pixel

Hegn om Noma revet ned af ukendte gernings­mænd

Før nytår fjernede en anonym gruppe det hegn, som Noma bruger til at afspærre stien om Stadsgraven.

noma hegn borgergruppen fjernet

"Oprydning afsluttet".

Sådan lød emnefeltet i en email, som Magasinet KBH modtog den 29. december.

Vedhæftet var tre billeder af Nomas pigtrådshegn ved Christianshavns Vold — dog nu med en sektion af hegnet fjernet.

For første gang siden Noma flyttede ind i det gamle Søminedepot i 2018 var der derfor igen en komplet forbindelse omkring, og langs, Stadsgravens vand.

Emailen var akkompagneret af endnu en email, underskrevet 'Borgergruppen'. Her lød det blandt andet:

»Vi er en gruppe af borgere, som nu igennem fem år har set måbende til, mens Noma og dens ejere gentagne gange har forbrudt sig mod [at alle er lige for loven] og nægtet afgang for offentligheden på stisystemet, som går gennem Noma’s grund.«

En sag der har sit udspring i 2018 endte altså lige før nytår med, at en gruppe frustrerede borgere udøvede selvtægt på Christianshavn.

Og — i hvert fald for en stund — var der ikke længere afspærret for det område, som lokalplanen tilskriver, at der skal være offentlig adgang til.  

"Privat retspraksis" hos Noma

Magasinet KBH har siden 2022 fulgt sagen i en længere række artikler, og senest kunne vi den 19. december dokumentere, at Noma til Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning (TMF) over flere omgange havde indsendt fotobevis for at have fjernet en afspærring i den ene ende af stien — dog kun for at genetablere afspærringen så snart, billedet var sendt.

Bedraget havde tilsyneladende ingen konsekvenser, da TMF på baggrund af Magasinet KBHs henvendelser blot gentagende har bedt Noma om igen at fjerne den afspærring, de havde genetableret og løjet til forvaltningen om.

Nomas 'kattens leg med musen' havde ingen konsekvenser i form af bøder eller politianmeldelser.

Dét var tilsyneladende dråben, der fik bægeret til at flyde over for 'Borgergruppen', som videre skriver:

»På trods af myndighedernes påbud negligerer Noma fortsat offentlighedens adgang til at kunne gå tur ved voldene, og har opført faste tråd- og raftehegn, samt andre forhindringer og foranstaltninger, som har til formål at forhindre den lovlige adgang til stisystemet.«

Og myndighedernes tilsyneladende afmagt fik altså gruppen til at skride til selvtægt:

»Hverken kommune, politi eller andre myndigheder ønsker åbenbart at håndhæve retsikkerheden, og Noma fortsætter derfor den ulovlige praksis. Dette åbenlyse lovbrud ønsker vi ikke længere at være passive vidner til, og vi har derfor fjernet de ulovlige afspærringer ved indgangen til stisystemet, så offentligheden igen kan gå tur, lufte hund, eller tage en løbetur på stisystemet på voldene, som det altid har været muligt, indtil Noma indførte sin egen private retspraksis.« 

Krukker og hegn væk

Billederne sendt af Borgergruppen taler deres eget, tydelige sprog.

Nomas nordlige afspærring i form af store krukker placeret på stien er blevet skubbet til side. Og i den sydlige ende er en hel sektion af det pigtrådsbeklædtre trådhegn blevet fjernet og lagt til side.

Begge afspærringer skal fjernes for kunne at genetablere den samlede stiforbindelse, der følger Stadsgravens vand helt fra Langebro til Charlotte Amalies Bation, over Refshalevej og tilbage igen på den anden side af Stadsgraven — i alt cirka 6,5 kilometer.

Det er dog i skrivende stund kun den nordlige afspærring der af TMF er erklæret ulovlig, og som man derfor har givet Noma besked på at fjerne. Den sydlige ligger i et andet lokalplansområde og er derfor omfattet af andre regler.

TMF vurderer p.t., at disse regler ikke giver mulighed for at kræve det sydlige hegn fjernet, men Magasinet KBH er uenige i dén læsning og afventer p.t. svar på opklarende spørgsmål fra TMF — svar som vi i skrivende stund har ventet 1½ måned på.

Magasinet har informeret TMF om, at vi — såfremt TMF holder fast sin nuværende tolkning af lokalplanens bestemmelser — vil indsende sagen til Planklagenævnet, så den kan blive endeligt prøvet dér. 

Ny situation?

Men tilbage til Noma. Hvis restauranten har accepteret Borgergruppens fjernelse af krukker og hegn, er situationen selvfølgelig en anden nu.

Men det er ikke tilfældet.

Den 30. december tager Magasinet KBH på besøg hos Noma endnu engang, og som tidligere set spærrer to biler for indgangen til stien i nord — nu hjulpet af en stor parasolfod, der blokerer det lille mellemrum imellem dem. Lidt nede ad stien er de store krukker tilbage på plads, dog med en smal passage imellem dem.

I den sydlige ende er den fjernede hegnssektion tilbage på plads — allerede her dagen efter, at vi fra Borgergruppen modtog billeder af, at den var blevet fjernet.

En lille kasse med skruer og boremaskine ved hegnets fod indikerer, at hegnet netop er blevet sat op igen.

Så konflikten ved Noma er tilbage, hvor den startede. Stien er afspærret i begge ender — fortsat uden konsekvenser fra Københavns Kommune, men altså nu med en ny aktør på banen.

Borgergruppen slutter:

»Vi vil fortsætte [med at fjerne de ulovlige afspærringer], såfremt Noma måtte forsøge at genetablere forhindringer for os og andre almindelige borgere på stisystemet.«   

Drt vides p.t. ikke, om Noma har politianmeldt Borgergruppens handlinger på området — men man kan forestille sig, at restaurantens forklaring til politiet nok kan blive en lille smule kompliceret, skulle de vælge at gøre det. 

Samtidig afventer Magasinet KBH svar på, hvad TMF nu vil gøre ved afspærringen i nord, og hvad der er deres endelige beslutning om hegnet i syd.

Ligeledes venter vi på en kommentar fra Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod, der i december gav forkerte oplysninger om sagen til Borgerrepræsentationen, fordi TMF havde givet forkerte oplysninger til hende.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Nils Rasmussen
Tak til redaktionen for at forfølge sagen. Spændende hvordan den udvikler sig
Frederik
Kommunens vurdering af at et forhold ikke strider mod lokalplanen er næppe en afgørelse der kan påklages. Og I vil desuden som medie ikke være klageberettiget
redaktoren Frederik
Det er vi meget uenige i. Det er netop den slags, som Planklagenævnet behandler, og det er muligt at klage, hvis man har en væsentlig, individuel interesse i en sag. Den aktuelle sag handler desuden om, hvorvidt et forhold er reguleret af lokalplanens bestemmelser eller ej — der er ikke truffet afgørelse i sagen.
Frederik redaktoren
Hvis der ikke er truffet nogen egentlig afgørelse, er det Ankestyrelsen I skal klage til. Men held og Lykke med at overbevise dem om at I er part i sagen!
ned_krivblade0r
Big Applause to Borgergruppen!

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling