pixel

Nej på Nørrebro til Blackstone

Kapitalfond bag ombygning af Holckenhus får ikke lov at bygge nye boliger.

Uffesgade

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har de seneste måneder fået en hel del negativ opmærksomhed i forbindelse med deres ombygning af Holckenhus i Indre By.

Over for Glyptoteket er fonden nemlig i gang med omdanne flere kunstneratelierer til lejligheder i den dyre ende af skalaen. Og dermed må flere kunstnere mod deres vilje se sig sat på porten.

Ateliererne på tagetagen har ellers været i brug siden 1892 og har huset malere som P.S. Krøyer og Emil Nolde.

Omdannelsen har ej heller været populær hos politikerne få meter nede ad gaden på Københavns Rådhus. 

Men i august 2019 strakte de våben og erkendte, at Blackstone havde retten på sin side. 

Den negative omtale har dog ikke afskrækket Blackstone, der for nylig ansøgte om tilladelse til at opføre et nyt lejlighedsbyggeri på Nørrebro.

På Uffesgade har der siden en nedrivning 1980'erne været et større hul i en karré — og her ville kapitalfonden sammen med sin danske partner '360 North' opføre i alt 1.340 m² nye boliger.

Men denne gang har politikerne sagt nej.

Lokalplansprop

Da der ikke er en eksisterende byggetilladelse på grunden — og dermed ville skulle laves en ny lokalpan — har kommunen mulighed for at sætte en prop i planerne. 

Og det er et næsten enigt Teknik- og Miljøudvalg, der nu har valgt at gøre netop dét. Kun Konservative og Liberal Alliance stemte for.

Om sagen fra Holckenhus havde indvirkning på beslutningen, er det svært at sige noget endeligt om, men Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen sagde efterfølgende:

"Da man i sin tid bysanerede Nørrebro, var det for, at bydelen kunne åbnes op med grønne byrum og bedre plads. Det behov for grønne rum og plads ændres ikke bare, fordi en amerikansk kapitalfond pludselig brager ind på det danske boligmarked."

Hvad der i stedet skal ske på Uffesgade — om noget — vides ikke. Grunden kun 30 meter fra Nørrebrogade er i dag en lidt vildtvoksende grøn plet med et trådhegn omkring — for enden af en blind vej.

Holdningen hos Enhedslisten, Radikale og Alternativet er dog klar. Efter beslutningen sagde partierne samstemmende: 

”Nørrebro er en af de tættest bebyggede bydele i København, og antallet af grønne kvadratmeter per borger hører dermed til de laveste blandt de københavnske bydele. Ved Uffesgade er der skabt et tiltrængt grønt frirum til områdets beboere i forbindelse med bysaneringen. Det ønsker lokaludvalget at bevare frem for at bebygge.”

 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling