pixel

Nordhavns næste kontorhus på vej op

Endnu et kontorhus melder sin ankomst i Nordhavn og giver et fingerpeg om, hvornår man kan vente en ny, efterspurgt kanal gennem bydelen.

nordhavn, henning larsen, rendering

Nordhavn udvikler sig bid for bid.

Mens det inderste kvarter, Årshusgadekvarteret, stort set er færddigopført, bevæger byudviklingen sig nu for alvor længere væk fra Østerbro og mod det åbne hav.

Lige nu foregår en del byggeaktivitet i kvarterene Svanemølleholm og Trælastholm, der udgør "rygraden" mellem den indre og ydre del af den store, kunstige halvø.

Her, lige på kanten mellem de to kvarterer, er turen nu kommet til et nyt domicilbyggeri for advokatfirmaet Lundgrens.

Får plads langs ny kanal

Det seks-etagers kontorhus er tegnet af Henning Larsen og får i alt 14.000 kvadratmeter fordelt på seks etager i første række ud til hvad der engang bliver en kanal.

Huset opføres i en hestesko-form med et grønt gårdrum i midten. Facaden holdes i en mørk nuance som i kraft af meget store vinduespartier fra gulv til loft stadig skal fremstå åben.

Mellem huset og kanalen opstår en ny promenade, hvorfra man kan dyppe fødderne i vandet og nyde den sydvestlige aftensol om sommeren.

Vandet er ikke den eneste nærhed, de kommende beboere kan glæde sig over. Byggeriet ligger blot 200 meter fra metrostoppet ved Orientkaj, som lige nu er M4-linjens endestation i Nordhavn, før en kommende udvidelse efter planen vil stå klar i 2030.

Er juristerne og det øvrige personale hos advokatfirmaet mere til bilen, bliver det intet problem, da hele det indre Nordhavn er velforsynet med store P-huse — og med flere på vej.

Og det vil også være muligt at ankomme til arbejdet ad søvejen — hvis man altså kan finde et sted at fortøje kajaken.

Men før det kommer så vidt, skal den kommende kanal først udgraves.

En våd genvej

Planen er nemlig, at Trælastholmen skal forsynes med nye kanaler på kryds og tværs. Formelt vil den først være en 'holm' — altså en lille ø — når den er omgivet af vand på alle sider. 

Vandet skal ikke bare forskønne kvarteret og give mulighed for badning og sejlads, men også give hele byen en efterspurgt genvej gennem Nordhavn.

Ønsker man i dag at sejle fra Orientkaj i øst til Kalkbrænderihavnen i vest, tvinges man ud på en otte kilometer lang omvej hele vejen rundt om Nordhavn. Tog man i stedet turen til fods, ville den blot tage et minuts tid.

Men det skal en cirka 500 meter lang, nygravet kanal rette op på.

Kanaludgravningen sker altså lige foran det kommende advokatkontor, som vil komme til at ligge på 'Svanemølleholm', når alle kanaler er udgravet.

Samtidig vil den gøre Trælastholmen lige overfor til en ø, hvilket den næsten allerede er, da man har snydt lidt i forvejen og allerede lukket vand ind i den såkaldte 'Frokostkanalen'. Dermed er Trælastholmen allerede flankeret af vand mod både vest, syd og øst.

Men før vandet kan blive lukket ud i resten af de kommende kanaler, skal alle planlagte nybyggerier i området stå klar.

Og da både advokatkontoret og flere andre, planlagte byggerier i kvarteret tidligst er dét i 2026, vil der altså gå yderligere et par år, før man til søs kan krydse Nordhavn på tværs.

I mellemtiden er der dog rigelig med andet byggeri at følge i området.

På nabogrunden mod øst er et boligprojekt med daginstitution i støbeskéen, mens yderligere et kontorbyggeri planlægges syd for den nye kanal. Her får en kommende udvikler mulighed for at opføre et byggeri, der har kanaler på hele to sider.

På den modsatte side af Sundkrogsgade mod vest finder man den kommende Kranparken og resten af Svanemølleholmen, hvor Nykredit og AP Pension næste år kan færdiggøre deres store domiciler ved vandet.

Samtidig er det indledende arbejde med Nordhavns indtil videre største kvarter, Levantkaj, på trapperne. Her afventer byudviklingen, at den nuværende containerhavn flytter længere ud i Nordhavn. Det sker efter planen mod slutningen af næste år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Soeren.chr.jensen_1735

Kanaler gør områderne dejlige, med kano og kajaksejlads, badning og et rart miljø. Hvordan forhindrer man oversvømmelser næste ang, hvor en orkan fra nord, eller en fra en anden østlig vinkel end den sidste prasser millioner af tons vand ned gennem Øresund fra Kattegat eller Østersøen? Her hjælper det ikke med en stormflodsspærring ved Lynetteholm.

Kasper Mohn
De har nærmest copy/pasted AL huset på Sluseholmens nye bygning.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling