pixel

Store planer for gammel industrigrund på Nørrebro

Et af Nørrebros få, gamle industriarealer står til at blive forandret de kommende år.

Hamletgade, tekstilfabrik, Holscher Nordberg

Måske har du før spadseret rundt i området mellem Balders Plads og Superkilen på Ydre Nørrebro.

På din tur ned ad Hamletsgade mod Tagensvej fik du pludselig øje på en gammel industrihal i nationalromantisk stil og tænkte: "Sikke en spøjs lagerhal. Hvad mon det er, og hvorfor står den her?"

Der er tale om Spinderibygningen, der som flere ældre bygninger på grunden er opført omkring århundredeskiftet som del af Holger Petersens Tekstilfabrik, der havde sit virke her frem til 1966. I dag bruges hallen — som andre af de ældre huse på grunden — af kreative virksomheder,

De mange bevaringsværdige huse på området inkluderer Fabriksbygningen, Farverbygningen, Væveribygningen og Kontorbygningen — foruden en rækkehusbebyggelse mod Tagensvej som blev opført til fabrikkens arbejdere.

Helt nyt mini-kvarter

Sammen med planlagte, nye bygninger indgår det gamle fabriksområde i en ny, stor lokalplan for hele firkanten mellem Baldersgade, Nannasgade, Tagensvej og Hamletsgade.

Her har grundens ejer, Holger Petersen A/S, bedt om lov til at opføre en ny, større bebyggelse på hjørnet af Nannasgade og Hamletsgade — samt mindre byggerier inde på det store areal, som i dag omfatter parkeringspladser, en social institution, småerhverv, en dækhandel og boliger mod Baldersgade og Tagensvej.

Alle områdets parkeringspladser bliver i den nye plan sløjfet og i stedet gravet ned under jorden.

En lille sidevej fra Tagensvej stikker i dag ind i området og ender blindt — og har ikke sit eget gadenavn, men regnes adressemæssigt som en del af Tagensvej.

Dén tænkes fremover forlænget til Nannasgade ind gennem området, så det i fremtiden får et mere urbant og mindre aflukket, industrielt udtryk. Tættest på Tagensvej bliver der plads til ny detailhandel i stueetagen, så det nye område vil også bringe mere butiksliv til kvarteret.

Det forslåede byggeri rummer i alt 15.200 m2 til bolig- og erhvervsformål, hvoraf mindst en tredjedel bliver boliger.

106 nye træer

Det nye byggeri på den gamle tekstilfabrik fordeler sig altså på både flere sammenhængende byggerier på hjørnet ved Hamletgade og et indre, lavere hus langs den kommende vej der skal forbinde Tagensvej og Nannasgade. En ny overbygning på et eksisterende byggeri inde i området er også med i planen.

Den nederste del af de nye hjørnehuse får i planen teglfacade som en venlig hilsen til naboen Spinderihallen, mens den øvre del får facade i metal af endnu ukendt karakter.

Derudover bliver det hist og pist muligt at opføre nye tilbygninger på eksisterende huse på grunden. Caféer og restauranter får plads i stueetagerne, mens hele området får en ordentlig overhaling på den grønne front.

Allerede i dag står her 56 træer. 27 af dem må i planen lade livet, når byggeriet står på, men før man beklager sig, er det værd at nævne, at hele 106 nye træer kommer til.

Det giver efter lidt hovedregning et overskud på 79 træer, som dog naturligvis ikke fra starten vil have helt samme højde og drøjde som de eksisterende, der for de flestes vedkommende har stået på grunden i mange år.

Desuden får de flade tage græs, der kommer nye bede med beplantning, og der bliver plads til fire små parkrum på grunden. Balders Plads rundt om hjørnet får sig med andre ord en konkurrent, når der kommer til grønne byrum.

De nye bygninger på grunden er tegnet af tegnestuen Holscher Nordberg, men er indtil videre primært tænkt som et volumen- og facadestudie baseret på at lægge sig fast på de generelle krav til bebyggelsen i lokalplanen.

På de københavnske politikeres møde i Teknik- og Miljøudvalget den 14. marts, blev det vedtaget, at sagen skulle sendes tilbage til embedsmændene i forvaltningen. De har nu fået til opgave at arbejde videre med planerne og at sætte fokus på, at det endelige byggeri bliver opfattet som tre adskilte situationer: et industrihus, et karréhus og et baghus — og at de hver får et arkitektonisk udtryk der hænger sammen med deres nære omgivelser.

Med andre ord kan man forvente justeringer af planen, som den er fremlagt nu, inden den vedtages og sendes i offentlig høring. Det er relativt sjældent, at de københavnske politikere går ind med så specifikke krav til arkitekturen i en vordende lokalplan.

Rundt om hjørnet på Baldersgade er et andet projekt dog for længst vedtaget. Her er man i fuld gang med at udfylde en karré på en tidligere tom grund mellem eksisterende boliger.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling