pixel

Nyt ovenpå gammelt på Nørrebro

Svungne former i Haraldsgade­kvarteret bliver højere

Hermodsgade ungdomsboliger

København skal have plads til flere mennesker, og det får den ved, at man udvider enten i bredden eller i højden.

Ofte må man dog indrette sig efter den eksisterende by. Det gælder ikke mindst, når man vil skabe mere plads, men ikke kan fjerne en eksisterende bygning, fordi den er erklæret bevaringsværdig.

Sådan er situationen for en ejendomsudvikler, der vil bygge private ungdomsboliger om hjørnet fra den kommende metrostation Skjolds Plads på Nørrebro.

På den udsete grund på Hermodsgade står allerede en funkisbygning fra 1936, som på den såkaldte SAVE-skala har den 3. højeste værdi ud af 9 — et byggeri med kulturhistorisk værdi, der har bevaret sit udtryk gennem årene.

Det er ikke mindst den buede form, der mimer gadens forløb, som gør byggeriet markant. Firkantede strukturer har København mange af. De svungne er mere sjældne.

Og den svungne form vil en helt ny ekspansion nu kopiere og fortsætte et par etager opad — som overbygning på den eksisterende struktur. På den måde fordobles det samlede areal, samtidig med at det 83 år gamle hus både får lov at stå og kommer til at diktere formen for sin egen udvidelse opad.

Pulverkaffe og funkis

Den nye overbygning kommer dog til at adskille sig markant i sine materialer. Hvor den nuværende står i klassiske, lidt 'tunge', gule mursten, vil den siamesiske tvilling ovenpå have en facade af lameller i aluminium eller træ. De to vil på den måde markere hver deres epoke.

Men helt uberørt af sammensmeltningen med det 21. århundrede bliver den gamle 30'er-bygning ikke.

I en gavl der ikke vender mod gaden, vil Københavns Kommune formentlig give tilladelse til, at der skæres et stort 'hul', så gårdrummet åbnes op og kan forbindes med et nyt, grønt fællesområde.

Her kan studerende — og andre unge, der fremover vil kalde funkis-hybriden deres hjem — nyde deres pulverkaffe eller pasta med tomatsovs under nyplantet grønt.

10 nye træer til København er således også en del af planen.

Som del af en tiltagende trend med at få byens biler ind i parkeringshuse og ned under jorden, vil en lille P-kælder med 10 pladser blive opført i forbindelse med ombygningen. Der nedlægges samtidig kun to pladser, så netto får Nørrebro et plus på otte i regnearket for P-pladser.

Projektet bliver forventeligt sendt i offentlig høring inden for få uger, og man kan forvente byggestart i første halvdel af 2020.

Bag projektet står den lille udvikler Jacobsen Gruppen, der hidtil primært har stået bag kontorejendomme i Københavns omegn. Den lille tegnestue Steen Palsbøll Arkitekter har slået stregerne.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling