pixel

Byggeri af hele tre nye idrætsanlæg kan gå i gang

På Københavns Budget 2023 er der afsat en penge til at komme i gang med kraftigt efterspurgte idrætsanlæg.

LINK, valby, idræt

København er vokset ganske betragteligt de senere år. Det samme er efterspørgslen på flere og bedre idrætsfaciliteter. Faktisk er Københavns Kommune den absolutte bundskraber i Danmark, når man opgør faciliteter pr. indbygger.

Med budgetaftalen for 2023 ser flere års politiske visioner om bedre mulighed for at dyrke sin foretrukne idrætsgren nu ud til at komme en del tættere på målet.

Knap 90 millioner kroner har forligspartierne afsat til nye sportsanlæg næste år, og det betyder blandt andet at to eksisterende — og flittigt benyttede — idrætsparker på Amager og Valby kan får en ordentlig overhaling, mens en helt ny kommer til i Ørestad.

Med andre ord er der dømt gaveregn til hele tre idrætsparker og en række andre mindre projekter, som formentligt falder et tørt sted.

Bag aftalen står alle rådhusets partier — på nær Socialdemokratiet og SF.

Sundby Idrætspark

På det centrale Amager er man efter mange års ønsker blevet enige om at give Sundby Idrætspark et tiltrængt løft.

Her skal idrætsparken styrkes som et lokalt samlingssted med mere moderne rammer for idræt, end det er tilfældet i dag.

I første omgang er der afsat godt 13 mio. kroner til første etape, som omfatter en ny kunstgræsbane, omlægning af tennisbaner, renovering af de to nordligste haller og en ny 'aktivitetssti'.

Kommende etaper — der blandt andet inkluderer en ny svømmehal — må dog vente lidt, før de senere kan sættes i gang på baggrund af kommende budgetforhandlinger. I dag kan vandhunde stille trangen i et overdækket friluftsbad, som til den tid vil blive revet ned for at gøre plads til en indendørs udgave.

Da politikerne denne sommer skulle tage stilling til, hvilket udviklingsscenarie for Sundby Idrætspark, der skulle satses på, var en endnu dyrere løsning også i spil.

Her ville man opføre et helt nyt, stort stadium mod Englandsvej med klublokaler, café og VIP-faciliteter. 

I stedet valgte man en lidt mere økonomisk løsning, der dog stadig sikrede plads til en markant udvidelse af de eksisterende rammer.

At arbejdet overhovedet ville gå i gang var dog ikke sikkert — før nu, altså, hvor der er afsat penge til det.

Fuldt udbygget vil hele omdannelsen af Sundby Idrætspark formentlig løbe op i lidt over en halv milliard kroner — men arbejdet vil ske i etaper over nogle år.

Valby Idrætspark

I Valby Idrætspark skal kapaciteten over årene udvides markant for at skabe bredere tilbud end i dag.

Til de næste par år har partierne bag Budget 2023 afsat kanp 50 mio. kroner til nye kunstgræsbaner, flytning af en hockeybane og planlægningen af en helt ny multihal ved Hafnia-Hallen.

Det er dog blot første etape af den udviklingsplan for Valby Idrætspark, som politikerne blev enige om i juni. 

Ligesom i Sundby valgte politikerne her en løsning, hvor flest mulige sportsgrene fremover kan boltre sig på pladsen — men altså uden de helt store drømme om et stadion i superliga-klassen.

Derudover har planen fokus på bedre infrastruktur omkring parken, hvor nye stier og byrum indgår som del af løsningen. 

Helt overset bliver elitens fodboldstadion dog ikke. På sigt bliver der plads til både nye tribuner og klubfaciliteter. 

I fremtiden kan der også bygges både ungdomsboliger og plejehjem på området, men disse etaper vil der først tages stilling til i kommende budgetforhandlinger.

Valby Idrætspark rummer i dag et ældre fodboldstadion, tre haller, Valby Vandkulturhus, en hockeybane og flere faciliteter til både den klassiske idræt og nichesporten. 

Ørestad Idrætspark

En plet jord omringet af metrospor i Ørestads sydligste afkrog har også fundet vej til kommunens idræts-budget.

Her har forligspartierne frem til 2026 afsat næsten 55 millioner kroner, som betyder, at et nyt fodboldanlæg med klubhus, aktivitetsbaner og grønne byrum snart er på vej. 

Anlægget har længe stået højt på ønskelisten hos idrætsforeningen Ørestad IF, der har har oplevet stor stigning i medlemskabet i takt med, at særligt Ørestad Syd er vokset.

De nye fodboldbaner omfatter én stor, to mindre og to helt små baner til hold på henholdvis 11, 8 og 3 spillere. Alle baner får kunstgræs og belysning, så de kan bruges året rundt.

Er man ikke til fodbold, kan man i stedet få glæde af et nyt streetareal, hvor styrketræning, basket, parkour og bordtennis bliver at finde.

Mere idræt til hele byen

Udover de små 90 millioner kroner som altså tildeles næste år, kan københavnerne glæde sig over at investeringer på idrætsområdet frem til 2030 kan øges med hele 860 millioner kroner som led i regeringens udspil Tættere på — grønne byer og Hovedstad i udvikling

Blandt de kommende projekter, som politikerne har valgt at prioritere, kan nævnes tre nye kunstgræsbaner til Jernbanebyen på Vesterbro, nye kunstgræsbaner til Hekla Park på Amager, et nyt klubhus til Bavnehøj Idrætsanlæg i Sydhavn, anlæg af varme under banen på Østerbro Stadion — samt en pulje på 27,5 millioner kroner til foreniningsdrevet idræt frem til 2026.

Desuden vil vandsporten og de stadig knap så prioriterede sportsgrene som klatring, fægtning og skating også få en betydelig økonomisk indsprøjtning frem mod 2030.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

bo schmidt
københavns kommune,har altid været en bundskraber omkring idræt faciliteter intet nyt i det. parken, som moderne stadion havde ikke ligget der i dag. hvis ikke fck første ejer havde bygget den.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling