pixel

Hafnias hal-i-hal rykker udesport indenfor

Kæmpe comeback i Valby: Byens største idrætshal er genopstået efter syv år som ruin og tilbyder såvel sand, gummi og kunstgræs som underlag.

hafnia hallen kunstgræsbane

Der er aftryk fra både sko, bare fødder og hundepoter i sandet. Temperaturen er præcis 20 grader. Altid. De nye beachvolley-baner i Valby er det eneste sted i byen, hvor strandløver kan dyrke deres sport med vejr- og varmegaranti.

For selv om Hafnia-Hallen først og fremmest er indendørs forstærkning til det fodboldspillende København, tilbydes også andre udendørs sportsgrene ly under det store, hvælvede og langt om længe genindviede tag.

Tidligere kendt som Club Danmark Hallen er Hafnia-Hallen med sine over 9.000 kvadratmeter ikke bare byens, men en af Nordeuropas største idrætshaller. Opført i Valby Idrætspark i 1996 til indendørs fodbold og atletik – indtil den juleaften 2010 gav efter for sneen og delvist kollapsede.

Først i 2016 begyndte rekonstruktionen, og nu har den ubrugelige kæmpehal været i brug igen i en måneds tid. I sin genopståede inkarnation er bygningen blevet klippet af og har fået glasgavle i begge ender, og der er kommet en masse nye rum og småhaller indeni.

Hal-i-hal-konceptet er tegnet af arkiteterne Christensen & Co. De samme som har stået for den nye skøjtehal i Ørestad, der også forener forskellige idrætsgrene i en lys og venlig bygning. Og de samme som er i gang med at genopføre en ny version af nedbrændte K.B. Hallen på det ydre Frederiksberg.

Retro med løbebaner

Fra hovedindgangen træder man direkte ind på en atletikbanes røde gummi-granulat. Den gamle 400-meter løbebane, som tidligere løb hele vejen rundt i kanten af bygningen, ender nu blindt i begge ender ved gavlene.

»Det er jo lidt retro, at man har sådan en atletikbane. Jeg synes, det fungerer rigtigt godt, for det er med til at symbolisere, at du er i et idrætsmiljø. Og så er det med til at skabe sammenhæng i huset, fordi der ligger en bane på hver side,« siger chef for Hafnia-Hallen Jan Barslev.

Langs banen og foran det knaldrøde klubhus opført inde midt i hallen ligger et areal, som arkitekterne kalder Strøget, med gadelamper og bænke. En gruppe piger sidder ved en bænk ved den ene gavl, hvor der kommer masser af lys ind gennem ruderne – én af de vigtigste forbedringer ved den nye hal, ifølge Jan Barslev.

»Tidligere var der jo helt lukket af. Det var mørkt, mørkt, mørkt hele vejen rundt,« siger han.

Navnet Hafnia, det latinske navn for København, er valgt for at signalere, at det er en hal for alle københavnerne. Skoler, institutioner og virksomheder har adgang i dagtimerne, og om aftenen er den åben for foreningslivet og de private. Enhver kan booke baner til et spille bold – eller holde børnefødselsdag og polterabend. 400.000 brugere ventes at besøge hallen det første år.

Fodbold i centrum

Rekonstruktionen har kostet kommunen 95 mio. kroner, hvoraf de første 10 millioner var til at rydde op i den sammenstyrtede hal. Fremover drives Hafnia-Hallen af en selvejende institution, der består af Copenhagen Beachvolley, Boldklubben Fremad Valby, Boldklubben Frem og Københavns Idrætsefterskole, som ligger lige ved siden af.

Hallens midtpunkt er den 80 meter brede 11-mandsbane med kunstgræs som underlag og det kæmpestore hvælvede tag med de oprindelige spær fra den gamle hal ovenover.

»Det er jo fodboldland herude. Her er næsten 40 fodboldbaner i området, og der er 14.000 fodboldspillere, der kommer forbi hver uge i Valby Idrætspark. Vi ville skabe noget, der kunne støtte det, der allerede er herude, men vi ville også gerne have nogle andre udendørs idrætsformer med, som har svære vilkår indenfor,« fortæller Jan Barslev.

Den store fodboldbane er uopvarmet og altid kun cirka fire grader varmere end udenfor, så om vinteren kan der godt blive småkoldt. Man kan se videre ind til de andre haller og rum og ud til en grøn hæk på den lange led, som giver en følelse af at være halvt ude, halvt inde.

»Hvis du spiller fodbold her, så har du en fornemmelse af, at du er en del af noget, i stedet for at du er i et lukket rum og ikke ved, hvad der foregår rundt om,« siger Jan Barslev.

Uendeligt græs og god kaffe

I den ene ende af fodboldbanen er der kig ind til beach-området med de tre opvarmede beachvolleybaner og sand på gulvet. Fra den ligeledes opvarmede mini-kunstgræsbane på første sal er der udsigt til plænen udenfor – fra visse vinkler er det nærmest en slags infinity-græsplæne.

»Her kan man skabe et højt aktivitetsniveau, og man kan bruge den uanset alder,« siger Jan Barslev, som fortæller, at den lille kunstgræsbane allerede både er populær til børnefødselsdage og til hyggekampe mellem kammerater.

Hafnia-Hallen har også en klassisk træningshal med håndboldmål, basket-net og almindeligt stødabsorberende gulv, men dog et ualmindeligt stort naturligt lysindfald – den ligger derfor i den nordvendte gavl, så indendørssportstyperne ikke får sol i øjnene. Ved siden af træningshallen ligger styrkerummet, hvilket også er ret specielt i idrætsverdenen:

»Rigtigt mange idrætsudøvere styrketræner som en helt naturlig del af deres idræt. Men typisk forener man ikke styrketræning med idrætsfaciliteter. Der er ikke ret mange steder i København, man kan gå direkte i styrkerum fra idrætshallen,« siger Jan Barslev.

Det røde klubhus med forskudte partier og skæve vinkler er servicehuset-i-huset, hvor der på første sal er mødelokaler og undervisningslokaler – og udsigtsplatforme, som skal indrettes med stole og borde med parasoller, så man kan sidde og hygge og følge kampen nede på fodboldbanen. I stueetagen findes omklædningsrummene, toiletter og café.

»Vi ved, at caféen skal være et omdrejningspunkt. I dag køber man totaloplevelser, og uanset om man går i svømmehallen eller ind og spiller beachvolley, så skal der være mulighed for at købe en sandwich, en sodavand, en god kop kaffe. Selvfølgelig med Champions League og Eurosport på væggen. Ellers vil kunderne ikke være her,« siger Jan Barslev.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling