pixel

Helårssommer i baggården

Ny overdækning kan give dig plus 18 i gården, selvom der er minus fem på gaden

kbh magasin

Fakta

Baggårdsoverdækning

Overdækningen skal laves af glasfiber og bevægelige plastmembraner.

Den vil - ifølge designmanualen - sikre en temperatur på op til 18 grader på en normal dansk vinterdag

Læs mere om diplomingeniøruddannelsen i bygningsdesign her

Er der noget mere nedslående end at kigge ud ad køkkenvinduet på en gråvåd vinterdag? Gårdens træer hænger trist med nøgne grene, og store pytter af muddersmat har samlet sig, på hvad der engang var en grøn plæne.

Når vintertiden rammer, bliver alle Københavns grønne baggårde til triste, grå tomrum, som vi helst kun besøger, når vi skal ned med skraldet.

Er det virkelig ikke muligt at udnytte vores gårdrum bedre? Hvad nu hvis man gav gården tag over hovedet?

Netop det spørgsmål har tre studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus arbejdet med i deres afgangsprojekt, og de er kommet op med en gitterstruktur af glasfiber, som lægger låg på gården og beskytter mod vinterkulden.

Forår til december, sommer i november De nu udklækkede diplomingeniører har udviklet en såkaldt designmanual, der kan forvandle vores kolde, kedelige baggårde til livlige, grønne oaser. Selv om vinteren skal det være muligt at tørre tøj på tørrestativerne, dyrke eksotiske planter og lade børnene løbe rundt uden jakke på.

Men helt ærligt. Palmer, sommervarme og legende t-shirt-børn i november? Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er det ikke i følge de tre kløgtige hoveder.

”Overdækningen består af transparente plastmembraner, der kan åbnes og lukkes. Det skal sikre en god gennemstrømning af både lys og luft,” fortæller Kristjan Plagborg Nielsen, en af hjernerne bag projektet.

Målet er at have en høj indetemperatur i vinterhalvåret og en lav i sommerhalvåret. Når temperaturen bliver høj vil tagets plast-trekanter åbne op, så gårdens beboere ikke bliver stegt op af ”drivhuseffekten”. Omvendt vil trekanterne lukke sig, når termometeret nærmer sig kølige grader, og gården vil dermed holde på varmen.

Regnet det hele ud Der findes i dag ingen overdækkede baggårde, da det indtil nu har været for dyrt og omstændigt at begive sig ud i. Men med den nye designmanual bliver det nemmere for boligforeninger, kommuner og private investorer at finde en god løsning til en fornuftig pris.

De tre diplomingeniører har nemlig taget det tunge læs og udregnet den avancerede geometri, der skal gøre det lettere for andre ingeniører og arkitekter at lave glasfibergitteret, som udgør taget.

Desuden har de udregnet, hvor meget taget kan bære, hvordan lysindfaldet vil være, og hvordan regnvandet skal håndteres. De har også taget højde for rummets akustik - og så selvfølgelig for prisen.

Ingeniør-trioen er i øvrigt kommet frem til, at et overdækket gårdmiljø faktisk kan reducere beboernes energiforbrug markant. For når baggården bliver et isoleret rum, bliver varmetabet fra de omkringliggende bygninger mindre. Lejlighederne omkring kan altså spare så meget på varmeregningen, at det med tiden måske ligefrem kan betale sig at overdække baggården.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling