pixel

Boligsalg på Papirøen går nu meget langsomt

Det gik rigtig stærkt, da boligerne først kom til salg i 2021 — men siden da er luften gået ud af 'Toblerone-husene' på Papirøen.

papirøen altan udsigt inderhavnen solnedgang

Det gik ellers stærkt i første omgang. 

Da de 151 nye ejerlejligheder på Papirøen først blev sat til salg, blev to tredjedele enten solgt eller reserveret, allerede inden man havde holdt sit første 'åbent hus'-arrangement.

Dengang sagde kalenderen sensommer 2021, men her tæt på foråret 2023 er der stadig langt fra udsolgt i 'Toblerone-husene' med udsigt til Nyhavn, Inderhavnsbroen og Skuespilhuset.

Omkring 47 — og dermed godt 30% — af de mange lejligheder er stadig herreløse og venter på, at der bliver skrevet en slutseddel.

Siden august 2021 er der sket en hel del på et boligmarked, der ellers havde vænnet sig til stabilitet og fuld damp på kedlerne efter et ti-år med lave renter og boomtown-tilstande i København.    

Dengang havde renten på et F1-lån et minus foran sig, men nu står der pludselig omkring 3,5% på et boliglån med årlig rentetilpasning. Og man sparer ikke meget ved at binde sig for 10 år.

Det er dog ikke noget man umiddelbart kan aflæse af udbudspriserne på Papirøen, der stædigt holder et rekordhøjt-niveau, og som ikke er blevet justeret med renterne. 

Seks cifre pr. m2

Man skal således stadig bruge seks cifre for at skrive prisen på én kvadratmeter bolig på øen, der tidligere husede papirlager for hovedstadens avisproducenter.

Helt i top er vi på adressen Papirøen 51 med et uhindret vue over Inderhavnen. Her skal man lægge lige knap 20 mio. kroner for en 3 værelses på 134 m2 — og derefter godt 10.000 kroner om måneden i ejerudgifter.

For de knap 150.000 kr. pr. kvadratmeter får man plads på 3. sal i 'Skuespiltårnet' der ligger lige ved siden af det kommende svømmebad — og en altan med udsigt direkte over Inderhavnen til Skuepilhuset på den anden side af vandet. 

De 134 kvadratmeter er det såkaldte BBR-areal — altså inklusive vægge, mure, altan og det hele. Det tinglyste areal lyder på 114 m2, svarende til en kvadratmeterpris på over 170.000 kr.

Lejligheden er dog ikke den dyreste, der p.t. er til salg på Papirøen. Dén ære tilfalder 223 m2 i 'Kongeporttårnet', hvor man skal aflevere 30 mio. kroner for at flytte ind — og herefter betale knap 20.000 kr. om måneden i faste ejerudgifter, hvis man også gerne vil have lov til at blive der.

For dén sum overtager man en lejlighed i to plan allerøverst oppe — men med udsigt ind over Holmen og ikke ud over Inderhavnen.

Ved at acceptere landudsigt frem for vandudsigt sparer man dog omkring 10 mio kroner. For på den anden side af øen — med udsigt over havnen og Nyhavn — har en identisk penthouse-lejlighed i to plan nemlig tidligere været til salg for 40 milioner kroner — Papirøens dyreste. Den eneste forskel på de to lejligheder er, hvilken vej de vender: Mod nordvest og havnen — eller mod sydøst og Holmen.

De 10 mio. ekstra for vandudsigten har dog tilsyneladende været en acceptabel value proposition. I hvert fald er Papirøens dyreste lejlighed solgt, mens den 10 mio. kroner billigere tvilling, der peger mod land, stadig er til salg.

For den vandvendte lejlighed var kvadratmeterprisen næsten 180.000 kr. — eller knap 215.000 kr. hvis vi udregner den pr. tinglyst kvadratmeter.

For hele Københavns Kommune var den gennemsnitlige kvadratmeterpris i 3. kvartal 2022 lige knap 50.000 kr., så for Papirøens dyreste betalte man altså næsten fire gange så meget for samme areal.   

Billigere muligheder

Man kan dog fremover godt få adresse på Papirøen for ét-cifrede millionbeløb. Faktisk kan man "nøjes" med at betale 5,6 mio. kroner og stadig få adresse blot et par armsbredder fra byens kommende, spektakulære svømmebad.

Samme svømmebad spærrer dog her i 'Operatårnet' for vandudsigten, og man skal også acceptere, at man blot får 42 tinglyste kvadratmeter for sine 5,6 millioner.   

For samme beløb kan man i øvrigt netop nu erhverve sig en 8-værelses, 230 m2 gennemrenoveret 'domicilejendom' med egen å og en kvart million kvadratmeter privat skov. Det kræver dog, at man er villig til at skifte postnummer 1433 København K ud med 7260 Sønder Omme. 

Har man allerede foden indenfor i boligsselskabet KAB, kan man også håbe på, at man kan foretage en intern rokade til en af Papirøens 84 almene boliger. De er placeret på øens sydlige spids — lige ved ankomsten fra Holmen. Dermed har de ikke øens mest sublime vandudsigt, men med deres sydvendte vinduer kan de kommende beboere til gengæld glæde sig over udsigten til ekstra sollys.   

Officielt har KAB meldt ud, at "boligerne bliver lejet ud til interesserede, der engagerer sig i en fælles proces, som varer i ca. 1 år", og at det ikke er et krav at man er skrevet på en venteliste. Man kan læse mere hos KAB. Huslejen vil ligge mellem 4.470 og 12.210 kr.

Indflytningen i de første lejligheder på Papirøen starter ifølge planen til sommer. Det offentlige svømmebad må man dog vente lidt længere på — som minimum til sommeren 2025, hvor åbningen indtil videre er planlagt.

Papirøens lejligheder har københavnske Cobe som kreativ bagmand. I konkurrencen om at få lov at tegne svømmebadet tabte samme Cobe dog — sammen med BIG — arkitektkonkurrencen til japanske Kengo Kuma.   

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Lars Møller
Det bliver ved med at undre mig, at man med et socialistisk bystyre igennem mange, mange år stadig ikke prioriterer at bygge nye boliger til almindelige mennesker med almindelige indtægter.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling