pixel

Ikke stop for udeservering klokken 22

Fra 2025 skal der findes 37 nye steder, hvor der må udeserveres til klokken 2 om natten — og plan om lukning udendørs klokken 22 er helt opgivet.

cafe værnedamsvej

Udeserveringen i byens gader kan fortsætte til midnat — og flere steder nu også fortsætte helt til klokken 02.

Dét står klart, efter stemmerne om det meget omdiskuterede "administrationsgrundlag for udeservering" er talt op i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Dermed var der i sidste ende ikke politisk flertal for et forbud mod udeservering efter klokken 22 i hverdagene, som der ellers var lagt op til i foråret.

I dag må restauranter, barer og caféer som udgangspunkt holde udeserveringen åben fra kl. 8 til 24. I udvalgte områder som Metropolzonen, Kødbyen og Nyhavn er det dog muligt at forsætte den udendørs levering af fadøl, kaffe og kølig hvidvin frem til kl. 02.

Udeservering til 02

Balladen om udeservering i hverdagene — og den støjende og til tider hensynsløse adfærd som den ifølge lokale beboere medfører — har stået på i flere år.

Derfor har man fra politisk side længe forsøgt at finde et kompromis, hvor man både gav plads til byens festaber og til børnefamilierne, for hvem nattesøvn er i høj kurs.

I den seneste Restaurations- og Nattelivsplan fra 2021 lagde politikerne i første omgang op til at begrænse udeserveringen til klokken 22 i hverdage.

Dette skulle — sammen med færre bevillinger, indførelsen af alkoholfri zoner i byen og skærpede ordensregler for private lydanlæg — alt sammen medvirke til at gøre byen lidt mindre larmende i de sene timer.

Samtidig forslog man at etablere mindre zoner i byen, hvor der kunne festes længe uden at genere naboerne — og at etablere en ny festivalplads uden for centrum til større events.

Alt sammen var forslag som især de mest berørte beboere i Indre By hilste meget velkomne.

En offentlig høring og en masse diskussion senere blev der dog ikke pillet synderligt ved de eksisterende regler — til stor begejstring for restaurationsbranchen og de festglade københavnere.

Og dén historie ser ud til at gentage sig med de nye administrationsregler, der gælder fra 2025.

I første omgang havde forslaget om et stop for udeservering klokken 22 på hverdage ellers et smalt flertal bestående af Konservative, Socialdemokratiet, SF og Alternativet. Det faldt dog til jorden, da først Alternativet og siden Socialdemokratiet skiftede mening.

Senere kom forslaget på bordet i en ny form, hvor udeserveringen skulle stoppe klokken 22 i de tættest beboede områder, mens resten af byen kunne fortsætte festen til klokken 24.

Men nu har politikerne ikke alene droppet idéen om et forbud mod udeservering efter klokken 22. De har også åbnet op for, at flere steder kan tilbyde udeservering frem til klokken 02.

Gratis shots til negative høringssvar

Men foretrækker københavnerne generelt nattero eller gang i gaden? 

Da Københavns Kommune tidligere på året spurgte ind til københavnernes holdning til spørgsmålet, var der delte meninger.

Hvor 44% af de adspurgte københavnere mener, at udeserveringen godt kan holde åbent til efter midnat i weekenden, så mener 52%, at den skal lukke ned kl. 24 eller tidligere.

Ikke overraskende er der en tendens til, at flere 18-29-årige mener, at udeserveringen skal holde længere åbent, mens de +70-årige ikke er så lune på idéen.

En offentlig høring ovenpå udkastet til den nye plan skulle senere gøre politikerne endnu klogere på beboernes holdninger. Den indeholdt også spørgsmål om f.eks. flerårige tilladelser til barerne, fremkommelighed på smalle fortove og opmærkning af de arealer, hvor der uderserveringen mp brede sig. 

Høringen sluttede den 25. august og af 1.499 høringssvar forholdt 1.144 sig direkte til de ændrede åbningstider.

Blot 270 borgere støttede forslaget om lukning klokken 22 i hverdagene, mens hele 874 var imod de ændrede åbningstider — svarende til godt tre fjerdedele af høringssvarene. Og dette flertal valgte politikerne i Teknik- og Miljøudvalget altså at læne sig op af ved afstemningen den 4. december.

Ikke alle køber dog dén udlægning af høringsvarene. Hos fire beboerforeninger i Indre By og på Indre Nørrebro ser man ihvertfald lidt anderledes på tingene.

Foreningerne mener, at deres holdninger til gadestøj igen er tilsidesat af politikerne til fordel for bar- og restaurationsbranchens ønsker.

Desuden påpeger de, at en væsentig del af de indkomne høringssvar slet ikke kommer fra de lokale københavnere, der som dem selv er ofre for støj og hensynsløs adfærd.

I et åbent brev til rådhuset skriver foreningerne således at 470 svar imod forslaget om lukning klokken 22 i hverdage kom fra personer, der ikke bor i København — mens 777 andre negative svar kommer fra personer, der hverken bor i Indre By eller på Nørrebro, og "som altså ikke har generne inde på livet", som de skriver i brevet.

"Og så skal vi også lige huske jer på, at flere hundrede negative svar formentlig kom som følge af, at et bestemt værtshus udlovede gratis shots, hvis man skrev et negativt høringssvar," bemærker beboerforeningerne.

Omvendt kom 75% af de svar, der ønskede flere restriktioner fra Indre By og Nørrebro, lyder det i brevet til politikerne.

37 late night-spots uden for Indre By

At Københavns centrum til tider kan synes oversvømmet af glasskår, lattergaspatroner og mad, der allerede har været spist, lader dog til at være et problem, de fleste er enige om.

For at tage lidt af festpulsen i Indre by og på Indre Nørrebro — hvor mange af de mest støjende eskapader finder sted — blev det på anledning af et forslag fra Enhedslisten, Radikale, Alternativet og Venstre besluttet at tillade udvidet udeservering i en fire-årig prøveperiode for restaurationer på udvalgte pladser i alle bydele. Det skal ske fredage og lørdage til kl. 02:00 i perioden 1. april til den 30. september.

Præcis hvilke pladser uden for Indre By og Indre Nørrebro der udvælges til længere åbning er ikke besluttet endnu, men de enkelte lokaludvalg har bidraget med hvert deres forslag, som siden skal vurderes. 

Listen omfatter veje og pladser, som de senere år har oplevet en stigning i antallet af nye barer og spisesteder.

Blandt andet Stefansgade og Mimers Plads på Nørrebro, Lygten og Rentemestervej i Bispebjerg, Mozarts Plads i Sydhavn og det kommende kulturmekka Tunnelfabrikken i Nordhavn, som dog stadig afventer byudviklingen og endnu har lang afstand til stemning og fest.

Udover at droppe forslaget om at begrænse udeserveringen har Teknik- og Miljøudvalget også besluttet, at størstedelen af restauranter og barer i København som udgangspunkt skal lukke ved midnat.

Som nævnt træder de nye bestemmelser først i kraft fra 2025.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling