsker altså igen at forbinde dem, så der opstår en 'grøn ring' om byens indre.
Ud over at være godt for biodiversiteten, skal ændringerne skabe grønne oaser for hundeluftere, børnefamillier og motionister — og i det hele taget være et grønt samlingspunkt for byens indbyggere på tværs af arter.
Projektet på Nørre Voldgade er stadig blot på skitsebrættet, og byens lokaludvalg har ikke magt til at gennemtvinge ændringer i byen.
Men de næste, planlagte skridt er bl.a., at man vil søge Københavns Kommune om, at der nedlægges P-pladser for at frigøre areal og søge Realdania om støtte til at etablere 'Hanehuset'.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!