pixel

Snart lyser en glorie over Smedetoften

En slidt og skidt plads i Nordvest opgraderes til grønt samlingspunkt med lysende vartegn.

smedetoften lysinstallation

Det er ikke guds bedste børn, der har domineret den nedslidte boldbane på Smedetoften, men en stor lysring svævende i luften over Nordvest bliver symbolet på en forhåbentligvis mere from fremtid for stedet.

Et mangeårigt lokalt ønske er nemlig omsider begyndt at materialisere sig, og inden årets udgang skal arealet inde bag fritidsklubben i nr. 10-12 stå forvandlet som kvarterets nye åbne og grønne torv med alskens muligheder for aktivitet og samvær, der ikke længere tager udgangspunkt i lyssky udveksling af rusmidler.

De grå asfaltbaner ligger omgivet af lave røde bygninger og en gul mur imellem Smedetoften, Birkedommervej og Dotheavej – få skridt fra Ungdomshuset og den prisbelønnede biblioteksplads rundt om hjørnet til Tomgårdsvej.

Som ved biblioteket er der også et skud bynatur på vej ved fritidsklubben i form af buske, blomsterbede og 31 nyplantede træer.

Det ommøblerede byrum får desuden flere indgange, et udvalg af siddemuligheder, en pavillon, en ny multiboldbane og flere forskellige lysinstallationer anført af glorien, der blænder op over pladsen om aftenen.

Den forskønnende og tryghedskabende opgradering er en del af Områdefornyelse Nordvest, og Københavns Kommune har i alt sat 16 mio. kroner af til projektet fra forskellige kasser.

Farveskift med årstiden

Smedetoftens nye torv og lommepark på 3.400 m2 er designet af landskabsarkitekterne fra 1:1 Landskab, der senest står bag Sydhavnens nye skybrudspark i Scaniagade.

Med på råd har været en lokal arbejdsgruppe, der har ønsket sig et naturligt samlingssted, som virker indbydende såvel at passere som at blive på for alle kvarterets beboere – både fritidsklubbens unge, naboerne, børn og ældre. 

Fortovet langs Smedetoften indretter kunstneren Milena Bonifacini med 12 forskellige siddemøbler, hvorfra en gråbrun teglbelægning vil føre ind i gårdrummet og flette sig sammen med de grønne elementer og omkring den nye pavillon, der kan bruges som scene, til at holde børnefødselsdage og hvad den lokale hittepåsomhed ellers hitter på.

Klassiske grønne københavnerbænke til et hvil og en sludder fordeles på pladsen, og centralt lægges en plæne, som i virkeligheden er multibanens grønne gummiflade. I seks meters højde over banen kommer lysringen til at hænge med en diameter på 25 meter og skiftende farver, der er tilpasset årstiderne.

De gamle værkstedsbygninger langs Dortheavej får også et makeover og bliver kvarterets nye åbne værksted, hvor der kan arbejdes med træ, metal, CNC-fræser og 3D-printer.

Og så kommer der ekstra cykelparkeringspladser til foruden fartdæmpning på de omkransende veje, så hidsig bilkørsel ikke blander sig i stemningen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling