pixel

Ny folkeskole skal være Kødbyens "manglende hjørne"

I 2024 rykker 840 skoleelever ind i Kødbyen. De tager produktionskøkken, køkkenhaver, legepladser og idrætshal til alle med.

Kødbyens Skole Ingerslevgade

Det er 30 år siden, at det sidste slagtedyr i Kødbyen ladede livet, og i dag er Den Hvide Kødby mest kendt for sine spisesteder, barer og dansegulve.

Men snart kommer der mere dagsaktivitet i området med en stor folkeskole og fritidshjem til Vesterbros mange skolebørn.

Når Kødbyens Skole står klar i 2024, vil den have tre spor og plads til 840 elever. En stor del af dem kommer fra den mindre Gasværksvejens Skole, som den nye skole skal erstatte.

12.500 m2 i Kødbyens manglende hjørne

Skolen bygger sig ind i det sydvestlige hjørne af det fredede slagterområde.

Kører du ned ad Ingerslevsgade, kan du kende hjørnet på den regnbuefarvede facade og Baisikeli cykelværksteds gule gavl. Vi er ved den ene ende af Dybbøls Bro — med Fisketorvet ovre på den anden side.

De farvede mure er snart fortid, for her, på hvad arkitekterne bag kalder “det manglende hjørne”, skal Kødbyens Skoles 12.500 m2 ligge i en V-form der strækker sig ind i Kødbyen bagved.

Det er NORD Architects og BBP Arkitekter, der har vundet Københavns Kommunes udbud om den nye skole.

Matchende facade

Den Hvide Kødby har ligget her siden starten af 1930’erne og er domineret af nordisk funktionalisme i hvid beton.

Den nye skole holdes også i hvid — på nær den grå stueetage. Men i stedet for beton er facaden mod gaden beklædt med hvid keramik — med en hilsen til den indre beklædning i de gamle slagtehaller.

Samtidig mimer skolens forskudte etagehøjder de forskellige niveauer på Kødbyens oprindelige bygninger.

Offentlig idrætshal

Det er to tætpakkede veje, som skolen får til nabo, og placeringen ud mod trafikerede Skelbækgade og Ingerslevsgade blev også pointeret, da byggeriet var i høring.

Bygningens længer er dog højest ud mod de to gader og trapper nedad ind mod Kødbyen. På den måde skærmer bygningen for skolegården og indgangen i V’ets hule.

Indgangshallen har loftshøjde helt op til øverste etage, og fra den er der adgang til bibliotek og legeplads — og til en idrætshal som andre københavnere også kan benytte uden for skoletiden.

I idrætshallen er der ikke grå keramik på facaden, men derimod frit udsyn til skolegården gennem en to etager høj glasfacade.

Madskole med produktionskøkken og grønne tage

Byggeriet går i gang næste år, og eleverne forventes at kunne rykke ind, når skoleåret 2024 begynder.

Når de gør det, kommer mad til at fylde meget i hverdagen. For Gasværksvejens Skole, som Kødbyens Skole erstatter, er en madskole, og dén profil skal den nye skole beholde.

Skolens trækplastre bliver derfor produktionskøkkenet og tagterrassernes køkkenhaver, hvor børnene kan eksperimentere med at dyrke grøntsager og krydderurter.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling