pixel

Endnu et stor­byggeri ankommer på Sydhavns­gade

Enormt byggeri i rødbrune mursten går snart i jorden i Sydhavnen — fire fagforbund flytter fra 2026 ind under samme tag.

sydhavnsgade, holscher norberg, forbundshuset

En VVS'er, en journalist, en maler og en elektriker går ind på en bar.

Det er ikke begyndelsen på en dårlig vittighed, men et realistisk bud på hvordan en fredagsbar på Sydhavnsgade kan udspille sig i 2026. Her slår 'Forbundshuset' nemlig dørene op, og navnet er ikke taget ud af det blå.

Samler og sænker

Det nye, syv-etagers kontorhus — der får en transportvenlig placering tæt ved den kommende metrostation Sluseholmen — skal nemlig rumme hele fire fagforeninger under samme tag:

Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Dansk Journalistforbund og Malerforbundet i Danmark. Derudover vil blandt andet to A-kasser også flytte med.

Der er altså lagt op til vidensdeling, faglige møder og en stordrifts-fordele, når de mange forbund flytter sammen på de godt 10.000 m2 kontorplads.

Forbundshuset fletter sig ind mellem andre store byggerier i masterplanen for Sluseholmens sidste del — hvor blandt andre nabobyggeriet til Arbejdernes Landsbanks nye hovedkontor også vil være at finde.

Arkitektonisk læner Forbundshuset sig da også op af sin kommende bank-nabo med rødmurede referencer til det gamle Sydhavns boligbyggerier og industri.

Mod midten trapper huset ned i zigzag-form, hvilket skal skabe lidt variation i bygningskroppen og give plads til tagterasser i forskellige højder.

Den ubrudte facade mod Sydhavnsgade bliver omkring 130 meter lang, så det vil være en massiv bygningskrop uden så mange arkitektoniske overraskelser undervejs, der lægger sig til rette på adressen.    

Sammen med de øvrige, kommende kontorhuse på strækningen bliver bygningen også opført med tanke på at kvæle lidt af Sydhavnsgades voldsomme trafikstøj — noget der ikke mindst skal gavne de boliger, der opføres bagved mod vandet.

Den massive række kontorbyggerier udgør altså også et støjværn mod indfaldsvejen, der hver dag lægger asfalt til tusinder af biler fra både vest, syd og øst.

Det er arkitekterne fra Holscher Nordberg, der står bag byggeriet. Tegnestuen har de senere år været involveret i en stribe byggerier i hovedstaden og står også står bag andre voluminiøse projekter i det nye Sydhavn som kontorhusene CPH Pulse og CPH Highline.

Byggeriet forventes at stå helt færdigt i april 2026.

Hele området under udvikling

Når metrostationen 'Sluseholmen' åbner ved Fordgraven godt gang i byggekranerne på begge sider af vejen.

Ved den kommende metrostation bliver pendlere og lokale mødt af en ny bydelsplads ud til vandet og fem nye, store bygningsklynger — heriblandt Forbundshuset og Arbejdernes Landsbank — med erhverv og bolig bundet sammen med veje, kanaler, indre gårdrum og skiftende facadeforløb.

På den anden side af indfaldsvejen er der også i fuld gang i byudviklingen.

Her finder man både erhvervs- og boligområdet 'Molestien' og Sydhavnsgades Kvarter, hvor et tidligere industrikvarter er i fuld gang med at blive omdannet til boliger.

På et tidspunkt er det desuden planen her at opføre en ny gangbro på tværs af Sydhavnsgade for at binde de gamle dele af Sydhavn bedre sammen med kanalbyerne og den nye metrostation.

Endnu længere mod syd finder man Stejlepladsen — en omstridt ny bydel med 900 boliger udpeget på et vildtgroet, grønt område lige op ad Fiskerihavnen og naturområdet Sydhavnstippen.

Nord for Sluseholmen fortsætter arbejdet med at færddiggøre den langstrakte kanalby hele vejen op til Fisketorvet. Her mangler især grundene omkring H.C. Ørsted Værket og MAN Diesels gamle anlæg på Teglholmen at blive færdigudviklet.

Endelig står Jernbanebyen — der breder sig over DSB's gamle jernbaneareal mellem Vesterbro og Sydhavn — også til at blive udviklet de kommende år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling