pixel

Parkeringskælder bliver til stor aula

På Vognmagergade i Indre By går byudviklingen den modsatte vej. Her bygger man ikke P-kælder men inddrager en ældre en af slagsen for at lave den til et stort fællesrum.

kvuc aula laark 1

'Vognmagergade' er måske ikke den nemmeste gade at sætte en knappenål i på kortet — selv ikke for indfødte københavnere.

Men man skal ikke have boet længe i København for at kende det store ur der hænger på den glaskonstruktion fra 1936 som spænder hen over netop Vognmagergade. 'Egmont' står der under det.

Lige ved siden af ligge en imposant, rød bygning fra 1913, der optager en grund på mere end 4.000 m2, og som siden 2005 har huset KVUC — Københavns Voksen Uddannelses Center.

Herinde har man længe ønsket sig et stort fællesrum, hvor der er mulighed for at mange mennesker kan samles på én gang, og dét får man nu i form af en helt ny aula.

P-kælder til aula

Bygningen blev oprindeligt opført som administrationsbygning til byens belysnings- og sporvejsadministration, og derfor indeholder den primært mindre kontorlokaler — og ikke store fællesrum.

Til gengæld gemmer den på en smal, underjordisk parkeringskælder, som man i en periode har anvendt som et intermistisk fællesrum. 

Men hvordan kan man gøre dén til et markant, stort rum i bygningen — og samtidig gøre det til et arkitektonisk indslag, som hele huset kan samles om?  

På Vognmangergade gør man det ved at grave sig ud til siderne fra den gamle P-kælder. Ved blandt andet at inddrage et eksisterende gymnastikrum samler man flere kvadratmeter ét sted — og ved at blotlægge betonkonstruktionen, men delvist beklæde den med træ, søger man at skabe et nyt rum der på samme tid er råt og urbant og venligt og imødekommende.

Under det omfattende arbejde vil man også hæve hele gårddækket, så man får skabt ekstra højde på den nye aula og via ovenlysvinduer kan trække dagslys ned i den.   

Ud over en ny aula på 800 m2 får man også et nyt bibliotek ud af alle anstrengelserne, der delvist er finansieret af A.P. Møller-fonden.

Det er arkitekterne fra LAARK der står for det kreative, og byggearbejdet starter i disse dage.   

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

bo schmidt

fint projekt og god ide.

flot arkitektur.
Jens Krabbe
Dejligt at se parkering for biler blive omdannet til parkering for bøger og rum. Men jeg ville været bekymret for akustikken med alt det fritlagte beton.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling