pixel

Kanalstrøg i Middelalder­byen får nye klæder

Nybrogade ved Slotsholmen skifter asfalt og parkering ud med brosten, bænke og træer.

Nybrogade

En af hovedstadens mest fotograferede og pittoreske strækninger er tæt på at afslutte en omfattende makeover.

I ni måneder har mænd og maskiner gravet, hakket og skåret til på den 200 meter lange Nybrogade der optrådte på forsiden af Magasinet KBH nummer 1 fra 2005.

Gadenavnet ringer måske ikke klokker i alle københavnske hoveder, men vi befinder os på en stump jord, hvorfra der er fri udsigt til både Christiansborg, Nikolaj Kirkes tårn, Thorvaldsens Museum og vandet i Slotsholmskanalen.

Det bliver ikke meget mere centralt eller malerisk i København.

For enden af Nybrogade ligger det mere velkendte Gammel Strand, og det igangværende arbejde skal fuldende den revitalisering, som startede med forpladsen ved Gammel Strands nye metrostation.

Hvor der før var biltrafik, asfalt og parkeringspladser, er der nu granitsten og en fredelig promenade på alle de 350 meter fra Højbro Plads og ned til kanalens knæk, hvor man enten kan dreje til venstre ned ad Frederiksholms Kanal eller gå til højre op til Vandkunsten.

Grønt og cykelvenligt

På det nye Nybrogade er asfalt blevet til brosten — og fodgængere har fået meget bedre plads. Men ikke nok med det.

De 200 meter langs vandet lægger nu også jord til 13 nye træer og to nye bænke — og 27 parkeringspladser til cykler har afløst 31 ditto til biler.

Fremtidige cyklister behøver dog ikke frygte de nye brosten. Som flere andre steder i Indre By er der i gadens sider lagt såkaldt savskårede chaussésten, der er mindre krops-rystende end de brosten der ligger inde midt på gaden.

Københavnske cykelhjul kan derfor se frem til en køreoplevelse der er meget mere jævn end den strålende udsigt. Og i modsætning til tidligere, må de nu rulle i begge retninger. Tidligere var Nybrogade ensrettet for cyklisterne.

Ikke ny nattelivsgade 

Promenaden på Nybrogade er lagt på vandsiden af gaden — og ikke kun for optimere udsigten.

Der ligger adskillige lejligheder i Nybrogade, og beboerne har op til omlægningen frygtet Gothersgade-lignende tilstande med natteliv à la Indre København — altså med druk, larm, opkast og dét der er værre.

Ved fortsat at lade fortovet mod facaderne være smalt — og i stedet skabe det nye opholdsrum på den anden side af den nu 1-sporede vej — vil Københavns Kommune undgå at skabe et strøg med caféer og barer.

Målet er i stedet, at Nybrogade skal være et sted til en lille pause.

For ikke alene skal det nye strøg skabe en god — og smuk — fodgængerforbindelse fra Vandkunsten og Frederiksholms Kanal til metroen på Gammel Strand. Nybrogade bliver også et sted man kan sætte sig på en sydvendt bænk og nyde udsigten til sol, saltvand og statsmagten.

Arbejdet forventes helt afsluttet med udgangen af november.

Lær Gammel Strands historie på to minutter.

      

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling