pixel

Nybyggeri på Enghavevej bringer lille park med sig

KABs nye hovedkvarter er indviet og skal mere være et foreningshus end en kontorbygning.

KAB hovedkvarterer enghavevej

Når man administrerer over 60.000 almene lejemål, skal man naturligvis have kontorer, der signalerer inklusion, dialog og hjemlig hygge.

Og dét var netop den almene boligorganisation KAB's vision med deres nye hovedkvarter, som efter to års opførelse nu er indviet på en gammel DSB-grund klemt inde mellem Enghavevej og jernbanearealet der adskiller Vesterbro og Sydhavn.

Det nye hus lægger sig ind i et område der med Streetmekka, Copenhagen Skate Park, den nærliggende Carlsberg Byen — og den kommende Jernbanebyen lige ovre på den anden side af skinnerne — allerede er godt i gang med at blive transformeret fra sin industrielle fortid. 

Endnu er denne del af Enghavevej en smule fattig på byliv — og rig på gennemkørende trafik — hvilket især skyldes, at gadens ene side er domineret af det langstrækte baneterræn, der som en mur opdeler Sydhavnen i to.

Men mere byliv vil det færdige byggeri måske kunne bidrage med. I umiddelbar forbindelse med KABs nye kontor har gaden nemlig også fået en lille offentlig park, der ligesom bygningen dog ligger i alt andet end rolige omgivelser kilet ind mellem togskinner og 4-sporede Enghavevej der leder meget af biltrafikken fra Sjællandsbroen ind mod centrum af byen.   

Hjemligt og grønt

Indendørs havde arkitekterne hos Henning Larsen det nære og hjemlige i fokus i formgivningen af huset, hvor 400 ansatte — foruden boligsøgende og boligforeninger — nu har deres daglige gang.

Særligt har det været i fokus at tænke huset som et foreningshus snarere end et kontordomicil — et sted hvor mennesker med forskelligt engagement i byens almene boliger kan mødes og samarbejde.  

Det 5-etagers, femkantede hus er som mange andre københavnske nybyggerier opført i beton og så til sidst beklædt med en facade i røde teglsten. 

Store vinduespartier sikrer både de ansatte en mangesidet udsigt mod by og banelegeme — og de forbipasserende et lille indblik i det daglige arbejde med at holde styr på tusinder af byens almene boliger.

Inde på den andens side af vinduerne er boligorganisationernes behov for fællesmøder tænkt ind i arkitekturen. Næsten dagligstue-lignende mødelokaler med glasvægge mod midterfoyen, sikrer et åbent blik til de store og små beslutninger. 

Trapper og flere vægge er holdt i varme trænuancer, som skal forstærke følelesen af hjemlighed.

Rundt om huset har landskabsarkitekterne fra SLA skabt et lille grønt område — altså særligt den lille park hvor husets brugere og forbipasserende kan tage sig en pause langs baneterrænet.

På kontorbygningens tagterrasse finder man endnu en have, hvor små "taghuse" også kan anvendes som foreningslokaler. Alle husets udearealer — både på gaden og taget — er tilgængelige for besøgende. 

I alt er huset samlingsted for 44 boligorganisationer, som repræsenterer godt og vel 120.000 beboere i hovedstadsområdet. 

Indtil i år havde KAB i næsten 80 år haft hovedsæde på Vester Voldgade ved Rådhuspladsen. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling