pixel

Valbys længste og rødeste fabrikshal transformeret

Tæt ved Toftegårds Plads er 200 meter lange Montagehallen ombygget til lejligheder, kontorpladser og fælleshus.

montagehallen c.f. møller

Rødt stål og røde tegl, så lang øjet rækker. Fabriksfortiden er long gone inde bag Gl. Køge Landevej, men med den ambitiøse renovering og transformation af Montagehallen lever områdets industriarv videre med ud i fremtiden som boligkvarteret Valby Maskinfabrik.

Kort
Montagehallen

Den røde hal var, med sine høje buede galve for enderne af den hele 200 meter lange bygningskrop i jernbindingsværk, det mest markante arkitektoniske aftryk, som F.L. Smidths produktion af maskiner til især cementindustrien efterlod sig efter et århundrede på grunden.

Nu står Montagehallen færdigombygget som det utvivlsomme hovednummer på det genopfundne stykke Valby på arealet langs Vigerselv Allé op ad F.L. Smidth-koncernens endnu aktive hovedkontor.

Med hallens oprindelige industrielle udtryk bevaret, men under samme tag udstyret med både moderne boliger, kontorer og et ganske spektakulært indrettet fælleshus for hele nybyggerkvarteret lige ud til dets centrale plads, Maskintorvet.

Arkitekterne bag det godt 10.000 kvadratmeter store genbrugsprojekt er C.F. Møller, der har placeret fælleshuset og erhvervshuset bag skydeportene i hver sin ende af Montagehallen.

For at bevare den originale facades røde mønster af mursten og jern er det i praksis to helt nye indvendige bygninger, som ved gavlene er skudt ind bag en isolerende klimaskærm af glas. De tilførte etager under den historiske skal er båret af industrielt inspirerede stålbjælker, og bag den gennemsigtige dobbeltmur kan man stadig se sporene fra fortiden med flere af hallens gamle, rustplettede installationer som indbygget vægudsmykning.

Altaner i stålgitteret

De 66 lejelejligheder med 3-5 værelser ligger på midterstykket af bygningen, som er revet ned og bygget op igen for at kunne huse københavnerfamilier fremfor betonblandekanoner.

Denne nye del af Montagehallen er egentlig en smule indrykket men har fået monteret et stort og mønjerødt stålgitter, som fortsætter den lange, ubrudte facadefornemmelse med altaner spændt ud imellem jerndragerne.

Udvikleren bag Montagehallen og resten af Valby Maskinfabrik er De Forenede Ejendomsselskaber.

Efter planen skal de sidste byggerier på F.L. Smidth-grunden være færdige i 2020, hvor de aflagte industriarealer tæt på Toftegårds Plads vil rumme 1.200 boliger og 1.500 arbejdspladser. Langt størstedelen af de samlet 160.000 kvadratmeter vil dog være nybyggede fremfor renoverede og genbrugte.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Valby
Ny bro gennem bygning skal være både vartegn og knytte to nye områder sammen

relaterede
visioner

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
De 12-20 årige vil have en by med bedre luft, sikrere veje og mere plads til gode byrum. Start med at lukke for biler på Vester Voldgade, siger de.