pixel

Monkey business på Rentemestervej

Hvad er det egentlig aben laver med fuglen på det nye gavlmaleri i Nordvest?

gavlmaleri rentemestervej don john

Fakta

'Creativity is Freedom'

Rentemestervej 35, Kbh NV

Gavlmaleri af Don John for andelsboligforeningen Kolibrien.

Støttet af Bispebjerg Lokaludvalg

På en gavl midt på Rentemestervej sidder en stor chimpanse med en falk på armen. Rovfuglen har fået trukket en hætte over øjnene; en kontrolteknik falkonererne anvender for at blænde og dermed holde falken i ro, når den ikke skal flyve. Men aben har en pensel i hånden og er i færd med at tegne øjne oven på fuglens hætte.

Det virker umiddelbart som en meget sympatisk handling – måske kunstneren der giver beskueren ”nye øjne” at se verden gennem. Omvendt kan man undre sig over, hvem der i første omgang har blændet falken. Er det i virkeligheden en magtdemonstration mellem menneske og natur, der udspiller sig på gavlen? Vi ved det ikke, og spørger man Don John, den københavnske gadekunstner bag det nye gavlmaleri i Nordvest, må fortolkningen være op til den enkelte.

Sikkert er det dog, at Don John har et gennemgående dyretema i sin gadekunst og på den måde bringer naturen i samspil med byens rum. Han vil gerne give noget til bybilledet uden at forvente at få noget igen, i modsætning til alle reklamerne, der gerne vil sælge dig noget.

»Min motivation for at male i det offentlige rum er ikke en vendetta mod reklamer. Men jeg syntes absolut ikke det gør noget, at det ikke er det eneste, der er i bybilledet. Kunst i det offentlige rum skulle gerne kunne bidrage nogle beskuere en oplevelse. Hvorimod reklamer prøver at skabe at kunstigt behov, der skal føre til, at vi bruger penge på deres produkt,« siger Don John.

Renovering som investering

Måske har du før set Don Johns dyremotiver på Trianglen eller i Ørestaden, og han har også sat sit præg på en væg eller to i storbyer som Berlin, Tokyo, New York – og Odense på fødeøen fyn, hvor han er manden bag et portrætgavlmaleri af H.C. Andersen med udsigt til eventyrdigterens eget museum.

'Creativity is Freedom' kalder han værket på den lange Rentemestervej gennem Nordvest, der engang lagde lokaler til produktionen af de ikoniske Madam Blå-kaffekander men i dag nok er bedst kendt for sit prisvindende bogstak-bibliotek.

Husmuren med aben sidder på andelsboligforeningen Kolibrien, og kunstner og boligforening blev oprindeligt ført sammen i forbindelse med Copenhagen Mural Festival 2012. Men det blev først i 2014, at kontakten førte til en dekoration af gavlen.

»Den skulle alligevel renoveres, så vi var meget glade for Don Johns forslag om et gavlmaleri, og anså det for værende en god investering,« siger Kolibriens bestyrelsesformand Christina Ørnbjærg Jensen.

Lidt at tænke over

»Det er smukt!« siger en medarbejder fra nabogrundens skiltedesignfirma.

»Det første jeg så var farverne, men det er da fedt at vide, at der også er en historie bag. At der ligesom er nogen, der har tænkt over det før de tegnede. Men at chimpansen maler øjne udenpå falkens hætte, dét er da lidt tarveligt. Det får den jo ikke noget ud af. Det tror jeg, jeg vil tænke lidt over nu...,« siger han med et et glimt i øjet.

Når Don John ikke arbejder fra lift i mange meters højde, går han også gerne ned i skala og ind på galleriets hvide vægge. 'Creativity is Freedom' sælges således i mindre format via Hans Alf Gallery, så du også derhjemme kan få en bid af den rå Rentemestervejs street art-atmosfære.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
De 12-20 årige vil have en by med bedre luft, sikrere veje og mere plads til gode byrum. Start med at lukke for biler på Vester Voldgade, siger de.