pixel

En flydende kirke har lagt til kaj i Sydhavnen

Midlertidig husbådskirke udfylder hullet, mens Teglholmen venter på den første nybyggede folkekirke i København siden 1989.

kirkeskibet teglholmen

"I en lille kirkehusbåd der gynger/ Sidder vi og synger/", har så vidt vides ikke været på salmetavlen endnu, men omdigtningen af Bamses Venner-evergreen'en er hermed givet videre til menigheden med landets første af slagsen.

Den flydende kirke er fortøjet i Frederiksholmløbet lige ved den nytilkomne Alfred Nobels Bro mellem Enghave Brygge og Teglholmen. Og det er ikke en tilfældig placering men lige ud for den grund, hvor Sydhavn Sogn skal bygge en ny kirke på Teglholmen.

Den første nyopførte folkekirke i Københavns Stift i over tre årtier – siden Skelgaardskirken i Kastrup fra 1989 – bliver en spektakulær bygning med en pyramidisk trappeform, der kan bestiges hele vejen op.

Men byggeriet, der oprindeligt skulle have stået færdigt i år, er endnu ikke gået i gang, fordi finansieringen ikke er endeligt på plads.

Og det er der, at husbåden er kommet sejlende ind i billedet som midlertidigt kirkerum på vand, indtil fremtidens Sydhavns-pyramide står færdig på land.

Tilflytternes folkekirke

Kirkeskibet 2450 er den flydende kirke døbt og indviet af Københavns biskop, så havnebydelens mange tilflyttere kan blive døbt og viet på den som i enhver anden folkekirke.

Når ellers den sidste brugstilladelse er kommet i hus fra kommunen.

Derefter vil kirkeskibet i det nye Sydhavn være sognets kirke nr. 2, efter Frederiksholm Kirke i det gamle Sydhavn, og danne ramme for gudstjenester og månedlig højmesse foruden andre kirkelige aktiviteter som filmaftener og babysalmesang.

Husbådskirken har plads til 100 kirkegængere ombord, der fra høje vinduespartier indenfor og den store træterrasse udenfor har direkte udsigt til havneløbet og det byggeboomende kanalkvarter.

Kirkerummet er på 150 m2 og enkelt indrettet med parketgulv, hvide vægge samt alter, kalk og døbefont i et design, der med et hurtigt blik kunne forveksles med kontorinventar.

Nordhavn i kikkerten

Kirkeskibet er udlånt til Sydhavn Sogn af den folkekirkelige organisation Kirkefondet, som har tradition for at lave midlertidige kirker i områder, hvor der skal bygges ny kirke.

Husbådskirken er bygget af CC design og har kostet godt 10 mio. kroner, som Kirkefondet har finansieret ved hjælp af midler fra frasalget af en håndfuld tyndt besøgte kirkebygninger i København – her iblandt Absalons Kirke på Vesterbro, der er genåbnet som kulturhus.

For mens kirker lukker ned og afhændes til genbrug i byens gamle bydele, er der altså kirkemangel i de nybyggede, hvor tusinder af tilflyttede folkekirkemedlemmer har mange kilometer til den nærmeste.

Københavns Stift planlægger også nye kirker i Nordhavn og Ørestad, der står over for en lignende befolkningstilvækst de kommende årtier og ligesom Sydhavn  forventes at nå over 20.000 tilflyttere i 2030'erne.

Om fem-syv år bliver det Ørestads tur med en permanent kirkebygning til afløsning for midlertidige Kirken i Ørestad i et tidligere butikslokale i 8tallet.

Derefter gælder det en kirke på Levanten i Nordhavn, som dermed er en meget sandsynlig fremtidig destination for kirkeskibet fra Sydhavn.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling