pixel

Fremtidens husbåd fortøjet i København

En ny slags flydende bolig ved Refshaleøen er både stjernearkitekttegnet, højteknologisk – og sat sammen af ni udtjente skibscontainere.

urban rigger bjarke ingels

Drømmen om at bo i en husbåd ved en københavnsk kajkant er en af de drømme, som mange har, og næsten ingen får opfyldt. Men lige ved strandbaren Halvandet ude på Refshaleøen ligger nu og skvulper et bevis på, at en flydende københavnerbolig kan blive allemandseje i en ikke så fjern fremtid.

En Urban Rigger er dog strengt meget mere hus end båd. Og udefra også mere container-blok end hus. Men flyde gør den, og med hjælp fra en slæbebåd kan den let sejles videre og fortøjes på en anden havneadresse.

At leve i en container lyder måske i første omgang lidt slummy, men udtjente skibscontainere er faktisk et af tidens hotteste og mest bæredygtige byggeelementer. Københavnere behøver ikke kigge længere end over til Unionkul Stack I på den anden side af havnen efter et andet arkitekttegnet eksempel. For arkitekttegnet, det er Urban Rigger også: Af verdensstjernen Bjarke Ingels og BIG.

Alternative studieboliger

Denne allerførste Urban Rigger i byen er et pilotprojekt, som har fået dispensation fra Københavns Kommune til at lægge an ved Refshaleøen for at demonstrere sit potentiale som alternativ studiebolig.

Idémanden bag konceptet, Kim Loudrup fra selskabet Udvikling Danmark, satser nemlig i første omgang på Urban Rigger som en løsning på den udtalte ungdomsboligmangel. Men de flydende container-moduler kunne uden større modifikationer også komme i spil som for eksempel vandrehjem, ældrekollektiver eller flygtningeboliger.

Designet er fleksibelt, så hver boligblok kan varieres i størrelse efter behov og sejles ind og skabe husrum i alverdens havne, floder og kanaler. 

Højteknologisk plads til 12

Som store stål-legoklodser har BIG til Refshaleøens udgave stablet i alt ni ombyggede skibscontainere i to etager til samlet 680 kvadratmeter studiebolig til 12 personer. De får hver et rum på nogle-og-tyve kvadratmeter samt adgang til en grøn gård (der er i hvert fald et træ i en plantekasse), badeplatform, kajakanløb, cykelparkering, grillplads og tagterrasse.

Mini-kollegiet hviler på en betonponton, der under vandoverfladen har teknikrum, 12 depotrum og så det fuldautomatiske fællesvaskeri.

Ud over BIG er også ingeniør-virksomheden Niras og en række store teknologiske koncerner partnere på Urban Rigger. Teknikrummet er derfor spækket med bæredygtigt isenkram, der gør container-bofællesskabet miljøvenligt og til en vis grad selvforsynende.

Det har solceller, Tesla-batterier, rumfarts-isolering og fyrer med en vandet variant af jordvarme. Både Grundfos, Danfoss og tyske Miele leverer avancerede pumper til drikkevand, spildevand og gulvvarmen.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling