pixel

Nyt hotel- og kontorbyggeri er næstsidste i Ørestads 'kile'

Ørestads nyeste kontorhus byder på solceller, meditationsrum — og en hel del grå beton.

Ørestad, Nest45, Holscher Nprdberg

Nest 45 er navnet på Ørestads nyeste bidrag til det danske kontorlandskab — opkaldt efter dets adresse på Ørestad Boulevard 45.

Her, på den østlige side af Bella Center metrostation, står et kombineret hotel- og kontorbyggeri nu helt færdigt og slutter sig til Swecos nabodomicil fra 2018 og skaber et nyt lille byrum mellem de to huse.

Bevæger man sig indenfor i bygningen, finder man et åbent atrium, hvor der er blevet plads til lounge, kantine og et område til at afholde events.

De øvre etager er skabt på det kontorarbejdende folks præmisser med hvad dertil hører af "fleksibel arbejdskultur", "zone-opdeling" og andre buzzwords.

Og øverst oppe i byggeriet er der hotel — ikke mindst rettet mod de gæster, der kortvarigt kommer til Ørestad for at arbejde eller deltage i en messe eller konference.

Plads til meditation og bøn

Teleselskabet Telia er netop flyttet ind i det nye byggeri, og i deres afdeling finder man for eksempel såkaldte HomeZones, hvor man kan arbejde produktivt i teams, og de mindre formelle ActiveZones, der er indrettet med sofaer og interaktive smartboards, hvilket gør sig godt til mindre fortrolige møder samt sociale og faglige aktiviteter.

Derudover finder man et recharge-rum, hvor man både kan oplade sin mobil og sig selv gennem meditation, bøn eller en powernap, hvis det er dét, man mangler.

I det hele taget er kontorpladserne indrettet til et mere varieret arbejdsliv, hvor medarbejderne ikke har faste kontorpladser, men kan bevæge sig rundt i løbet af arbejdsdagen — afhængigt af opgaven. Hvis de da ikke arbejder hjemmefra.

Den løse indretning betyder angiveligt, at Telias indretning kunne reduceres til det halve antal kvadrameter, hvilket både slår igennem på energiregningen og lejeudgifterne.

Øverst oppe er det hotelkæden Ibis, der har snuppet hotel-delen med 186 værelser til deres Ibis Styles-koncept. Og indtil videre har Telia og Sønderjysk Forsikring flyttet deres hovedkontorer til huset i Bellakvarteret. Nu mangler man blot at udleje et sidste erhvervslejemål, før Nest 45 har fuldt hus.

Takket være blandt andet græs og solceller på taget, et optimeret indeklima og beton, der kan genbruges, har byggeriet fået et såkaldt DGNB Guld-certifikat. Det er den næsthøjeste udmærkelse indenfor bæredygtigt byggeri af i alt fire mulige (platin er højest). 

Certificeringen har dog på det seneste fået en del kritik for at være et forsøg på at 'greenwashe' byggerier, der reelt ikke er så bæredygtige.

Rå beton og søjlegange

Det er arkitekterne fra Holscher Norberg, der slået stregerne til Nest 45.

Mens husets indre kan siges at være indrettet fleksibelt og varieret, kan man måske indvende, at det ydre er lidt mere statisk og ensartet.

Huset fordeler sig med nogle spring op til 8 etagers højde — og har en facade i grå, slebet beton, der for det utrænede øje måske kan ligne en rå bygningsskal.

Høje søjlegange ud mod metroen — og mod kanalen langs den — bløder det hårde udtryk en anelse op, og danner en lidt mindre harsk overgang mellem gaden og bygningen. Inde bag ruderne lyser de kulørte lamper op i Ibis' foyer og skaber lidt mere liv ud til gaden, end man ser i de fleste af Ørestads kontorbyggerier.

Huset er højest mod metroen, mens det trapper ned mod villakvarteret mod øst. På den måde søger det at udjævne lidt af den markante overgang mellem Ørestads mastodonter og den helt anden type by, som man finder blot 30 meter væk.  

Mens området vest for metrosporene gradvist er ved at blive til den samlede bydel Bellakvarteret — med både pladser og stræder — må den østlige side tage til takke med at være en langstrakt kontor- og boligstribe, der kiler sig ned mellem metroen og den lille kanal mod øst, der adskiller Ørestad fra Sundbys villakvarterer.

Det er dog også her i den 85 meter brede stribe, at man finder flere af Ørestads arkitektonisk mere velkendte bygninger som VM-husene, VM-Bjerget, Ørestad Skole og dens tilhørende bibliotek.

Med indvielsen af Nest 45 er striben mellem Vejlands Allé mod nord og Ørestad Station i syd stort set færdigudbygget. Kun en anden Skanska-ejet grund lidt længere mod nord står stadig tom, men den vil efter planen være klar med et nyt byggeri om et par år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Tenna Arnbak
Det er stadig to betonskrumler - men pladsen imellem bliver faktisk som projekteret på visualiseringen - Nedkørslen var midlertidig og er nu fjernet - og overdækket.
henrikih Tenna Arnbak
Ja, det kunne man godt rette i artklen, og så er fordelingen mellem ko tor og hotel vist heller ikke beskrevet helt korrekt. I tillæg kunne man nævne etableringen af den nye bro over kanalen til metrostationen.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling