pixel

Solen over Maria Kirkeplads

På Istedgade er en af Københavns hårdeste pladser blevet genopfundet under en strålende lysprisme.

maria kirkeplads prisme

Fakta

Maria Kirkeplads

Istedgade 20, Kbh V

Renoveret med blandt andet ny granitbelægning og en hængende lysprisme.

Udformet af 1:1 Landskab og Tanja Jordan for Vesterbro Menighedsråd.

Realiseret med støtte fra Realdania, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt Københavns Kommune.

Højt over Istedgade hænger en stor prisme i alle regnbuens farver og reflekterer solens stråler ned over en plads, der ellers er kendt som en af byens mest skyggefulde — både i bogstavelig og overført betydning. Maria Kirkeplads er blevet renoveret med ny belægning og med prismen som solen over i'et.

Mariakirken ligger midt i et kvarter, der næppe findes mere råt i hele kongeriget. Kirken er både berømt for at vise omsorg for de udsatte grupper af mennesker, der færdes lige uden for dens dør, og berygtet for at forpladsen derfor er samlingssted for hovedstadens hårdest belastede stofbrugere.

Med renoveringsprojektet Solen skinner for os alle håber det lokale menighedsråd, at kirken og pladsen fremover ikke vil være kendt som et sted for narkomaner, men som et sted for alle.

»Pladsrenoveringen har omdannet den nedslidte plads foran kirken til et moderne offentligt byrum, som alle trygt kan færdes i. Det gælder både for kirkens brugere og forbipasserende på gaden. Med den nye plads har vi fået en smuk og værdig indgang til Mariakirken og et hjørne af Vesterbro, som byfornyelsen overså, har fået et kvalitativt løft,« siger Jens Andersen, der er formand for Vesterbro Menighedsråd.

To forslag i ét

Den nye Maria Kirkeplads har været undervejs i en årrække, og lysprismen blev faktisk hængt op i sensommeren 2014. Men først i takt med, at trafiksaneringen af hele Istedgade har tilladt det, er pladsen nu indviet i sin nye helhed.

Det forandrede udseende er resultat af en arkitektkonkurrence, som mundede ud i to vinderprojekter, som siden blev samlet til ét.

Selve pladsen har fået asfaltbelægningen udskiftet med let hældende granit, som samles i en serie centrale trappetrin, der leder frem mod kirkens indgang. Dertil er kommet ny belysning og (endnu spæde) træer, alt sammen udformet af tegnestuen 1:1 Landskab.

Prismen, der er er spændt op mellem facaderne på kirken og dens genboer, er skabt af arkitekt Tanja Jordan. I skumringstimen er den svagt oplyst indefra, og ved særlige lejligheder kan lyset iscenesættes og skabe lyseffekter i byrummet.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling