pixel

Hvad sker der bag stilladserne på Rådhus­pladsen?

I flere år har rådhusets genbo været præget af blændede vinduer og stilladser. En læser undrer sig over, hvad der foregår bag facaden på Helmerhus.

Hvis du ofte lægger vejen forbi Rådhuspladsen i København, har du måske undret dig over, hvorfor rådhusets genbo tilsyneladende er under evig ombygning.

I så tilfælde er du ikke alene.

I årevis har Helmerhus i den nordlige ende af Rådhuspladsen fremstået med først afblændede vinduer i stueetagen og senere pakket ind i byggepladshegn, stilladser og gigantiske bannerreklamer.

Det har fået en læser af Magasinet KBH til at spørge, hvad der egentlig foregår inde bag stilladserne — og hvorfor det tager så lang tid.

Det korte svar er, at der reelt er tale om to forskellige ombygningsprojekter, der er endt med at overlappe hinanden på grund af et ejerskifte.

Helmerhus omfatter hele karréen omkranset af Rådhuspladsen, H.C. Andersens Boulevard, Vester Voldgade og Studiestræde, og fra 1930’erne havde den i årtier ret stabile ejerforhold. Men siden 2017 har kæmpeejendommen på 14.000 etagemeter skiftet hænder to gange.

Solgt på halvvejen

I første omgang solgte den daværende ejer — forsikringselskabet Alm. Brand — Helmerhus for cirka 590 millioner kroner. Køberen var en fond, som blev forvaltet af britiske Aberdeen Standard, der også en overgang ejede Danske Banks snart forhenværende hovedkvarter på Holmens Kanal.

De nye ejere søgte i 2018 om byggetilladelse til en større renovering og ombygning, der blandt andet omfattede en tilbygning i gården, ændringer af facaden, nedlæggelse af boliger og ombygning af erhvervslejemål. Det var Tegnestuen Årstiderne — i dag Sweco — der tegnede projektet.

Kommunen gav tilladelse til renoveringen i juli 2019, og i løbet af samme år flyttede erhvervslejerne ud af de lokaler i ejendommens stueetage, som vendte ud mod Rådhuspladsen, og vinduerne blev blændet af.

I løbet af 2020 besluttede Aberdeen Standard imidlertid at videresælge Helmerhus, som i januar 2021 blev overtaget af den nuværende ejer, den tyske kapitalforvalter AM Alpha.

Prisen var angiveligt tæt på de 750 millioner, som ejendommen var sat til salg for.

Gennemgribende ombygning

I oktober 2022 kunne branchemediet EjendomsWatch så afsløre, at AM Alpha var klar med langt mere omfattende renoverings- og ombygningsplaner for Helmerhus.

Det nye projekt er tegnet af Henning Larsen Arkitekter, og ifølge byggeansøgningen, som Magasinet KBH har set, omfatter det blandt andet renovering af facaden med en ny hovedindgang i Vester Voldgade, en komplet nedrivning og nyindretning af ejendommmens indmad og etablering af en ny indskudt etage i stueetagen.

Midt i den aflange indre gård skal der opføres en ny forbindelsesbygning i seks etager, som titter hen over taget på den eksisterende bygning, og øverst oppe får bygningen en ny tagkonstruktion med stejlere hældning, så der bliver mere albuerum i kontorerne på toppen.

Projektet omfatter desuden lejligheder i ejendommens nordlige ende samt butiks- og restaurantlokaler i stueplan ud mod Vester Voldgade.

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune modtog byggeansøgning til dette projekt i november 2022. Der blev givet byggetilladelse i oktober 2023, og samme måned blev den tidligere byggesag meldt færdig.

I den mellemliggende periode har der tilsyneladende været travlhed inde bag facaden på Rådhuspladsen. På nedrivningsfirmaet Søndergaards hjemmeside kan man således læse, at virksomheden siden juli 2021 har været i gang med en omfattende rydning af Helmerhus’ indre. Ifølge hjemmesiden står nedrivningsopgaven på helt frem til 2025.

Koster over en kvart milliard

Senest kunne branchemediet BuildingSupply berette, at entreprenørvirksomheden Hoffmann skal stå for den omfattende ombygning af Helmerhus. Det fremgår, at projektet vil koste i alt 580 millioner kroner.

Der er ikke meldt noget ud om, hvornår det renoverede og ombyggede Helmerhus vil stå klar. Men den enorme kran i ejendommens indre gård og den livlige aktivitet på byggepladsen tyder på, at arbejdet er i fuld gang.

Helmerhus er den næstældste, eksisterende bygning på Rådhuspladsen — kun Tivolis H.C. Andersen-slot er ældre.

Bygningen blev oprindelig bygget i perioden 1892-1893 af arkitekterne Knud Arne Petersen og Henrik Hagemann, altså to år før opførelsen af Københavns Rådhus begyndte.

Har du også et spørgsmål eller et tip til en historie? Send en mail til tip@magasinetkbh.dk.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Jeppe Moltzen
Jeg håber at det lysmæssigt kommer til at bidrage til Rådhuspladsens look, med spot belysning og LED skærme, dog allerhelst Neon reklamer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling