pixel

Operaparken er klar til åbning

Efter fire års arbejde er ny park klar til åbning — 70.000 planter venter ved vandet.

operaparken luftfoto

København er klar til at sige velkommen til hvad der vel bliver byens bedst placerede park.

Fredag den 27. oktober åbner Operaparken, der ud over sit eponyme ophav også er nabo til Inderhavnens vand, Papirøen og resten af Holmen — og har fri udsigt til blandt andet Marmorkirken og Skuespilhuset.

I omkring 20 år lå arealet hen som en overvejende forladt græsplæne ved siden af Operaen. Men nu er det i stedet blevet til en kombination af en parkeringskælder med plads til 300 biler og et mangeartet parkområde, der formentlig vil tiltrække en hel del flere besøgende, end græsplænen tidligere har gjort.

Friseret og mangfoldig

Den nye park fylder omkring 20.000 m2 og er dermed ikke en stor park. Man ville kunne lægge tre af dem i Ørstedparken, der i sig selv ikke er en meget stor park

Men Operaparken lægger sig ind i et område, hvor der kommer mere og mere liv, der uden tvivl vil sætte pris på at have et lokalt sted at slå sig ned i det grønne.

Og med en spadseretur på kun omkring 500 meter fra Inderhavnsbroen og Broens Gadekøkken vil den formentlig også kunne tiltrække en hel del øvrige københavnere og turister til en tur i det grønne ved vandet.

De vil i så fald blive mødt af en parkoplevelse, der byder på natur, som er ligeså 'velfriseret' som den er mangfoldig.

Det er svært at få øje på én kvadratcentimeter i Operaparken, der ikke er nøje planlagt og designet.

Ifølge A.P. Møller Fonden — der har betalt for arbejdet — er den anlagt med inspiration fra "Københavns andre romantiske haver og parker", men det vil nok være svært at pege på et københavnsk modstykke, der er helt ligeså sirligt organiseret som Operaparken nu er det. Der er mere 'have' end 'park' over Operaparken.

De kreative kræfter bag designet er tegnestuen Cobe, der også står bag Papirøen lige ved siden af — kun adskilt af en 40 meter bred kanal. Og de har opdelt parken i seks distinkte områder med hvert sit tema:

På det relativt lille område finder man både en nordamerikansk skov, en dansk egeskov, en nordisk skov, en orientalsk skov, en engelsk have og et subtropisk atrium inde i parkens centrale bygning, der også agerer café.

Organisk overalt

Igennem og mellem de små underområder løber et lille netværk af konsekvent snoede stier. Man skal lede meget længe for at finde en ret linje på hvad der officielt er 'Sydøen' — navngivet således da 'Dokøen' i forbindelse med byggeriet af Operaen blev delt i tre mindre øer.

Alt på øen er formet med organisk inspiration. De små bygninger der agerer op- og nedgang til P-kælderen under parken er runde. De svungne former på den centrale bygning leder tankerne hen på blomsterblade. Og de mange bede mellem stierne ligner oppefra omridset af skyer — eller malingklatter, alt efter temperament.

Også den nye gangbro, der forbinder Sydøen med Operaen, er formet organisk. Selv parkens bænke er afrundede — indpasset i bedenes bølgende kanter.

Inde i bedene finder man i alt 600 træer og 70.000 øvrige planter, hvis hjemsteder normalt er spredt over hele kloden, men som altså nu er blevet importeret og samlet på et område på størrelse med tre fodboldbaner i en lidt forblæst hovedstad i det sydlige Skandinavien. 

Fri for planter

Det måske mest spektakulære indslag i parken finder man indendørs i det 680 m2 store Væksthuset, der altså også rummer en café. Her vil man kunne sidde med sin caffé latte og beundre de træer og planter, som har deres rødder nede i P-kælderen, men som får lov at vokse op mellem borde og stole i caféen ovenpå.     

Vil man have en mere plantefri oplevelse, kan man i stedet slå sig ned på Operaparkens kant ud mod havnens vand. Her er en stribe land holdt fri for beplantning, så der er plads til, at man kan sætte sig ved kajkanten og kigge over på byen på den anden side af vandet. 

Akkompagnerer alle de organiske former de strammere linjer på naboen Operaen? Og kan man skabe en regulær skovoplevelse på så lille et område?

Begge dele kan man selv bedømme fra på fredag klokken 13, hvor parken officielt slår "dørene" op.     

A.P. Møllerfonden oplyser dog, at der kun er plads til 500 besøgende af gangen, så der kan opstå kø ved de broer, der fører over til øen. De første 1.000 der dukker op, får ikke blot lov at nyde den nye beplantning, men vil også blive bespist med en "let anretning".

Parken vil normalt være åben fra 7-23 på alle årets dage. Den både ejes og drives af 'Operaparkfonden', der er finansieret af A.P. Møller Fonden.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Vibeke Lund
Vildt spændende hvad kreative tanker kan føre til, tillykke tillykke
bo.bomand_4336
Bare det ikke bliver ligesom Amaliehaven. En pryd have, som ingen bruger, og som bare ser pæn. Den er jo også finansieret af AP Møller Fonden, og jeg frygter at det samme sker her. Jeg håber Cafeen hjælper på det.
Lars Fischer bo.bomand_4336
Amaliehaven er fantastisk. Et skønt sted med forbavsende meget ro. Det første år var der alt for meget sten, men efter den er vokset til er det blevet et dejligt åndehul.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling