pixel

Nordens største kollegie får grøn makeover

Snart åbner Øresundskollegiets nye fælleshave og tilbyder grøn sammenhæng midt i den grå kollegie-beton.

Øresundskollegiet, SLA, tegnestue, fremtid

Skønhed er som bekendt subjektiv. Alligevel er det svært at forestille sig, at særlig mange finder Øresundskollegiets 11 grå betonblokke fra starten af 70'erne skønne.

Som en masseproduceret hær af klodser med karisma som kummefrysere vidner kollegiet på det nordlige Amager om en tid i arkitekturhistorien, hvor bygninger mest skulle tjene en funktion, og æstetik mest var et spørgsmål om bøgehække.

Ny have klar senere i år

Men med en lille pose penge — nærmere bestemt 2,8 millioner kroner — bliver der nu lidt at snolde for på Nordens største kollegie.

Pengene blev sidste år givet af Villum Fonden og skal bruges på at friske den indergården mellem blokkene op.

I dag er den hævede terrasse en ensformig stenørken, der ikke indbyder til meget af det festlige liv, som kollegiets 1.500 beboere ellers har ry for at levere bag facaden.

Den nye gård er tegnet af landskabsarkitekterne hos SLA, og der er netop sat gang i den ganske omfattende make-over fra beton til grønt samlingspunkt.

I samarbejde med Arki_Lab og kollegiets beboere har SLA lagt hovederne i blød for at skabe et frodigt miljø, der både skal skabe et rart sted at mødes og en bedre sammenhæng mellem de otte af bygningerne, som er koblet sammen af terrassen.

Flere end 300 træer, buske og andre planter bliver i disse måneder sat i jorden på terrassen, der er placeret ovenpå kollegiets fællesbygning. Som en lille hilsen til den brutale betonfortid kommer fliserne til at bestå af genbrugte betonsten fra dele af det oprindelige byggeri.

Den nye gård er blot første skridt i en længerevarende renovering af det 50 år gamle kollegie, der de kommende år vil gøre det store bygningskompleks mere tidsvarende og imødekommende.

Får plads til almene boliger

Udover de fysiske forbedringer vil kollegiet i fremtiden også blive omdannet til almene boliger.

Dermed får Københavns Kommune mulighed for at henvise udsatte unge til kollegiet. Her det i høj grad håbet, at det nye, samlende udeareal vil fungere som et mødested mellem unge med forskellig socioøkonomisk baggrund.

Det nye tagareal forventes færdigt i år, mens den langt større totalrenovering af kollegiets bygninger først er klar i 2023.

Øresundskollegiet har siden det blev bygget færdigt i 1974 gennemgået flere mindre renoveringer.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Indre By
København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling